MINISTRUL ENERGIEI, ANTON ANTON: "Discuţiile Iohannis - Trump au vizat dezvoltarea de reactoare de mici dimensiuni"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Politică / 23 august 2019

Anton Anton

Anton Anton

Anton Anton: "În sfârşit ne-a venit mintea la cap şi luăm gaze ieftine pentru depozitare - mi se pare un plus faptul că importăm"

Ministrul Energiei: "Doar Parlamentul mai poate modifica OUG114/2018 şi Legea offshore"

La întâlnirea dintre preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său american Donald Trump a fost abordat subiectul dezvoltării comune între Nuclearelectrica (SNN) şi o companie americană de reac­toare nucleare de mici dimensiuni, crede Minis­trul Energiei Anton Anton.

Acesta a precizat, prezent la conferinţa Focus Energetic: "Mie îmi e tare greu să spun ce s-a discutat acolo. Din informaţiile pe care le-am primit din presă, s-a discutat despre energia nucleară. Citind printre rânduri şi chestia asta o să fie confirmată probabil mai încolo, ceea ce s-a discutat este un subiect pe care l-am abordat cu partenerii strategici din SUA de multe ori la minister. Se cheamă small nuclear (n.r. modular) reactors. Este un subiect extrem de modern. Noi avem (n.r. Nuclearelectrica) un memorandum de înţelegere cu o firmă din SUA pentru dezvoltarea acestor reactoare nucleare de mică putere care sunt modulare".

Astfel de reactoare sunt mult mai sigure şi mai puţin complicate faţă de reactoarele Candu ale Nuclearelectrica, a afirmat Anton.

În declaraţia comună semnată de cei doi preşedinţi se face referire la sectorul energiei nucleare civile: "Încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile".

În luna martie, Nuclearelectrica a făcut public faptul că a semnat un Memorandum de Înţelegere cu firma americană NuScale Power în vederea realizării unui schimb de informaţii tehnice şi economice cu privire la tehnologia nucleară dezvoltată de NuScale.

Compania americană dezvoltă în esenţă o centrală nucleară pe bază de reactoare modulare cu apă uşoară pentru a furniza electricitate, încălzire termică sau desalinizare. Proiectul reactorului mic modular (SMR) are la bază o construcţie modulară integral fabricată de NuScale capabilă să genereze 60 MW de electricitate utilizând o versiune sigură, redusă ca dimensiune şi scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apă sub presiune. Proiectul scalabil al NuScale reprezintă o centrală nucleară ce poate acomoda până la 12 module individuale, care asigură energie verde şi reduce angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o producţie de ordinul gigawaţilor, potrivit unui comunicat al SNN.

Investitorul majoritar al NuScale este Fluor Corporation, o companie globală de inginerie, procurare şi construcţie cu o experienţă de 60 de ani în industria nucleară comercială.

Teodor Chirica, consilier al directorului general SNN: "Memorandumul este unul neangajant. Reactoarele SMR sunt în proces avansat de autorizare de către reglementatorul american"

La rândul său, Teodor Chirica, consilier al directorului general al Nuclear­electrica (Cosmin Ghiţă) şi preşedinte al asociaţiei europene FORATOM, a menţionat că memorandumul menţionat este unul neangajant, iar în ceea ce priveşte siguranţa acestor reactoare aflate încă în stadiul de concept (avansat), domnia sa a notat că acestea introduc anumite elemente noi de siguranţă care îmbunătăşesc de asemenea şi fiabilitatea reactoarelor în general.

Însă, domnul Chirica a adăugat: "În momentul de faţă, reactorul este în proces avansat de autorizare de către reglementatorul american, iar în eventualitatea unei tranzacţii pe acest subiect, (precizez că) nimeni nu va autoriza achiziţionarea unei tehnologii care nu este probată la scară industrială. Deci până nu va fi un «first of a kind» în ţara de origine care să probeze soliditatea acestui concept este evident că nimeni nu va angaja un asemenea proiect".

Totodată, ministrul energiei Anton Anton a mai declarat că proiectul privind retubarea/retehnologizarea reactorului 1 de la centrala de la Cernavodă a fost demarat deja şi prevede trei faze la finalul cărora unitatea 1 va mai func­ţiona pentru încă 30 de ani.

"În privinţa reactorului 1, toţi care lucrează în domeniu sunt de acord că operaţiunea de retubare a început. Are trei faze: faza 1 înseamnă etapa de finalizare documentaţie, definire, organizare, care se termină în 2021; faza 2 - pregătirea implementării care se va derula până în 2026, care înseamnă şi realizarea unor elemente fizice, dar care se pot face în perioadele de oprire planificate ale centralei şi nu necesită o oprire pe termen lung. După aceea, începe faza 3, oprirea efectivă a unităţii, care înseamnă implementare, în principiu, doi ani de zile. După care reactorul 1, reabilitat, mai funcţionează fără probleme încă 30 de ani", a declarat Anton.

Costul opririi timp de 2 ani a reactorului 1 între decembrie 2026 şi 2028, se va ridica grosier la circa 1,2 - 1,5 miliarde de euro, a mai notat Teodor Chirica.

Ministrul Energiei: "Suntem într-o negociere îngrozitoare cu partenerul chinez pentru reactoarele 3 şi 4"

În privinţa reactoarelor 3 şi 4, Anton a spus că Statul Român încă se află în negocieri cu chinezii, neexistând certitudini cu privire la proiect, din această cauză neputând comenta subiectul. Acesta a menţionat însă că negocierile se fac astfel încât ţara noastră "să nu plătească un preţ prea mare" pentru construirea reactoarelor, şi a reiterat o poziţie recentă, anume că ţara noastră poate construi un reactor utilizând capital local.

"În momentul în care implementăm contractele pentru diferenţă, implementare care nu e departe, construcţia reactorului nu va întâmpina niciun fel de probleme. Insist asupra faptului, pentru că astăzi încă suntem în negociere, şi negociere îngrozitoare, cu partenerul chinez", a spus ministrul.

În ceea ce priveşte modificarea cadrului fiscal şi de reglementare aplicabil dezvoltării gazelor din Marea Neagră, acesta a scos în evidenţă că doar Parlamentul mai poate modifica OUG114/2018 şi Legea offshore şi nu există niciun fel de intenţie la nivelul Guvernului de a face acest lucru.

Oficialul a spus: "Pe partea de legis­laţie offshore nu pot să vă spun, pentru că legislaţia... nu Guvernul modifică legislaţia offshore, ci Parlamentul. Dar, ceea ce pot să vă spun este că Exxon a venit la Ministerul Energiei, acum o lună de zile, şi a cerut aprobare ca să înceapă să construiască o staţie de comprimare a gazului imediat onshore, care nu foloseşte decât la comprimarea gazului pe care îl scoate din Marea Neagră".

Deţinătorii licenţelor de exploatare a perimetrelor de gaze de pe platoul continental al Mării Negre s-au plâns în mai multe rânduri de cadrul fiscal adoptat anul trecut pentru offshore, în condiţiile în care o cotă de 50% din producţia din Marea Neagră trebuie vândută în piaţa locală, fiind astfel reduse exporturile, iar la vânzare se aplică o taxă progresivă în funcţie de preţul gazului comercializat.

După vizita în Statele Unite, Klaus Iohannis a declarat că SUA se aşteaptă ca legislaţia din România în domeniul energiei să fie ameliorată pentru a creşte atractivitatea ţării noastre pentru investitorii americani.

Anton Anton: "Toate sunt din cauza ordonanţei 114, sigur că da. Şi eu sunt mai gras..."

Totodată, ministrul Energiei a vorbit, fiind întrebat de jurnalişti, şi des­pre situaţia importurilor de gaze, care au fost considerabil mai mari în ultima perioadă, în luna iunie fiind de peste 300 de ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut: "Am mai comentat chestia asta şi o să mai comentez de o sută de ori. Eu cred că în sfârşit ne-a venit mintea la cap şi luăm gaze ieftine ca să le introducem în rezervoare, în depozite, să avem gaze la iarnă. De foarte multe ori s-a întâmplat să ne trezim că prin septembrie, noiembrie, începem să acumulăm şi atunci preţul gazelor este mult mai mare. Deci mie mi se pare o chestie cu plus faptul că importăm... La ce ne raportăm? La ce am importat anul trecut. Anul acesta ne-am schimbat politica, anul acesta importăm atunci când gazele sunt ieftine".

Potrivit News.ro, întrebat dacă acest lucru se întâmplă din cauză că preţul gazelor româneşti a crescut foarte mult faţă de cel de import, ca urmare a OUG114, el a precizat că "toate sunt din cauza ordonanţei 114, sigur că da. Şi eu sunt mai gras...".

În orice caz, ministrul Anton Anton a conchis spunând ceva ce toată lumea ştie, potrivit propriilor remarci, res­pectiv că sectorul energiei are nevoie de mult mai multe investiţii.

De asemenea, a susţinut că în mandatul său au fost create premisele pentru investiţii şi a fost pusă în mişcare "trăsura mare, grea şi complicată care se cheamă trăsura investiţiilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb