MINISTRUL EDUCAŢIEI A SEMNAT ORDINUL DE RETRAGERE A TITLULUI Victor Ponta nu mai este doctor în drept

Ziarul BURSA #Politică / 2 august 2016

Victor Ponta nu mai este doctor în drept

Actualizare 18:10 GDS sprijină cererea Monicăi Macovei de excludere a lui Victor Ponta din Baroul Bucureşti

Grupul pentru Dialog Social (GDS) sprijină cererea europarlamentarului Monica Macovei de excludere a lui Victor Ponta din Baroul Bucureşti, potrivit unui comunicat al GDS.

"Grupul pentru Dialog Social susţine fără rezerve solicitarea doamnei europarlamentar Monica Macovei de excludere a domnului Victor Ponta din rândurile Baroului Bucureşti, în urma anulării titlului său de doctor în drept. Ar fi un gest de pură normalitate. Pentru aceasta sunt întrunite nu doar condiţiile legale, dar şi cele morale. Comunitatea avocaţilor din Bucureşti şi organizaţia profesională care o reprezintă ar trebui să-şi păzească prestigiul şi demnitatea meseriei - o profesie veche şi liberală care, în mod normal, nu ar trebui să accepte minciuna, impostura şi furtul intelectual", se arată în comuniatul citat.

(G.F.)

--------

Actualizare 14:30 Monica Macovei: "Solicit excluderea imediată din Baroul Bucureşti a lui Victor Ponta"

Europarlamentarul Monica Macovei cere decanului Baroului Bucureşti, printr-o solicitare scrisă, excluderea lui Victor Ponta din avocatură, invocând faptul că acesta nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat.

"Vă solicit excluderea imediată din Baroul Bucureşti a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de doctor în drept. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educaţiei, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât domnul Ponta nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat", afirmă Monica Macovei în solicitarea adresată decanului Baroului Bucureşti, publicată pe pagina de Facebook.

Europarlamentarul reaminteşte că, în ianuarie 2015, a mai solicitat în scris Baroului Bucureşti excluderea lui Victor Ponta din profesie "după ce acesta a notificat, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universităţii Bucureşti de renunţarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea Bucureşti, însă Baroul Bucureşti nu a luat o decizie în acest sens, anunţând că aşteaptă ca Universitatea din Bucureşti să accepte sau nu renunţarea la titlul de doctor în drept".

"Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor în drept, prin Ordin al ministrului Educaţiei, şi a Legii pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, vă solicit să îl excludeţi imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul Bucureşti pentru a respecta legea", precizează Macovei.

(G.F.)

--------

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat, ieri, ordinul de retragere a titlului ştiinţific de doctor în drept lui Victor Ponta.

"Se retrage titlul ştiinţific de doctor în domeniul drept acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Universitatea din Bucureşti, conferit prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 5663 din 15.12.2003", se arată la articolul 1 al ordinului emis de ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, publicat pe site-ul MENCS.

La articolul 2 al aceluiaşi ordin se precizează că "Direcţia Generală Învăţământ Superior comunică prezentul ordin IOSUD - Universitatea din Bucureşti, care îl va duce la îndeplinire, şi persoanei nominalizate la art. 1".

Totodată, potrivit articolului 3, "prezentul ordin se publică pe site-urile oficiale ale CNATDCU, MENCS şi IOSUD - Universitatea din Bucureşti".

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor Diplomelor şi Certificatelor Universitare a respins în data de 27 iulie contestaţia lui Victor Ponta la decizia consiliului de retragere a titlului de doctor. "Consiliul general al CNATDCU s-a pronunţat cu 37 de voturi din 47 pentru respingerea contestaţiei. Cu alte cuvinte, decizia consiliului general menţine raportul comisiei de analiză a sesizării, care constată plagiatul tezei de doctorat şi propune retragerea titlului de doctor", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, citată de Mediafax.

CNATDCU a decis în data de 30 iunie să recomande Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.

Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în drept din partea Universităţii Bucureşti, în iulie 2003, cu teza intitulată "Curtea Penală Internaţională". Îndrumătorul ştiinţific al lucrării a fost Adrian Năstase, pe atunci premier în funcţie.

La 18 iunie 2012, ediţia online a revistei Nature a publicat ştirea că Victor Ponta, "prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte".

Concomitent, imputaţia de plagiat a fost publicată şi de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung. Karl-Peter Schwarz, un jurnalist al acestui cotidian şi autor al anchetei publicate de acesta, a comentat subiectul într-un interviu din 20 iunie 2012, în care a arătat că acest caz ar fi mai grav decât cel al politicienilor plagiatori din Germania şi Ungaria, întrucât aceştia din urmă "nu ar fi copiat pagini întregi ale tezei, aşa cum a făcut el", potrivit informaţiilor de pe Wikipedia.

O prima decizie a CNATDCU a fost dată pe 29 iunie 2012, în care membrii comisiei susţineau că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt.

De altfel pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a decis în unanimitate că este vorba de plagiat. Mai mult potrivit comisiei, acesta a plagiat intenţionat, găsindu-se pasaje copiate în 115 pagini din cele 297 . Singura comisie care l-a absolvit de vină a fost Consiliul Naţional de Etică, care e decis în data de 18 iulie 2012 că Ponta nu a plagiat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Da’ cand a fost?

    1. A fost, trebuie sa recunoastem: doctor stramb. 

    deoarece atunci a fost specificat eronat momentul in care a fost declarat ca nefiind ajutor de stat. Acum se poate corecta data si modifica din 6 in 7 martie 2012, asa cum a declarat si UE.

    1. Iar ai luat-o pe alaturi. Ai uitat/n-ai luat pastiluta?

    Asa se prabuseste visul de marire, 

    Daca nu-i, pe masura palarie. 

    Oare i s-a tras de la vizitele la sultani? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb