Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat, miercuri, în şedinţa Executivului, că astăzi au fost repartizate către inspectoratele şcolare 18,5 milioane de teste de salivă pentru elevi şi personalul din şcoli, informează news.ro.
El a arătat că, în ultimele zile, din 3.000 de teste de salivă raportate, 2.000 au fost confirmate cu test PCR şi 1.000 au fost infirmate, ceea ce arată că eficienţa acestor teste este în jur de 66%.
"În această dimineaţă, MInisterul Educaţiei a transmis către IGSU repartizarea pe judeţe, pe inspectoratele şcolare, pentru 18,5 miliane de teste, care se adaugă rezervei de teste existente în şcolile din România", a spus ministrul.
În privinţa licitaţiile pentru testele din şcoli, ministrul a spus că lucrurile s-au deblocat, şi a fost primit un prim lot de 10 milioane de teste, la care s-au adăugat alte 2,6 milioane de teste, alte 5,6 milioane de teste şi tocmai a semnat repartiţia pentru alte 18,5 milioane de teste.
"Deci, în acest fel, este asigurat procesul de testare a elevilor şi a cadrelor din învăţământ, pentru mai multe luni de acum încolo, pentru o perioadă care sperăm să coincidă cu finalizarea acestei crize sanitare. Există teste, important este să le folosim responsabil", a spus Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu a mai arătat că a constatat o îmbunătăţire clară a procesului de testare şi de raportare a rezultatului testelor, pentru că, în ultimele zile, din 5.000 de teste pozitive, de salivă, un număr de 3.000 au avut o raportare ulterioară generată de testarea PCR, iar 2.000 au fost confirmate şi 1.000 au fost infirmate.
Potrivit ministrulului, "precizia acestor teste pe salivă este de 66%, iar asta arată că nivelul înţelegii importanţei testării a crescut şi corectitudinea raportărilor de asemenea a crescut".
"În ipoteza în care s-ar renunţa la testarea prin teste cu salivă vă întreb cu ce ar putea fi înlocuită, pentru a asigura starea de siguranţă sanitară a şcolii, eu nu ştiu un răspuns. Vă amintesc că am avut peste un milion de teste cu exudat nazal şi faringian la dispoziţia şcolilor, care au fost folosite într-un procent de 2%, deci au fost respinse de elevi şi de părinţi", a mai spus ministrul Educaţiei, întrebat dacă se ia în calcul renunţarea la aceste teste de salivă.