MINISTRUL FINANŢELOR PUBLICE:  "România s-a împrumutat la cel mai mic preţ istoric, când eram acuzat în Parlament pentru costurile finanţării"

Andrei Stan
Macroeconomie / 12 aprilie 2017

"România s-a împrumutat la cel mai mic preţ istoric, când eram acuzat în Parlament pentru costurile finanţării"

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a declarat astăzi, la finalul şedinţei de Guvern, că România a reuşit luni să se împrumute de pe pieţele externe la dobânzi foarte mici, în ziua în care opoziţia îl acuza în Parlament pentru costurile ridicate ale finanţării statului.

Viorel Ştefan a afirmat, citat de News.ro: "România a făcut o emisiune de eurobonduri pe pieţele financiare, în cursul zilei de luni a atras un miliard de euro pe o emisiune eurobonduri pe 10 ani la cel mai mic preţ istoric. În condiţiile în care această emisiune era în derulare eu eram atacat în Parlament şi acuzat că România se împrumută la costuri din ce în ce mai mari. Iată că pieţele financiare au infirmat toate aceste acuze, România a obţinut luni un randament de 2,411 pentru o emisiune de un miliard de euro pe 10 ani cu o suprasubscriere de peste 100%".

Ministrul de Finanţe a precizat că tot luni "a redeschis o altă emisiune cu maturitate în 2035 în interiorul căreia a reuşit să reducă de la un randament iniţial de aproape 3,9389 la 3,55 şi a mai atras încă 750 de milioane de euro, în aceste condiţii, la preţuri minime istorice". Potrivit lui Viorel Ştefan, acest fapt vine să confirme faptul că evoluţiile economice sunt în regulă.

Pentru întregul an 2017, ministerul a programat împrumuturi totale prin eurobonduri în valoare de 3 miliarde euro, astfel că emisiunile de luni au acoperit peste jumătate din suma necesară pentru întregul an. În 2016, statul a împrumutat 3,25 miliarde euro prin eurobonduri.

Ministerul Finanţelor a mai vândut anul acesta obligaţiuni în euro, dar printr-o emisiune pe piaţa internă.

În 27 martie, instituţia a luat cu împrumut 240 milioane euro de pe piaţa internă, prin obligaţiuni scadente în 26 februarie 2021, peste nivelul programat, pentru care au acceptat să ofere băncilor un randament mediu anual de 0,42%.

Valoarea anunţată a licitaţiei a fost de 200 milioane euro, iar băncile participante au oferit 516,3 milioane euro.

În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb