Germania ar putea depăşi iarna viitoare în cazul în care gazele naturale din Rusia vor fi sistate, dacă există facilităţi de depozitare complete la începutul anului viitor, dacă două rezervoare de gaze naturale lichefiate sunt conectate la reţea şi dacă se economiseşte o cantitate semnificativă de energie, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, pentru cotidianul WirtschaftsWoche, astăzi, citat de Euractiv, potrivit News.ro.
Germania şi-a intensificat eforturile de reducere a dependenţei de aprovizionarea cu energie rusă de când Moscova a invadat Ucraina în luna februarie. În schimb, până în prezent, Germania a susţinut că se aşteaptă să rămână în mare dependentă de gazele naturale ruseşti până în 2024.
"Dacă avem facilităţi de depozitare complete la începutul anului (n.r. viitor), dacă două dintre cele patru rezervoare de gaze naturale lichefiate plutitoare pe care le-am închiriat sunt conectate la reţea şi dacă economisim cantităţi semnificative de energie, putem depăşi într-o oarecare măsură iarna în contextul în care proviziile de gaze naturale din Rusia se epuizează", a declarat Robert pentru WirtschaftsWoche.
El a mai spus că întreaga populaţie poate avea un rol în această schemă.
"Un consum mai mic este crucial", a subliniat Habeck, adăugând că dacă industria şi persoanele private ar putea reduce consumul de gaze cu 10%, acest lucru ar ajuta la evitarea unei situaţii de urgenţă. El a avertizat, însă, că preţurile la gaze vor continua să crească.
Germania este cel mai mare consumator de gaze naturale din Europa. Anul trecut, gaze provenite din Rusia au reprezentat 55% din importurile sale, iar Berlinul este sub presiunea accentuată de a întrerupe relaţiile din domeniul energetic cu Moscova, despre care criticii susţin că ajută la finanţarea războiului din Ucraina.
O sistare bruscă a livrărilor de gaze ruseşti ar putea declanşa o recesiune în Germania, asemănătoare celor din 2009 şi 2020, sau chiar mai periculoase, indică un studiu al Institutul pentru Macroeconomie (Institut fur Makroökonomie und Konjunkturforschung- IMK) publicat săptămâna aceasta.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2022, 00:46)
Cu ce costuri????
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2022, 04:51)
mici comparativ cu cele de razboi