Ministrul fondurilor europene a demisionat

I.D.
Ziarul BURSA #Politică / 25 aprilie 2016

Ministrul fondurilor europene a demisionat

Actualizare 17:45 Ana Birchall (PSD): " Bâlbâiala Guvernului tehnocrat în gestiunea fondurilor europene se agravează după demisia ministrului"

Deputatul PSD, Ana Birchall, consideră că gestiunea fondurilor europene se agravează în urma demisiei Aurei Răducu de la Ministerul Fondurilor Europene, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"Demisia doamnei Aura Răducu de la Ministerul Fondurilor Europene prelungeşte, din păcate, o situaţie complicată într-unul din domeniile de importanţă majoră pentru dezvoltarea economică a ţării noastre. După 6 luni de zile de întârzieri la punerea în dezbatere a ghidurilor de finanţare şi eligibilitate, bâlbâiala Guvernului tehnocrat în ce priveşte gestiunea fondurilor europene se agravează acum după plecarea din funcţie a ministrului.

Ministerul Fondurilor Europene trebuie să îşi asume un rol activ în rezolvarea cauzelor care determină gradul de absorbţie redus şi să ducă mai sus procentul de aproximativ 60% - absorbţia fondurilor europene la momentul în care guvernarea noastră a predat ştafeta actualului Executiv.

Comisia pentru afaceri europene va acorda sprijinul pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, însă pentru a îndeplini acest obiectiv avem nevoie urgent de desemnarea unui ministru profesionist şi bine pregătit, astfel încât la finalizarea exerciţiului bugetar să putem spune că România a luat toţi banii care i se cuveneau", a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, deputatul social-democrat Ana Birchall.

(D.P.)

-------

Actualizare 14:36 Daniel Constantin, despre demisia Aurei Răducu: "A fost decizia corectă!"

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat luni, în legătură cu demisia ministrului Fondurilor Europene, Aura Răducu, că aceasta a luat decizia corectă, pentru "a salva onoarea Guvernului", informează surse din presă.

"Cred că e decizia corectă. Doamna ministru a luat decizia corectă. Săptămâna trecută lucram la o moţiune simplă, pe care am anunţat că o depunem în prima săptămână din mai. Cred că doamna şi-a asumat toate erorile sau lucrurile care nu s-au făcut în această perioadă şi cred că a luat decizia corectă pentru a salva onoarea Guvernului. Dar, vă reamintesc faptul că, din punct de vedere economic, România a pierdut foarte mult şi nicio demisie cred că nu pune în economie acele fonduri europene de care aveam nevoie", a comentat Constantin, la o conferinţă de presă.

(I.D.)

-----

Actualizare 14:11 Cioloş: "În momentul de faţă îmi doresc o nouă abordare la Ministerul Fondurilor Europene"

Premierul Dacian Cioloş a anunţat că îşi doreşte o nouă abordare la Ministerul Fondurilor Europene şi că în cel mai scurt timp, "probabil mâine", va veni cu o nouă propunere de ministru după demisia Aurei Răducu.

"Am avut o discuţie cu doamna Răducu săptămâna trecută şi am convenit împreună acest lucru. Am apreciat şi apreciez activitatea pe care a desfăşurat-o dânsa până acum, a pornit dintr-o situaţie dificilă acolo la minister, şi-a folosit toată expertiza pe care o are pe fonduri europene pentru a debloca anumite lucruri, s-a implicat dânsa personal foarte mult pentru a debloca anumite lucruri pe care le-a găsit acolo (...) Însă am convenit împreună că, în momentul de faţă, acolo la minister mi-aş dori să trecem la o etapă nouă de abordare şi în condiţiile acestea am acceptat demisia dânsei. (...) O să mă gândesc în cel mai scurt timp, probabil mâine să fac o nouă propunere şi să mergem cât mai repede înainte", a afirmat Cioloş luni într-o conferinţă de presă la Iaşi.

Premierul a adăugat că speră să lucreze cu Aura Răducu "de pe o altă poziţie", dacă va fi dispusă.

"I-am spus şi dânsei, sper să putem în măsura în care dânsa va fi dispusă să putem să continuăm să lucrăm împreună şi de pe o altă poziţie", a precizat Cioloş.

(I.D.)

-------

Ministrul fondurilor europene Aura Răducu a demisionat din funcţie, la cererea premierului Dacian Cioloş, transmit televiziunile de ştiri.

Aura Răducu este al doilea ministru tehnocrat care demisionează.

"La solicitarea domnului prim-ministru, îmi depun demisia din funcţia de ministru al fondurilor europene" a declarat Aura Răducu.

Aceasta a precizat într-un comunicat de presă remis redacţiei: "Am acceptat să fac parte din această echipă guvernamentală cu gândul că voi reuşi să introduc o nouă abordare şi un nou tip de management în acest important domeniu al fondurilor europene.

Priorităţile pe care mi le-am propus la acceptarea mandatului şi pe care le-am urmat în această perioadă au fost urmatoarele:

1. Finalizarea programelor 2007-2013, închiderea proiectelor, realizarea unei rate cât mai mari de absorbţie în special prin includerea unor proiecte retrospective, finanţate numai de la bugetul de stat în perioada 2007-2015;

2. Realizarea de analize complexe privind impactul celor 9 ani de politică de coeziune, cu scopul eliminării problemelor şi blocajelor înregistrate, precum şi reducerea neregulilor;

3. Îndeplinirea conditionalităţiilor ex-ante (politici publice pentru principalele sectoare - educatie, sănătate, transport, gestionarea deşeurilor, etc.) prevăzute în cadrul Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană, multe cu termene depăşite;

4. Creşterea transparenţei în implementarea programelor şi proiectelor europene, informarea cât mai corectă a cetăţenilor privind utilizarea fondurilor europene/publice;

5. Realizarea împreună cu STS a sistemului informatic integrat de gestionare a programelor şi proiectelor europene (MySMIS 2014) - 2 module principale au fost finalizate, esenţiale pentru depunerea proiectelor;

6. Simplificarea şi standardizarea procedurilor, a acordurilor de delegare, a ghidurilor, a contractelor de finanţare, a documentelor solicitate beneficiarilor;

7. O comunicare mai bună cu beneficiarii şi sprijin direct, la nivel regional şi local, prin organizarea unui sistem unitar şi profesionist de informare (helpdesk);

8. Finalizarea acţiunii de desemnare/acreditare a sistemelor de management şi control pe fiecare program operaţional, atât la nivelul de autoritate de management cât şi la nivel de organisme intermediare; evaluarea performanţelor înregistrate de către fiecare structură;

9. Lansarea, împreună cu ministerele sectoriale, a proiectelor pentru perioada 2014-2020 (aproximativ 80% din alocarea UE);

10. Demararea pregătirii proiectelor publice prin îmbunătăţirea normelor şi standardelor de pregătire a documentaţiei, realizarea unui contract de antrepriză clar şi corect pentru lucrări publice; sprijin pentru demararea unor proiecte de mare impact pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării, ca de exemplu: linia de metrou Gara de Nord - Aeroportul Otopeni, ELI-NP, DANUBIUS).

Priorităţile menţionate sunt în prezent într-un stadiu avansat de implementare şi s-au concretizat prin lansarea, de către Ministerul Fondurilor Europene, a cererilor de proiecte care totalizează peste 40% din alocările programelor gestionate în perioada 2014-2020 - cinci programe în valoare totală de aproximativ 20 miliarde euro din fonduri UE şi cofinanţare naţională (Programul Operaţional Capital Uman, Programul Operaţional Infrastructură Mare, Programul Operaţional Competitivitate, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate).

S-a realizat o bună planificare a acţiunilor ce se vor desfăşura în următoarea perioadă, astfel încât se estimează încheierea de contracte de peste 800 de milioane de euro în luna mai. Se va continua lansarea de cereri de proiecte, pentru a se ajunge la 80% lansări şi utilizarea a aproximativ 1,4 miliarde euro din fondurile primite ca avans de la UE.

Mi-am dorit ca pe baza experienţei acumulate în peste 20 de ani de gestionare a programelor şi proiectelor europene, şi având în vedere schimbările dorite de societate, să ajut la întărirea capacităţii administrative a ministerului şi la dezvoltarea unei instituţii europene, capabile să asigure coordonarea şi implementarea programelor, corelarea lor cu politicile europene, cu nevoile şi programele naţionale, contribuind totodată la pregătirea României pentru Preşedinţia Consiliului UE in 2019".

Aursa Răducu a adăugat: "Totuşi, având în vedere nemulţumirile domnului prim-ministru legate de obiectivele pe termen scurt privind activitatea mea, la cererea domniei sale, îmi depun demisia din funcţia de ministru al fondurilor europene.

Regret că nu am avut şansa de a duce la bun sfârşit acţiunile propuse, dar ramân un susţinător al politicii de coeziune, al principiilor europene şi al utilizării cât mai eficiente şi profesioniste a fondurilor europene pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării.

Numai o acţiune sustinută şi comună, într-un parteneriat real, poate duce la realizarea schimbărilor cerute de societatea romanească.

Mulţumesc mult echipei cu care am venit şi care a depus eforturi în construirea unei noi abordări, precum şi celor care mi-au fost aproape din minister sau din societatea civilă.

Cu respect şi stimă pentru toţi cei care reuşesc cu profesionalism şi răbdare să construiască".

Dacian Cioloş a declarat că a acceptat demisia Aurei Răducu şi că va face o nouă propunere preşedintelui în zilele următoare, transmit surse din presă.

Fostul ministru al Fondurilor europene, senatorul PSD Eugen Teodorovici, a lansat, vineri, un atac dur la adresa actualului ministru al Fondurilor Europene, Carmen Aura Răducu, despre care a afirmat că este "o persoană fără experienţă" şi că "nu o califica nimic pentru o astfel de poziţie", informează Agerpres.

"Din păcate, astăzi, doamna ministru al Fondurilor europene este o persoană fără experienţă absolut deloc în tot ceea ce înseamnă management. A lucrat în contabilitate foarte mulţi ani, dar nu o califică nimic pentru o astfel de poziţie. Din păcate, asta se resimte asupra noastră ca şi români", a afirmat, la Botoşani, Eugen Teodorovici.

Fostul ministru a subliniat că România a primit un avans de aproape un miliard de euro de la Uniunea Europeană, însă "banii zac în conturi".

"Nu s-a lansat absolut nimic. Au fost câteva discuţii în aceste zile pentru lansarea unor ghiduri. Au trecut aproape şase luni de zile de la momentul în care a fost stabilit ministrul. Avem peste 3.000 de facturi ale unor beneficiari care nu sunt plătite, care totalizează cam 350 de milioane de euro. Avem un miliard de euro care este primit ca avans de către România pentru următorul exerciţiu financiar şi care zace în conturi nefolosit, neutilizat de beneficiari, bani care trebuia să fie în piaţă", a adăugat Teodorovici.

Acesta a mai precizat că întârzierea atragerii fondurilor europene se va reflecta asupra bugetului de stat şi asupra creşterii economice.

"Din păcate acest lucru va avea un efect negativ şi asupra tot ceea ce înseamnă creştere economică în 2016", a conchis Teodorovici.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb