MINISTRUL FINANŢELOR: Guvernul vrea reintroducerea impozitării globale a veniturilor

Stelian Bădescu
Macroeconomie / 12 aprilie 2017

Viorel Ştefan (Sursa foto: captură Youtube)

Viorel Ştefan (Sursa foto: captură Youtube)

Cota unică va fi redusă la 10% din 2018

----------

Actualizare 20:54 Viorel Ştefan: "Gospodăriile vor fi recunoscute fiscal; membrii lor îşi vor putea plăti în comun impozitul global"

Ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, a anunţat că viitorul Cod Fiscal va prevedea posibilitatea achitării impozitului global pe venit pe gospodărie, care va deveni astel o entitate recunoscută fiscal.

Ministrul de Finanţe a precizat, citat de News.ro: "Prin gospodărie înţelegem un grup de persoane, înrudite sau nu, care acceptă prin semnătură să declare la Fisc că şi-au constituit un patrimoniu comun. Nu în scop comercial, ci pentru a-şi gestiona nevoile familiale".

Astfel, gospodăria va deveni o entitate recunoscută fiscal. "Patrimoniul comun se înregistrează la Fisc şi când se face calculul pe impozitul global se ia în gospodărie", a spus Viorel Ştefan.

El a adăugat că există posibilitatea constituirii de gospodării şi între familii care nu sunt înrudite dar care, de exemplu, locuiesc în acelaşi imobil. Ştefan a spus că formarea de gospodării recunoscute fiscal va contribui şi la reducerea birocraţiei.

"Dispar multe încurcături precum cele legate de proprietăţile în indiviză", a susţinut ministrul.

(S.A.)

-----------

Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a declarat astăzi că, în cadrul discuţiilor privind modificarea Codului Fiscal din 2018, s-a conturat posibilitatea introducerii impozitării globale a veniturilor, fără ca acest lucru să însemne creşterea poverii fiscale.

De asemenea, Guvernul intenţionează să reducă cota unică de la 16% la 10%.

Viorel Ştefan a negat faptul că actualul guvern are intenţia să renunţe la cota unică de impozitare, el precizând că se doreşte doar ca nivelul acesteia să fie redus la 10% de la 1 ianuarie 2018 şi să se introducă neimpozitarea veniturilor sub 2.000 de lei, potrivit News.ro.

Ministrul de Finanţe a precizat că impozitarea veniturilor va fi însă globalizată, lucru care a mai avut loc în ţara noastră până în anul 2005. "Globalizarea impozitării veniturilor înseamnă că, dacă un salariat realizează venituri principale din relaţii de muncă, el va plăti 10% impozit pe venit în fiecare lună, dar la sfârşitul anului până în luna mai a anului următor va depune o declaraţie fiscală în legătură cu toate veniturile realizate şi va avea loc o regularizare", a declarat Ştefan.

Prin regularizare, contribuabilul va trebui fie să mai plătească la Fisc, în caz că a avut venituri suplimentare, fie îi vor fi deduse anumite sume.

Viorel Ştefan a evitat să precizeze care vor fi cheltuielile contribuabililor care vor putea fi deductibile de la impozitare, dar a precizat că, în funcţie de politica de stimulare a unor activităţi adoptată de Guvern, acestea ar putea să fie contribuţiile la pilonul II de pensii, asigurările private de sănătate sau cheltueilile cu educaţia copiilor. Ministrul a precizat că se discută în grupurile de lucru constituite la Ministerul de Finanţe despre posibilitatea introducerii unei "chei de rambursare" către contribuabili de 1.200 de lei pentru fiecare copil aflat în întreţinere.

Viorel Ştefan a vorbit că un alt avantaj al schimbării modului de gestionare a impozitării veniturilor este modificarea comportamentului cetăţenilor faţă de comercianţi prin faptul că primii vor fi stimulaţi să păstreze toate bonurile cu achiziţiile făcute pentru a face dovada efectuării unor cheltuieli deductibile de la impozitare. În plus, vor exista deduceri pentru un anume volum al bonurilor prezentate.

"Mecanismul de globalizare a impozitării veniturilor nu va putea funcţiona fără consiliere fiscală", a mai spus ministrul, adăugând că va trebui constituit un corp de consultanţi fiscali angajaţi de către stat să ofere consultanţă fiscală persoanelor fizice. O parte dintre consultanţii ficali ar putea fi selectaţi dintre cei 30.000 de angajaţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Viorel Ştefan a menţionat că discuţiile privind forma pe care o va avea Codul Fiscal din 2018 sunt încă în stadiu incipient.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a vorbit, marţi seară, despre un impozit pe gospodărie pe care intenţionează să îl introducă Ministerul de Finanţe, ea susţinând, la România TV, că cetăţenii vor putea astfel să îşi deducă toate cheltuielile, inclusiv meditaţiile pe care le primesc copiii, şi astfel va dispărea economia neagră din ţară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb