Ministrul german de Externe vede "o mică rază de speranţă" în desemnarea noului premier irakian

Valentin Busuioc
Internaţional / 17 august 2014

Ministrul german de Externe vede "o mică rază de speranţă" în desemnarea noului premier irakian

Actualizare 14:46 Steinmeier se opune unui "stat independent" al kurzilor în Irak

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a pronunţat astăzi împotriva unui "stat independent al kurzilor" în Irak, pentru ca această situaţie să nu destabilizeze şi mai mult ţara, informează AFP.

"Un stat independent al kurzilor ar destabiliza şi mai mult regiunea şi ar face să apară noi tensiuni, posibil şi cu statul vecin irakian", a afirmat social-democratul Steinmeier, exprimându-şi speranţa "că se va reuşi protejarea integrităţii teritoriale a Irakului".

Kurdistanul este deja o regiune autonomă în Irak, iar combatanţii ei sunt, în prezent, singurul front de apărare împotriva înaintării jihadiştilor Statului Islamic (SI) pe teritoriul irakian. Preşedintele regiunii, Massoud Barzani, le cere insistent occidentalilor livrări de arme grele pentru lupta împotriva teroriştilor.

---

Actualizare 11:54 Ofensivă kurdă pentru recucerirea celui mai mare baraj irakian

Forţele kurde, susţinute de aviaţia americană, au lansat ieri o ofensivă pentru a recuceri de la teroriştii din gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) barajul din Mosul, cel mai mare al Irakului, a declarat un înalt responsabil militar kurd citat de AFP.

"Luptătorii kurzi, cu susţinere aeriană americană, au obţinut controlul părţii estice a barajului", a afirmat generalul Abdel Rahmane Korini.

SI a cucerit barajul de la Mosul pe 7 august. AFP notează că Irak a fost cuprins de haos la 9 iunie, odată cu începerea unei ofensive a jihadiştilor din SI pe care nimeni nu pare să o poată opri până acum. Marile puteri şi-au sporit eforturile, încercând să taie finanţarea acestor extremişti, să furnizeze arme kurzilor şi să ajute zecile de mii de persoane forţate să îşi părăsească locuinţele din cauza violenţelor.

Jihadiştii din SI, acuzaţi că au ucis deja zeci de reprezentaţi ai minorităţii yazidite în nordul Irakului, s-au extins în Siria vecină, căzută pradă unui război civil de uzură încă din martie 2011. În faţa unei armate în derută, SI a reuşit să captureze porţiuni importante din teritoriul irakian în nord, vest şi est, mai scrie AFP.

---

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, aflat în Irak într-o vizită de o zi, a opinat că desemnarea noului premier Haidar al-Abadi constituie "o mică rază de speranţă" pentru ţară, scrie AFP.

Steinmeier s-a întâlnit cu premierul al-Abadi, proaspăt numit şi care trebuie să formeze un guvern de uniune naţională, după retragerea predecesorului său, Nouri al-Maliki, pe fondul intensificării luptelor armatei irakiene cu diversele facţiuni de insurgenţi. Oficialul german a avut o întrevedere şi cu preşedintele irakian Fouad Massoum.

Frank-Walter Steinmeier şi-a exprimat sprijinul pentru populaţia irakiană, dând "un semnal de solidaritate", în contextul "tragediei" trăite de irakieni. Steinmeier şi Haidar al-Abadi au discutat despre decizia luată de Uniunea Europeană, de a aproba livrări de arme combatanţilor kurzi care luptă împotriva jihadiştilor din Statul Islamic (SI).

Sprijinită de Franţa, această poziţie comună îi permite fiecărui stat membru UE să le livreze arme kurzilor. În prezent, dezbaterea pe acest subiect este una intensă în Germania, care obişnuia să refuze categoric livrări de armament în străinătate, din considerente istorice.

Pe 15 august, teroriştii din SI au ucis zeci de persoane, în majoritate membri ai minorităţii yazidite, în satul irakian Kosho, din nordul ţării, au declarat pentru AFP un martor şi responsabili irakieni, care au calificat acţiunea drept "un masacru".

De la începutul lunii, jihadiştii din SI au ocupat mai multe oraşe şi sate yazidite şi creştine din provincia Ninive, aproape de regiunea autonomă a Kurdistanului, forţând zeci de mii de oameni să-şi părăsească locuinţele şi să se refugieze în munţi.

"Avem informaţii din numeroase surse, din regiune şi de la serviciile de informaţii, că, vineri după-amiază, un convoi de oameni înarmaţi ai SI a pătruns în acest sat. I-au atacat pe locuitori, în majoritate yazidiţi care nu şi-au părăsit locuinţele. Au comis un masacru împotriva locuitorilor", a declarat pentru AFP un înalt responsabil irakian de etnie kurdă, Hoshyar Zebari, fost ministru al Afacerilor Externe din 13 iulie 2003 (imediat după răsturnarea lui Saddam Hussein) până pe 11 iulie 2014 (când politicienii kurzi s-au retras din guvernul lui Nouri al-Maliki, pe fondul insurecţiei co-etnicilor lor în nordul ţării). Fostul demnitar a estimat că în jur de 80 de persoane au fost ucise.

Harim Kamal Agha, un înalt responsabil al Uniunii patriotice din Kurdistan (UPK) în provincia Dohuk (vecină cu Ninive), a vorbit despre 81 de morţi, precizând că atacatorii au dus femeile în centrele de detenţie pe care le controlează.

La rândul său, Mohsen Tawwal, un luptător yazidit, a declarat telefonic pentru AFP că a văzut un mare număr de cadavre în sat, adăugând: "Am reuşit să pătrundem într-o parte din Kosho, unde locuitorii erau asediaţi, dar am ajuns prea târziu. Erau cadavre peste tot. Am reuşit să scoatem din sat numai două persoane în viaţă. Toate celelalte au fost ucise".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb