MINISTRUL FONDURILOR EUROPENE, ATAC FRONTAL LA VICTOR PONTA, ÎNTR-O SCRISOARE DESCHISĂ Cristian Ghinea sesizează DNA în legătură cu achiziţia softului care gestionează fonduri de mediu

C.I.
Ziarul BURSA #Politică / 23 iunie 2016

Cristian Ghinea sesizează DNA în legătură cu achiziţia softului care gestionează fonduri de mediu

Ghinea: "Funcţionarii dau din umeri şi şoptesc: «Ghiţă»"

"Domnule Ponta, aţi exclus cea mai mare parte dintre fermieri din PNDR, acţionând doar în interesul marii agriculturi industriale"

"Guvernul Ponta a trimis o listă cu nu mai puţin de 200 proiecte în 2014. Dintre acestea, au fost acceptate 0 (zero), că tot vă place să promovaţi această cifră"

-------

Actualizare 17:33

Ministerul Fondurilor Europene, condus de Cristian Ghinea, cere procurorilor să verifice modul în care a fost achiziţionat sistemul informatic de la Autoritatea de Management care gestionează fondurile europene de mediu, fiind vorba despre un posibil contract cu dedicaţie, în valoare de 38 de milioane de euro.

Softul extrem de scump a fost recepţionat şi fără a fi testat, informează Digi24.

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, a declarat: "Suspiciunea noastră legitimă este că s-a creat un contract doar pentru ca o firmă să ia acest proiect, ceea ce nu este deloc în regulă. Asta e ce putem dovedi noi pe traseul actelor, mai departe dacă a fost cu intenţie sau nu... e treaba organelor de drept penal".

Întrebat cine era ministru, cine a semnat şi despre ce firmă este vorba, ministrul a precizat: "Este o asociere de firme, printre care şi firma One Expert a domnului Sebastian Ghiţă. Nu miniştrii semnează direct, sunt presiuni care se fac direct la autorităţile de management, iar partea contractantă este autoritatea de management".

(S.A.)

---------

Actualizare 13:32 Ovidiu Raeţchi, PNL: "Îl rog public pe domnul Ponta să accepte un control psihiatric. Sunt semne foarte îngrijorătoare!"

Ovidiu Raeţchi, deputatul liberal, a declarat că ieşirile fostului premier din ultima vreme sunt "inexplicabile, îngrijorătoare şi în evoluţie galopantă", potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"Am citit azi un nou atac al domnului Ponta la adresa preşedintelui României, numit mai nou «clovn european» care «spune prostii foarte mari» pentru că «a stat toată viaţa la Sibiu sau la Florida». Şi trebuie să vă spun că sunt extrem de îngrijorat în privinţa lucidităţii şi a posibilităţilor de auto-control pe care le mai are domnul Ponta. Vorbim totuşi despre un om în pixul căruia au stat sute de numiri esenţiale, sute de milioane de euro. Cum e posibilă o astfel de degenerare progresivă a auto-cenzurii? Frustrarea de a pierde peste noapte orice tip de putere explică, desigur, o puternică criză de personalitate, dar nu până la punctul alienării. Au mai existat persoane în situaţia domnului Ponta şi au reuşit să se păstreze în graniţele normalităţii", a declarat deputatul.

"Îl rog public pe domnul Ponta, în deplină onestitate şi compasiune, dincolo de orice adversitate politică, să accepte un control psihiatric. Mulţi români sunt îngrijoraţi pentru el.", a mai declarat Raeţchi, conform sursei citate.

(M.I.)

---------

Actualizare 11:45 Victor Ponta: "Românii vor achita din buzunarul lor nota de plată pentru incompetenţa şi prostiile guvernamentale"

Victor Ponta a declarat, pe pagina sa de Facebook, că Guvernul "tehnocraţilor" se pregăteşte să iasă din scenă în modul cel mai jalnic posibil, fiind evident că nu sunt în stare de nimic şi că rezultatele lor până la sfârşitul anului vor fi dezastruoase.

Totodată, Ponta consideră că tehnocraţii s-au hotărât la spartul târgului să găsească vinovaţi pentru propria incompetenţă.

"Dincolo de Propaganda lor clasică toţi oamenii normali şi de bun simţ din această ţară fac o comparaţie simplă între anii 2012-2015 (creştere economică, plătit datoriile la FMI fără a lua alţi bani, inflaţie inexistentă, curs valutar stabil, taxe scăzute, salarii şi pensii mai mari, subvenţii în agricultură, fonduri europene de miliarde, investiţii în administraţia locală, creştere de exporturi şi locuri de muncă, coerenţă în actul guvernamental) - şi «Guvernul Lui» din anul 2016 - urechişti, funcţionari de mâna a şaptea de la Bruxelles, navetişti, oengişti agresivi, foşti lefegii ai lui Soros, asistentele kaghebiste ale lui Macovei şi cunoştiinţele din Sibiu ale «Şefului» - bani europeni zero, investiţii zero, subvenţii zero, creşteri de salarii şi pensii zero, încasări la buget dezastru, politici economice şi fiscale zero! Dar «Guvernul Lui» a îndeplinit principalele sale obiective de guvernare: vila pentru Iohannis/ maşini noi ( BMW normal, prietenii ştiu de ce) în coloana oficială a lui Iohannis şi acum avion pentru Iohannis- bănuiesc că ăsta va fi tot ce rămâne după ei!", a declarat fostul premier.

În plus, Ponta afirmă că "tehnocratii" sunt incompetenţi, neserioşi şi nu mai fac nimic altceva decât politică, "şi chiar o politică de foarte proastă calitate".

Victor Ponta a concluzionat: "Vestea proastă e că în 2017 toţi românii vor achita din buzunarul lor nota de plată pentru incompetenţa şi prostiile guvernamentale din 2016! Ghinion, nu?"

(M.I.)

--------

Actualizare 09:03 Sebastian Ghiţă: "Cristian Ghinea nu întelege nimic din ceea ce înseamnă mecanismul absorbţiei fondurilor europene"

Deputatul independent Sebastian Ghiţă, pomenit în scrisoarea deschisă trimisă de Cristian Ghinea lui Victor Ponta reacţionează dur la adresa ministrului Fondurilor europene, informează www.ştiripesurse.ro.

"Cristian Ghinea nu întelege nimic din ceea ce înseamnă mecanismul absorbţiei fondurilor europene. România a pierdut deja 6 miliarde de euro şi anul acesta va pierde încă 3 miliarde. Responsabili sunt păcălicii care se pretind tehnocraţi numiţi Răducu şi Ghinea. Totodată sunt deja convins că în Ministerul Fondurilor Europene Ghinea e păcălit de dimineaţa până seara. Funcţionarii deja s-au prins ca au ca şef un diletant. Un necunoscător al instituţiilor statului român şi un nepregătit. E imposibil să fii un bun ministru dacă tu nu cunoşti mecanismele naţionale şi pe cele din UE. Sunt de acord că România are nevoie de un Sistem Informatic Integrat pentru a facilita şi controla lansarea apelurilor de proiecte, depunerea proiectelor, analiza acestora precum şi contractarea şi controlarea acestora. MFE nu are astăzi un astfel de sistem informatic. Deci nu prea văd ce sistem a facut Ghiţă la MFE. Cu toate acestea, am declarat încă de acum 3 ani, în fiecare an, că România nu va mai putea gestiona miliardele de la UE cu pixul şi cu foaia. Oricând doreşte domnul Ghinea îi pot explica ce înseamnă un sistem informatic ce poate ajuta absorbţia, unde s-au construit în România astfel de sisteme în ultimii 10 ani şi cum pot fi integrate acele componente. Până atunci însă doresc sa-i spun că mulţi dintre noi ne-am săturat să vedem cum foloseşte răutatea şi minciunile pentru a-şi ascunde incompetenţa", a declarat Sebastian Ghiţă pentru sursa citată.

"Acesti tehnocraţi n-au pornit încă nici un proiect european. Nu s-a luat nici un ban de la UE. Şi nici nu vor lua anul acesta. Între timp majoritatea firmelor româneşti din IT se afla aproape de faliment. Mulţumită acestor incapabil în 12 luni România nu va mai avea industrie IT. Vom rămâne o ţara care furnizează mulţi angajaţi IT unor multinaţionale IT. Să ne mai lase Ghinea cu datul din gură şi răspânditul urii şi să pună mâna la muncă. M-am cam săturat de oamenii aştia care vor să fie şefi şi miniştrii dar nu ştiu să facă nimic", a mai spus deputatul Sebastian Ghiţă.

(M.I.)

----

Cristian Ghinea, fost consilier de stat al premierului Dacian Cioloş şi actual ministru al Fondurilor Europene, acuză Guvernul Ponta de ineficienţă în absorbţia fondurilor europene.

Domnia sa susţine că întârzierile în începerea lucrărilor la Autostrada Piteşti - Sibiu sunt din vina lui Victor Ponta, care a anulat licitaţia din 2012, ca şi lipsa unui sistem informatic de gestionare transparentă a banilor europeni.

"Din 200 de proiecte trimise în 2014, niciunul nu a fost acceptat", mai spune Cristian Ghinea, referitor la planul Juncker.

Domnia sa susţine că fostul premier a început o campanie agresivă la adresa Guvernului Cioloş, printre altele, pe tema fondurilor europene: "Acest Guvern (n.r. condus de Dacian Cioloş) s-a obişnuit să nu răspundă atacurilor politicianiste şi să ne vedem de treabă, conform proverbului despre caravană şi câini.

Însă aţi depăşit limita bunei cuviinţe. Oamenii aud de la dumneavoastră că Dacian Cioloş şi echipa lui sunt «jemenfişişti» - că ne doare în cot, pe româneşte -, iar de la colegii dumneavoastră de partid aud chiar că «acţionăm împotriva României». Domnule Ponta, o să vă dau câteva exemple de «jemenfişism» din timpul guvernării dumneavoastră, care vor rămâne în istorie".

Actualul ministru al Fondurilor Europene spune că guvernul condus de Victor Ponta nu a avut priceperea să fructifice la maximum "Reforma Cioloş", prin care Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene a fost adaptată la realitatea agriculturii din România: "Aţi exclus cea mai mare parte dintre fermieri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), acţionând doar în interesul marii agriculturi industriale. Aţi ignorat, astfel, cu bună ştiinţă, nevoile oamenilor de la sate. Aceştia nu-şi pot creşte gospodăriile şi continuă să trăiască de azi pe mâine.

Acum lucrăm să schimbăm acest Program - am creat un întreg pachet privind Clasa de Mijloc de la sate - vă invit să-l citiţi pentru a vedea ce înseamnă o viziune patriotică despre satul românesc şi oamenii lui. Să ai determinarea şi capacitatea să influenţezi politicile la nivel european înseamnă să-ţi pese şi să acţionezi pentru binele ultimului sat din ţara ta. Dumneavoastră vreţi să ţineţi satele în dependenţă, ca să obţineţi voturi".

"Domnule Ponta, a te durea în cot de români înseamnă să acaparezi sistemul informatic al ţării"

În scrisoarea deschisă, Cristian Ghinea aduce în discuţie şi informatizarea administraţiei: "Domnule Ponta, a te durea în cot de români înseamnă să acaparezi sistemul informatic al ţării, să-l foloseşti în interesul personal, să încurci şi să umileşti cetăţenii punându-i pe drumuri de la o instituţie a statului la alta. În procesul de debirocratizare început de Guvernul Cioloş ne-am lovit des de sisteme informatice prost croite, ineficiente şi scumpe, dar mai ales incapabile să comunice unele cu altele. Întrebând cum s-a ajuns la asta, funcţionarii dau din umeri şi şoptesc: «Ghiţă»".

Actualul ministru al Fondurilor Europene dă ca exemplu Sistemul Unic de Management al Informaţiei pentru Instrumentele Structurale (SMIS), pentru că SMIS asigură legătura între autorităţile române şi Comisia Europeană: "SMIS este vital, pentru că doar într-o platformă digitală interactivă poţi urmări traseul fiecărui eurocent, de la momentul contractării fondurilor până la ultimul decont de la Comisia Europeană. O căutare prin camioane de hârtii nu numai că nu permite acest lucru, dar ascunde adevărata destinaţie a banilor.

Ştiaţi încă din 2013 - prin Regulamentul Parlamentului European numărul 1303 - că avem nevoie de un sistem IT funcţional care să rezolve transparenţa banilor europeni. Aţi avut doi ani la dispoziţie să rezolvaţi această necesitate. Nu aţi făcut-o. Nu aţi ştiut sau nu aţi vrut? Ştiţi ce şoptesc angajaţii din Ministerul pe care l-am preluat despre informatizarea din timpul dumneavoastră? Aţi ghicit: «Ghiţă».

Aţi creat un mecanism greu de desfăcut acum, despre care organismele internaţionale de luptă împotriva fraudei vorbesc cu voce tare de ani de zile.

Acest mecanism de fraudare îl vedem zi de zi la televizor.

Acest mecanism este sursa întârzierii desemnării pentru exerciţiul bugetar 2014 - 2020. Lucrăm la pachetul de desemnare într-un ritm pe care miniştrii dumneavoastră l-ar găsi nerezonabil, pentru că ne-aţi lăsat puţin timp la dispoziţie. Am fi mers mai repede dacă nu am fi fost nevoiţi să demonstrăm, la fiecare pas, ce vom face pentru ca banii publici europeni să nu mai fie furaţi.

Însă vă asigur: acest mecanism va dispărea odată ce sistemul IT va asigura urmărirea şi transparenţa totală a circuitului banilor europeni. Da, închiderea robinetului stârneşte unele furii - le vedem deja cu toţii".

"Domnule Ponta, dacă românii nu aveau ghinionul să vă aibă prim-ministru, autostrada Piteşti - Sibiu ar fi fost acum mai bine de jumătate construită"

Cristian Ghinea îl acuză pe fostul premier Victor Ponta de dezinformare sau de manipulare, în urma declaraţiilor privind absorbţia zero la fondurile europene, România fiind singura ţară din Uniunea Europeană în această situaţie: "Domnule Ponta, fie dezinformaţi, fie manipulaţi cu bună ştiinţă. România a demarat absorbţia. În luna mai au început primele plăţi de la Comisie din noul exerciţiu financiar: 57 de milioane de euro. Sunt cifrele oficiale ale Comisiei Europene.

De ce nu le daţi oamenilor informaţia completă?

- Aceea că, fiind la început de exerciţiu bugetar european, rata de absorbţie este nerelevantă, fiind sub 1% în ţări campioane precum Polonia şi Cehia.

- Media UE este de 1,5%

- Trei state din UE au zero absorbţie, dar România nu este printre ele.

Acum, relevantă este lansarea de ghiduri şi proiecte. Guvernul Cioloş a lansat ghiduri pentru 12,2 miliarde de euro. Dacă includem şi dezvoltarea rurală sunt 14,9 miliarde euro.

Pe scurt: în acest moment primim proiecte pentru 44,99% din fondurile structurale şi de investiţii - să rostiţi acest procent la televizor -, iar acest lucru este posibil doar graţie eforturilor Guvernului pe care îl acuzaţi că e dezinteresat de soarta ţării.

Mai reţineţi o cifră: 1,9 miliarde de euro. Atât a adus Guvernul Dacian Cioloş în ţară în ultimele opt luni, sumă corespunzătoare unui salt de 10% al ratei de absorbţie, din exerciţiul financiar 2007 - 2013, la închiderea căruia lucrăm.

Înainte ca exerciţiul bugetar european să înceapă, statele membre UE agreează cu Comisia Europeană o listă de condiţii. Fiecare stat trebuie să îndeplinească aceste condiţionalităţi ex-ante, pentru un impact benefic al investiţiilor banului public european.

Dumneavoastră aţi negociat aceste condiţionalităţi. Dumneavoastră aţi semnat Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană. Apoi le-aţi neglijat, deşi ştiaţi că până în decembrie 2016 trebuie îndeplinite toate cele câteva zeci de condiţionalităţi, în caz contrar fondurile europene vor fi din nou blocate. Ceea ce s-a şi întâmplat pe vremea dumneavoastră.

Guvernul condus de dumneavoastră nu a fost în stare nici să facă un Plan naţional pentru gestionarea deşeurilor. A decis că are nevoie de consultanţi. Licitaţia a fost sub semnul întrebării şi s-au pierdut doi ani. Acum lucrăm contra-timp la acest plan, ca să facem în câteva luni o muncă de ani.

Domnule Ponta, înainte să deveniţi şef al Guvernului, România începuse racordarea la coridorul european de transport din care face parte autostrada Sibiu - Piteşti.

În 2012 licitaţia pentru studiul de fezabilitate era lansată. Aţi anulat licitaţia în noiembrie 2012, doar pentru că aţi crezut că puteţi muta un coridor european de transport potrivit fanteziilor dumneavoastră electorale. Aţi ratat trei ani, aţi relansat aceeaşi licitaţie în 2015, gândită însă greşit - o demonstrează acum realitatea din teren.

Domnule Ponta, dacă românii nu aveau ghinionul să vă aibă prim-ministru, autostrada Piteşti - Sibiu ar fi fost acum mai bine de jumătate construită.

Politicile de infrastructură se răzbună pentru orice întârziere. Abia în 2014 v-aţi trezit că nu aţi pregătit nimic. Pachetele de proiecte ar fi trebuit să fie concepute cu ani înainte ca Programele Operaţionale să fie negociate cu UE. Aţi negociat Programele cu conducta de proiecte goală.

Târziu, în 2014, domnul Dan Şova a lansat concomitent 10 studii de fezabilitate pentru autostrăzi, dar licitaţiile au fost atât de prost făcute încât au fost anulate. Tot de către Guvernul Ponta".

Cristian Ghinea mai acuză Guvernul Ponta de incompetenţă în cazul Planului Juncker, o competiţie deschisă între toate Statele Membre care nu primesc alocări pe ţară, ci în funcţie de maturitatea proiectelor trimise: "Guvernul Ponta a trimis o listă cu nu mai puţin de 200 proiecte în 2014. Dintre acestea, au fost acceptate 0 (zero), că tot vă place să promovaţi această cifră".

Ministrul Ghinea susţine că, sub mandatul actualului Guvern, în 2016 au fost deja transmise la Comisia Europeană 5 proiecte din domeniul energiei şi transporturilor care au trecut de faza de analiză a Comisiei Europene, fiind publicate oficial, şi care pot atrage finanţare de la bănci şi alţi investitori.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Parca ii vad privirea aia de tamp a lui Ponta daca citeste acest articol,privire pe care a avut-o in fata lui basescu la celebra intalnire cand cu MPO!

    1. nici Ghinea nu i mai breaz

      Prin acest atac Ghinea ne spune ca el este incababil sa faca ceva

      Dupa cum se vede Ghinea ,este doar un scandalagiu de mahala

    Dupa 26 de ani de conducere psd+udmr cu mici variati constat ca satul romanesc e decapitat.

    Cu tehnologie, cu fonduri europene, se lucreaza cu tractoare U650 este strigator la Cer. 

    Scoli modernizate mai ceva ca la oras si tarani obligati sa plece in UE sa culeaga capsuni sau sa spele vase. 

    Care au mai ramas se zbat ca pestele pe uscat produce lapte si il da la caini sau lasa un zatal sau miel sa il consume si multinationalele aduc lapte de la ei sub privirea Parlamentului Romaniei si al Bnr-ului. 

    Ue ne-a adus niste produse rele de ex porumb pioneer care este doar hoaspe, animalele nu le consuma doar dupa o saptamana de foamete atat porumb cat si vejia. Ue ne-a adus medicamentatie foarte multa la animale. Ue ne-a adus niste daunatori foarte rezistenti, daca nu il stropesti pana curge zama planta dispare, varza , fasole, rosie. Ue ne-a adus niste produse frumoase la exterior fara gust in gura de ex merele, rosiile. 

    Ue ne-a obligat sa spargem Cap-urile acum ne recomanda sa ne asociem. Cine sa se asocieze tineri din Europa sau batrani de 70 de ani? Profita din plin straini cumpara panant la pret de o scobitoare si il tine pustiu. 

    Teritoriul romaniei e detinut mai bine de 50% de straini atunci trebuie sa ne numim Colonie. Cui apartinem? Uk avea Africa ca si colonie, transparent. Birocratia din tara a facut ceata peste aceasta realitate cu birocratia europeana, cred.

    De acord cu ce spune acest domn aceasta tara pune covor rosu pentru mari fermieri ca sunt straini, poate ca e rost si de spaga pe ici pe colo si ofera fierberea la foc mic a taranului mic. 

    Ghita cred ca nu prea te prinde politica, te rog sa mergi inapoi ca om de afaceri!

    asta ne spune de pe acum ca NU afacut nimic si NICI no o sa faca nimic

    Vad ca dL.ministru are barba de vorbitor fara sa faca ceva.Mai bine ar vorbii de rezultatele lor si sa critice mai putin pe altii.Sistemul aplicat de el arata multe minciuni si putine realizari.La munca ministrule si nu stat la vorbe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb