MINISTRUL FINANŢELOR: "Aparatul de stat este obez"

Mihaela Mihai
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 august 2009

Pentru sănătatea dumneavoastră evitaţi excesul de zahăr, sare şi grăsimi...

Pentru sănătatea dumneavoastră evitaţi excesul de zahăr, sare şi grăsimi...

Aparatul de stat este obez, cheltuielile cu bugetarii sunt nepermis de mari, a declarat ieri ministrul Finanţelor, domnul Gheorghe Pogea. "Este prematur să vă spun cât personal bugetar va fi disponibilizat. Până la mijlocul lui 2010, vom reduce cheltuielile, pe brut, cu 0,66% din PIB", a spus Gheorghe Pogea.

Rectificarea bugetară din august implică o ajustare a deficitului pe 2009 cu 5,5 miliarde lei

Rectificarea bugetară din august va aduce o ajustare a deficitului cu 5,5 miliarde lei, reprezentând o reducere a acestuia la 7,3% din PIB, nivel agreat cu FMI pentru finalul anului, comparativ cu 8,3-8,4% din PIB, cât ar fi deficitul fără această corecţie, a declarat ministrul Finanţelor. Astfel, bugetarii sunt trimişi în concediu fără plată timp de 10 zile sau li se va micşora programul de lucru de la 8 la 6 ore, în perioada septembrie-noiembrie 2009. Prin această măsură, cheltuielile vor fi reduse cu 1,5 miliarde lei.

O altă măsură pentru reducerea cheltuielilor este neplata orelor suplimentare, acordându-se în schimb timp liber. De asemenea, primele pentru 2009 au fost anulate. În acest fel, cheltuielile vor fi diminuate cu circa 500 de milioane de lei.

Gheorghe Pogea a mai precizat ieri că au fost reduse şi cheltuielile cu bunuri şi servicii, excepţie făcând doar bugetul sănătăţii, măsură ce a mai adus bugetului încă 2,485 miliarde lei. O altă intrare la bugetul de stat se va face din impozitul minim (300 milioane lei). "Diferenţa de până la 5,5 miliarde lei este rezultatul corecţiilor ce se produc automat în cazul instituţiilor care se autofinanţează şi care, neavând venituri, nu mai pot face cheltuieli la fel de mari", a declarat ministrul Finanţelor.

Guvernul trebuie să economisească peste un miliard de euro ca să limiteze deficitul bugetar la 7,3% din PIB, nivel agreat cu FMI pentru acest an.

PIB-ul este preconizat la 497,3 miliarde lei în 2009, de la estimarea anterioară de 531,25 miliarde lei

Produsul Intern Brut al României (PIB), la preţuri curente, este estimat la 497,3 miliarde lei în 2009, faţă de prognoza anterioară de 531,25 miliarde lei, ceea ce înseamnă o comprimare a economiei, în termeni reali, cu 8-8,5%, a declarat ieri minis­trul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

"Aparatul de stat este obez"

În urma primei evaluări realizate de FMI în cadrul acordului extern de finanţare cu România, prognoza pentru scăderea economiei în 2009 a fost revizuită de la 4,1% la 8-8,5%. Pogea a precizat că, în 2010, s-ar putea observa o "modestă ameliorare", respectiv o creştere economică de circa 0%, posibil 0,5%.

Personal mai puţin, dar mai bine plătit

Ministrul de Finanţe nu a dorit să declare numărul bugetarilor ce vor fi disponibilizaţi, afirmând că se vor stabili normative de personal, care vor preciza cu exactitate numărul de angajaţi necesari în aparatul de stat. Restructurarea sectorului public va trebui să aducă o scădere a costurilor cu 0,66% din PIB (3 miliarde de lei). Pe de altă parte însă, cheltuielile ce asigură buna funcţionare a primăriilor au fost suplimentate cu 120 milioane lei. De suplimentări de la bugetul de stat mai beneficiază şi infrastructura transporturilor, cheltuielile pentru securizarea frontierelor, în vederea aderării ţării noastre la spaţiul Schengen în 2011, garanţii de stat, bugetul de pensii.

Bugetul pentru infrastructura de transport s-a suplimentat cu 500 milioane lei

"Bugetul pentru infrastructura de transport s-a suplimentat cu 500 milioane lei, în acest an. La această sumă se adaugă banii pentru proiectele de infrastructură ale autorităţilor locale, adică 400 milioane lei. Astfel, pentru infrastructură sumele au fost majorate cu 900 milioane lei", a afirmat Pogea. La cele 400 de milioane lei alocate autorităţilor locale, se adaugă măsura acordării garanţiilor de stat.

Bugetele de pensii şi şomaj vor fi suplimentate cu circa 1,4 miliarde lei

Bugetul de pensii va fi suplimentat cu 500 milioane lei pentru a asigura plata pensiilor în 2009, iar bugetul de şomaj va creşte în urma rectificării bugetare din august cu 864 milioane lei, a declarat Gheorghe Pogea. "Vom suplimenta bugetul pentru şomaj cu 864 milioane lei, circa 0,17% din PIB, şi vom suplimenta bugetul de pensii cu 500 milioane lei. Totodată, vom transfera de la bugetul de stat 5,4 miliarde lei pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale", a precizat Pogea.

Gheorghe Pogea a mai anunţat că Guvernul a dispus majorarea cheltuielilor cu 150 milioane lei, pentru a asigura funcţionarea normală a primăriilor. În plus, ministrul Finanţelor a precizat că vor fi suplimentate fondurile alocate pentru infrastructură la nivel naţional cu 500 milioane lei. "Vom aloca în următoarea perioadă 364 milioane lei CFR, prin redistribuire, pentru plata restanţelor la furnizori, în special pentru plata datoriilor făcute pentru consumul de energie electrică", a mai spus Pogea.

Garanţiile de stat pentru proiecte cu bani UE vor fi suplimentate cu 400 milioane euro în 2009

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va suplimenta cu 400 milioane euro garanţiile de stat acordate în 2009 pentru proiecte ce beneficiază de cofinanţare din fonduri structurale, iar pentru 2010 suplimentarea va fi de încă 200 milioane euro. Gheorghe Pogea a anunţat: "În domeniul garanţiilor de stat am decis suplimentarea cu 400 milioane euro în 2009. Aceste garanţii vor fi utilizate cu prioritate pentru asigurarea cofinanţării proiectelor cu bani europeni, deci instrumentele structurale. Aceste garanţii vor da certitudine (instituţiilor - n.r.) că se vor putea împrumuta sub garanţia suverană a statului, astfel încât să nu existe vreo piedică în absorbţia fondurilor europene". Ministrul Finanţelor Publice a precizat că beneficiari ai garanţiilor de stat vor fi autorităţile locale, Ministerul Infrastructurii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Mediului şi oricare alte ministere ce vor avea nevoie de cofinanţare pentru proiecte structurale.

Impactul majorării cu 2% a punctului de pensie de la 1 octombrie este de 200 milioane lei

Bugetul de stat va fi îngreunat şi de o serie de măsuri sociale: pensia socială va creşte de la 300 lei la 350 lei, punctul de pensie este ajustat cu 2%, având un impact de 200 milioane lei, iar bugetul de şomaj suferă de asemenea o ajustare de 0,17 puncte procentuale. Impactul majorării cu 2% a punctului de pensie de la 1 octombrie 2009 asupra bugetului va fi de 200 milioane lei în perioada 1 octombrie-31 decembrie 2009, a mai spus ministrul Finanţelor Publice. Domnia sa a adăugat: "200 milioane lei este impactul majorării punctului de pensie cu 2% începând de la 1 octombrie şi până la finele anului. (...) Sunt categorii vulnerabile care au pensia medie în România de aproximativ 6,5 milioane (lei n.r.) şi bună parte din aceste cheltuieli sunt date pe medicamente şi pentru întreţinere. Nu din 200 de milioane (lei) facem economie noi". Pogea a adăugat că pensiile speciale nu vor beneficia de aceste măriri.

Neimpozitarea profitului reinvestit va avea un impact negativ de 140 de milioane de lei pe venituri

Scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit de la 1 octombrie va avea un impact negativ de 140 de milioane de lei asupra veniturilor la bugetul general consolidat, a declarat ministrul Finanţelor Publice. "Legat de neimpozitarea profitului reinvestit, din discuţiile cu Fondul (FMI - n.r.), impactul negativ pe venituri va fi de 140 de milioane de lei", a afirmat Pogea. El a precizat că neimpozitarea profitului reinvestit, aplicabilă din trimestrul patru, va fi menţinută şi în 2010. Ministrul finanţelor speră însă că această măsură va stimula investiţiile şi va îmbunătăţi totodată şi colectarea veniturilor.

Veniturile din TVA vor fi mai mici cu 4,3 miliarde lei în 2009, contribuţiile sociale - cu 5,5 miliarde de lei

Scăderea veniturilor bugetare estimată pentru acest an, cu 17,5 miliarde lei, va proveni din diminuarea veniturilor din TVA cu 4,3 miliarde lei, din contribuţii la asigurări sociale cu 5,5 miliarde lei şi a veniturilor nefiscale cu 4,2 miliarde lei, a declarat Gheorghe Pogea.

Cifrele reprezintă diminuarea veniturilor bugetare comparativ cu estimările anterioare luate în calcul de Ministerul Finanţelor Publice şi agreate cu FMI.

Deficitul bugetar a crescut la 3% din PIB după primele 7 luni, faţă de 2,7% la jumătatea lui 2009

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns la circa 3% din PIB după primele şapte luni din an, comparativ cu un nivel de 2,7% din PIB la jumătatea acestui an, a declarat ministrul finanţelor.

Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat au sporit în primele şase luni din 2009 cu 5,6% faţă de perioada similară din 2008, la 91,66 miliarde lei, în timp ce veniturile totale s-au redus cu 5,1%, la 77,28 miliarde lei, în acelaşi interval, a anunţat Ministerul Finanţelor.

Ca urmare, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2009, deficitul bugetar s-a adâncit la 2,7% din PIB, însumând 14,38 miliarde lei (3,4 miliarde euro). Deficitul se încadrează în ţinta impusă de FMI, de 2,73% din PIB. Totodată, FMI a anunţat că, pentru jumătatea acestui an, autorităţile române s-au încadrat în ţintele cantitative agreate cu instituţia financiară internaţională, în cadrul acordului extern de finanţare cu România, cu excepţia arieratelor, în cazul cărora Fondul nu a primit datele necesare evaluării.

Pogea a explicat că, în cazul arieratelor, întârzierea datelor a fost provocată de raportarea trimestrială a acestor cifre. "Data limită la care instituţiile din subordinea statului fac aceste raportări este 15 august. Guvernul a făcut eforturi pentru a se încadra în ţintele asumate. După această evaluare, cred că primirea celei de-a doua tranşe de la FMI nu poate fi pusă sub semnul întrebării", a explicat ministrul finanţelor.

Procesul de aderare a României la euro nu va fi afectat de deficitele bugetare din 2009 şi 2010

Procesul de aderare a României la zona euro în anul 2014 nu va fi afectat de majorarea deficitelor bugetare în anii 2009 şi 2010, a declarat Gheorghe Pogea. Pentru 2009, ţinta de deficit bugetar este de 7,3% din PIB, iar în 2010 sub 6% din PIB, în timp ce criteriile de convergenţă ale Uniunii Europene prevăd o limită de 3% din PIB. Pogea a afirmat că pachetul de finanţare externă de la FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale şi politica Băncii Naţionale a României au făcut ca parametrii macroeconomici ai României să fie mai buni decât se aşteptau autorităţile - inflaţia a scăzut, iar cursul de schimb a înregistrat o stabilizare. Ministrul Finanţelor a mai spus că tranşa a doua de la FMI poate fi utilizată de guvern pentru finanţarea deficitului bugetar la una din cele mai scăzute dobânzi şi că, fără pachetul de finanţare externă, cheltuielile publice cu dobânzile ar fi fost mai mari cu 300 milioane euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb