Ministrul Economiei, Comerţului si Turismului, Mihai Tudose, a efectuat, în perioada 23-27 mai 2015, o vizită în zona Golfului, în Statul Qatar si Emiratele Arabe Unite.
Vizita în cele două State continuă şi valorifică deschiderile politice şi economice realizate de către delegaţia condusa de Prim-ministrul Victor Ponta la începutul lunii mai.
Ministrul Mihai Tudose a fost însoţit de o delegaţie de oameni de afaceri, reprezentanţi ai unor importante companii de stat din portofoliul Ministerului Economiei, Comerţului si Turismului şi de către conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
Discuţiile purtate au vizat întărirea cooperării economice şi atragerii de investiţii străine în România, exportul de produse de bunuri de larg consum, precum şi executarea de lucrări si prestări de servicii de către companiile româneşti în străinătate, pe mai multe domenii şi sectoare de activitate.
În industria alimentară, ministrul a pus accent pe conceptul de securitate alimentară, prioritar in strategia de dezvoltare pe termen lung a ţărilor din Golf, deoarece România dispune de potenţialul, expertiza şi infrastructura necesare satisfacerii exigenţelor calitative şi volumului solicitat.
Acesta a propus, de asemenea, utilizarea portului Constanţa ca hub logistic către Europa centrală şi de est; dezvoltarea capacităţilor de stocare şi însilozare materii prime pentru industria alimentară.
Acesta a transmis că urmăreşte valorificarea potenţialului agricol al României prin proiecte de parteneriat şi societăţi mixte; animale vii, cereale, exploatare şi comercializare în comun a resurselor de ape minerale prin intermediul Societăţii Naţionale a Apelor Minerale.
Ministrul a mai arătat că doreşte proiecte strategice, consultanţă, lucrări şi servicii in domeniul energetic.
Contactele la nivel înalt si discuţiile purtate au permis Companiei Transelectrica să prezinte capacitatea sa de a oferi servicii de consultanţă în domeniul energiei, precum şi oportunitatea privind realizarea comună a unor proiecte comerciale majore pentru atragerea şi dezvoltarea unui parteneriat strategic cu companii din zona Golfului.
De asemenea, prin intermediul filialelor Companiei Transelectrica, aria serviciilor prezentate în cadrul discuţiilor cu omologii qatarezi si emiratezi a inclus si lucrări pe zona de modernizare si dezvoltare reţele electrice, precum şi retehnologizare/modernizare staţii electrice, inclusiv modernizare si dezvoltare sisteme si retele de telecomunicatii in domeniul energiei (si nu numai), producţie si instalare software, mentenanţă IT si sistem SCADA.
Delegaţia a urmărit, de asemenea, oportunităţi investitionale pe piaţa de capital din România.
In domeniul pieţei de capital, rezultatele financiare deosebite realizate de Companiile naţionale Transgaz şi Transelectrica în anii 2013 şi 2014, după instalarea managementului privat, urmare a implementării principiilor de guvernanţă corporativă, recomandă participarea investitorilor arabi interesaţi la obţinerea unor randamente superioare, sub forma dividendelor si a capitalizării bursiere.
Totodată, sunt dorite soluţii tehnice şi tehnologice în domeniul reciclării si valorificării deşeurilor, o preocupare majoră a celor două state arabe - partea română a oferit soluţii tehnologice de ultimă generaţie.
Serviciile IT în domeniul securităţii cibernetice sunt, de asemenea, vizate.
Ca o recunoaştere a profesionalismului specialiştilor români în domeniul IT, în cadrul discuţiilor, s-a manifestat, de asemenea, interesul pentru dezvoltarea unei colaborări pe zona securităţii cibernetice, extrem de importantă în condiţiile actuale.
În cadrul discuţiilor bilaterale, au mai fost abordate şi alte subiecte de interes reciproc referitoare la planificarea si administrarea operaţiunilor şi mentenanţei în domeniul petrolier, gaze naturale şi centrale electrice, servicii de catering pentru vapoare, întreţinere platforme maritime on-shore si off-shore şi servicii de logistică şi transport pentru bunuri de larg consum şi produse congelate.
La întâlnirea cu reprezentanţii Supreme Committee for Delivery and Legacy, delegaţia României, în baza expertizei şi experienţei tehnice, şi-a exprimat disponibilitatea pentru implicarea în asigurarea resurselor umane şi materiale necesare Campionatului Mondial de Fotbal care va fi organizat în anul 2022 de Qatar, inclusiv în ceea ce priveşte lucrări de construcţii în infrastructura şi obiective sportive.
Programul delegaţiei României în statul Qatar şi în Emiratele Arabe Unite a inclus întâlniri bilaterale la nivel înalt.
In Qatar, şeful delegaţiei, Mihai Tudose, Ministrul Economiei, Comerţului si Turismului, a avut întrevederi cu şeicul Ahmed bin Jassem Al-Thani, ministrul Economiei si Comerţului.
Delegaţia a aprofundat dialogul sectorial la nivelul conducerii Qatar Investment Authority, Camerei de Comerţ şi Industrie, Supreme Committee for Delivery and Legacy şi Qatar Mining.
În Emiratele Arabe Unite, delegaţia romană condusă de ministrul Mihai Tudose a purtat discuţii cu profil economic cu ministrul emiratez al Economiei, ing. Sultan bin Saeed al Mansouri, cu ministrul Cooperării si Dezvoltării Internaţionale, seica Lubna Bint Qassimi, Camera de Comerţ şi Industrie Dubai şi conducerea Fondului de Investiţii în Agricultură Al Dahra.
Programul delegaţiei a inclus şi vizitarea Pavilionului Naţional al României la Târgul Internaţional Beauty World Dubai, acţiune de referinţa în cadrul căreia participă cele mai puternice branduri din elita industriei cosmetice si produselor naturiste.
Concretizarea discuţiilor se va înfăptui în perioada următoare, printr-o serie de vizite ale reprezentanţilor instituţiilor şi firmelor din cele două state arabe în România, pentru a aprofunda, la nivel de detaliu, toate direcţiile de cooperare abordate.
Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului va întreprinde toate măsurile pentru elaborarea unui plan de acţiune cu efect imediat pentru ca părţile interesate, inclusiv la nivelul mediului de afaceri privat, să aibă posibilitatea de a oferi soluţii de integrare la nivel contractual al proiectului comun româno-arab de dezvoltare a cooperării internaţionale cu cele două naţiuni - Qatar si Emiratele Arabe Unite.