Ministerul Energiei intenţionează să dezvolte un proiect de acumulare de energie electrică în depozitele de gaze, idee care nu a mai fost introdusă până acum în lume, a declarat astăzi ministrul Energiei, Anton Anton, în timpul audierilor pentru bugetul Ministerului Energiei din cadrul comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament.
"Vrem să accesăm un program european prin care să introducem în România o idee care n-a mai fost introdusă în lumea asta - sau poate c-o fi fost făcută dar nu ştiu eu - şi anume să acumulăm energie electrică în depozite de gaze. Adică, centrala de la Craiova o retehnologizăm, alături de centrala aia la 3 kilometri există un depozit, la Gherceşti, iar în depozitul respectiv depozit introducem gaze atunci când avem exces de energie electrică de la eoliene, pentru că noi în România nu avem niciun fel de sistem de acumulare a energiei electrice. În Europa sunt 345 de sisteme de acumulare hidro, şi noi n-avem niciunul în România. Austria mai construieşte 5 acum", a afirmat ministrul Energiei, conform Agerpres.
Despre taxa de 2 % prevăzută în OUG 114, Anton Anton a afirmat că procentul este diferenţiat la companiile de gaze faţă de cele de cărbune.
"Despre 2%, acesta trebuie privit diferenţiat la companiile care produc pe bază de cărbune faţă de companiile celelalte, care produc energie pe bază de gaze. La companiile pe bază de cărbune, costul energiei electrice e grevat de un procent de 40 % din certificate. La celelalte nu e la fel de mare procentul", a precizat ministrul Energiei.
Anton Anton a susţinut că România cumpără mult mai puţină energie decât consumă.
"Cumpărăm energie extrem de puţin, în pofida declaraţiilor apocaliptice care se fac din când în când, dacă ne uităm pe site-ul Ministerului Energiei, am început să pun situaţia energetică săptămânală, cantitatea de energie pe care o cumpărăm este extrem de mică faţă de cantitatea de energie pe care o producem. Şi nu o cumpărăm pentru că dăm comandă să o cumpărăm, ci pentru că la un moment dat energia pe care o cumpărăm este mai ieftină decât energia pe care o producem în România. Deci transferul de energie se face pe o piaţă care este regională", a declarat ministrul Energiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2019, 09:04)
Nu prea se intelege nimic din acest text. Acumularea de gaze in depozite in perioada de consum redus nu este o inventive a Dlui Ministru se practica si la noi in mod current. Acumularile hidro sunt aferente centralelor
hidroectrice si slava Domnului avem destule in Romania. Poate ca se refera la acumulari prin pompare inversa ce necesita investitii mari si au un randament discutabil.
1.1. Asa ciripeste (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 13.02.2019, 09:25)
domnul ministru Anton Anton, fiul lui Anton.
De ce ciripeste el asa, ca n-ar trebui, numai bunul Dumnezeu stie.