MINISTRUL FINANŢELOR: "Economia României va ieşi din această criză mai bine decât ne aşteptăm"

A.M.
Politică / 22 aprilie 2020

Florin Cîţu

Florin Cîţu

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, se arată optimist în ceea ce priveşte revenirea economiei româneşti după perioada de criză sanitară. El spune că multe IMM-uri s-au reorientat la situaţia economică actuală si plătesc taxe, încasările la bugetul de stat luna aceasta fiind puţin sub nivelul aceleiaşi perioade a anului trecut.

Florin Cîţu a afirmat, marţi seară, într-o intervenţie la Digi 24, că "economia României va ieşi din această criză mai bine decât ne aşteptăm".

El a spus că multe IMM-uri care au făcut "reconversia" şi s-au adaptat situaţiei actuale, începând că producă ceea ce se cere pe piaţă şi iar aceste IMM-uri plătesc taxele. În acest context, Cîţu şi-a exprimat încrederea în economia românească despre care spune că va fi "mai puternică" după criză. Cîţu spune că, în ceea ce priveşte încasările la bugetul de stat, România se află "puţin sub ce era anul trecut".

"Voi avea rezultatele peste cinci zile şi atunci voi putea şti exact cum stă situaţia, dar au revenit la plata impozitelor şi asta mă bucură pentru că aveam nişte estimări foarte dure pentru luna aprilie, dar rezultatele sunt mai bune decât ne aşteptam. Aşa cum răspunde economia în acest moment, am încredere că vom reveni mai puternici după această perioadă.(...) Revenirea cam toată lumea o vede puternic, pentru că măsurile pe care le iau România şi alte ţări au fost acelea de a menţine capacitatea de producţie" a declarat ministrul Finanţelor.

El a spus că menţinerea capacităţii de producţie a fost al doilea obiectiv după cel privind asigurarea sănătăţii populaţiei.

"După ce trece vârful şi rămâne de rezolvat doar criza economică, acolo avem instrumente. Avem soluţii pentru crize economice. Soluţiile pentru criza economică sunt mult mai uşor de implementat pentru că le avem şi le ştim pentru că am mai trecut prin asta. Ştim cum să rezolvăm problema, doar să trecem peste acest vârf al crizei din sănătate", a adăugat Florin Cîţu.

El a spus că România se finanţează deocamdată doar din piaţa internă, dar caută finanţări şi pe piaţa internaţională.

În ceea ce priveşte retrogradarea ratingului de ţară pentru România de către agenţia Fitch, ministrul de Finanţe subliniază că schimbarea perspectivei la negativ "se întâmplă cam pentru toate ţările din lume în acest moment" şi că Fitch a dat de asemenea mesajul conform căruia economia românească îşi poate reveni.

"Putem să revenim cu perspectiv a stabil cred că la următoarea evaluare a clor de la Fitch veţi vedea că vor schima perspectiva dacă programele pe care le-am luat în calcul până acum şi ce avem în plan pentru viitor va fi implementat aşa cum trebuie", a mai declarat ministrul, potrivit News.ro.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Pe langa faptul ca nu are somn este si un vizionar.

    Acum inteleg de ce a refuzat postul de premier: nu poate (pre)vedea evolutia economica decat de la Min de Finante 

    M-am linistit

    Ne asteapta noi "culmi de progres" nu si de "civilizatie" 

    Vor fi munti de mămăligă si râuri de lapte vor curge ....

    1. :)))))))))))))) mult umor in ce ai scris!

    E clar că alde Catzu au primit ca tema liniștirea populației după planurile de eutanasiere in spatii controlate a pensionarilor, marca Cercel și Tătaru.

    Problema e că oamenii închiși în case au terminat și ultimii bani de mâncare și nu sunt la fel de optimiști. 

    1. Numai Cercel nu și Tâtaru pus în ecuație de rtv,a3!

      Ba si Tataru a aberat, cu izolarea batranilor prin hoteluri, cauta bine..

      Spui prostii.

      Oamenii inchisi in casele din Romania beneficiaza in continuare de salarii sau de ajutoare din partea statului.

      Exceptiile sunt intr-un numar extrem de redus. 

      Spui prostii.. avem in Romania 2 miloane de oameni care nu au niciun fel de venit care traiesc pe langa familii si care nu au nicio speranta nici in aceasta criza, nici dupa ea. Plus cei care au venit de pe afara.. si care au teriminat rezervele.

      Plus ca principiul izolarii unor oameni sanatosi, e tembel in sine..  

      Bati campii!!!!

      In cea mai mare parte cele 2 milioane de oameni fara venituri sunt de fapt copii crescuti de familiile lor si normal ca nu pot avea venituri la varsta lor (nu suntem in lumea a 3-a ca sa trimitem copii la munca in loc de scoala) + puturosii care prefera sa paraziteze parintii si bugetele de ajutoare sociale decat sa mearga la munca. In constructii se cauta mana de lucru cu salarii nete de minim 3.000 lei si nu se inghesuie nimeni in afara vietnamezilor.  

      Da, este tare rau in Romania daca ne permitem sa refuzam 600 Euro/luna net. 

      Referitor la tembelism, lamureste-ne si pe noi care sunt oamenii aia sanatosi ca sa stim si sa-i scoatem numai pe ei pe strazi (ca daca scapa vreunul bolnav aimptomatic printre ei, i-a rezolvat)!

      Tembel e doar ala care emite afirmatii tembele, ca a ta, de exemplu! 

      Mai sunt si adultii care lucreaza la negru fara carte de munca sau cei cu diverse activitati "familiale" sau de clan (de regula romii) cum ar fi furtul, excrocarea, traficul de carne vie, spartul de bancomate, camataria, cersitul etc. (iar astia chiar sunt multi in bransa).

    Daca incasarile de anul acesta sunt numai putin mai mici decat alea de anul trecut din aceeasi perioada,e cam grav.Sau ma rog,a fost cam grav anul trecut!Daca este adevarat,ma intreb si eu ce-a pazit ANAF anul trecut? De aia le-au tot crescut salariile?

    Si ce rost mai are existenta unei armate de fiscarasi in conditiile in care ei stau acasa si impozitele se platesc oricum.Io dk ash fi ministru, m-as mai gandi odata inainte de a face declaratii de genul asta.Pentru cunoscatori,stiti ca vechea publicatie Academia Catavencu avea un logo: Cititorii nostri sunt mai inteligenti decat ai lor.Aviz d-lui Ministru! 

    si cand te gandesti ca rahatul asta cu chelie si pleata putea ajunge premier, evident din eroare....wow....wow...

    Catule , nu mai bate campii , populatia asteapta o decalare a termenului de depunere a declaratiei unice…

    si cu sustinerea ca gloata enorma de bugetari nu trebuie rarita Catu intra in lumea personajelor de tip Veorica...Pacat...

    Iata misterul afirmatiilor lui Citu despre incasarile neasteptat de bune.

    "Ce scrie presa internaţională despre situaţia din România: Într-o singură lună de stare de urgenţă, autorităţile au dat 200.000 de amenzi în valoare de 78 mil. euro, echivalentul impozitului plătit de companii pe luna februarie"

    Doamne ajuta sa trecem si de criza asta sanitara.. Eu am incredere in guvernul PNL si mai ales in ministrul de finante care este un profesionist. Trebuie repornita economia si pus un accent mai mare pe dezvoltarea agriculturii....Apa, hrana si energie ....asta este cheia dezvoltarii Romaniei. . Restructurarea urgenta a aparatului bugetar inclusiv la nivelul primariilor unde se calca angajatii in picioare asa multi sunt si au salarii foarte mari. Reduceti cheltuielile cu salariile bugetarilor urgent..

    1. Stimate i...t ideea este sa crestem salariile NU sa le scadem ca resursa bugetara! Strategule finantist pe langa un bugetar sunt 2-3 membrii in familie, unii fara serviciu , altii in cautare , asa ca daca vrei inapoi in comunism mergi in Corea (de NORD)! Nu mai promova ura fata de cateva milioane de romani, ca la mintea pe care o ai e destul ca respiri si poluezi internetul cu propaganda de partid...

      Redusii mentali care dau solutii gen "apa, hrana si energie... cheia dezvoltarii ,..." ar fi bine sa ramana cu apa , paine si curent electric , ca sa inteleaga imbecilitatea "strategiei" dezvoltate...Ai auzit de sectorul secundar si tertiar al economiei, acolo sunt banii? Mergi si te culca cu accent pe repornirea prostiei ca sursa infinita globala.. 

      SI lasa platitudinile gen" repornire" si "accent" ca nu esti la gradinita! Chestia cu agricultura o stiu si copii de scoala!

    Doi mascarici, doi mincinosi, dua slugi de partid, Florin Scartzu & Strainu Carcel.

    Nu va reporni nicio economie, o să vedeți, chiar daca dau liber la ieșit, lumea nu va cumpăra nimic în afara de mâncare și va boicota peste tot - bănci, guverne, corporații. Lumea este foarte deprimată și nu cred că își va reveni prea curând. Plus că trebuie să fii tâmpit sa te duci cu masca pe figura la terasa sau in alt loc unde se socializează.

    Consumul NU își va reveni nici la 20% din ce a fost, pentru că lumea și-a pierdut apetitul de consum. 

    1. Avand in vedere ca cea mai probabila luna in care se vor lua salariile integral va fi luna iulie, iar atunci grosul banilor vor merge pentru plata datoriilor, utilitatilor si mancare este foarte sigur ca economia NU va fi la fel ca inainte de criza. Mai intervine si retinerea de a cheltuii provocata de nesiguranta in a ceea ce se preconizeaza pentru la toamna( o noua epidemie) si atunci clar ca oamenii vor strange portofelul....Depinde de Catu ce solutii va gasi pentru relansare( sper ca nu se gandeste la un atac speculativ asupra leului!) Cred ca singurul lucru bun va fi, posibila scadere a inflatiei....

    După ce ne-a aburit marți că stăm bine pe hârtie, la numai o zi distanta, Vasile Catzu a recunoscut că "daca executia bugetara este proasta, atunci vom avea o problema cu plata salariilor și pensiilor"

    Cât de penibil e băiatul ăsta? 

    Eu spun sa nu devenim populiști: mai mult de 1 milion de oameni sunt in șomaj, probabil un milion de bugetari muncesc de acasa- mai mult sau mai puțin. In aceste condiții nu știu dacă poate să iasă bine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb