Ministrul Justiţiei a anunţat o întâlnire cu Lazăr şi Kovesi

Alexandra Cismaru
Politică / 13 martie 2017

Tudorel Toader (Sursa foto: Facebook)

Tudorel Toader (Sursa foto: Facebook)

Nu exclude posibilitatea ca aceştia să demisioneze, potrivit surselor citate

------

Actualizare 21:02 Sorin Grindeanu: "Tudorel Toader are mână liberă să îndrepte ceea ce i se pare că nu funcţionează corect în Justiţie"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este un om "extrem de echilibrat", care are "mână liberă" în a face lucrurile să funcţioneze corect în acest domeniu şi să îndrepte ceea ce i se pare că "nu funcţionează cum trebuie", a declarat astăzi, la Parlament, premierul Sorin Grindeanu, făcând astfel referire la afirmaţiile ministrului legate de "procedurile lăuntrice individuale" ale Laurei Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr, după decizia CCR privind OUG 13.

Premierul a afirmat, potrivit News.ro: "Am discutat câteva minute cu ministrul Justiţiei, este cel care gestionează acest minister. Rămâne valabil ce v-am spus dimineaţă: nu e treaba prim-ministrului să intre şi să gestioneze fiecare minister în parte. Dânsul îşi va face toate lucrurile şi toate evaluările şi tot ce are de făcut conform legii la ministerul pe care îl conduce".

El a mai spus că ministrul Justiţiei are "mână liberă" în a gestiona problemele din domeniul Justiţiei.

Prim-ministrul a subliniat: "Eu am dat mână liberă în a aplica legea şi nu cred că face altceva şi sunt convins că lucrul acesta îl va face. Am înţeles că vrea să aibă discuţii în perioada următoare, e treaba dânsului şi dacă are discuţii şi dacă nu are, nu e treaba prim-ministrului".

Chestionat câtă libertate îi dă ministrului Justiţiei, Sorin Grindeanu a reiterat faptul că acesta are mână liberă în a îndrepta ceea ce i se pare că nu funcţionează corect în domeniul său.

Sorin Grindeanu a conchis: "Eu am încredere foarte mare în domnul ministru, este cel care are o experienţă foarte mare în domeniul acesta, a fost 10 ani membru la Curtea Constituţională, este un om extrem de echilibrat care în mod sigur va lua decizia corectă şi are din partea mea mână liberă în a face lucrurile să funcţioneze aşa cum trebuie în acest domeniu sau să îndrepte ceea ce i se pare că nu funcţionează cum trebuie. Nu sunt specialist, nu e treaba mea să intru în acest sector. Am încredere mare în domnul ministru".

(M.I.)

----------

Actualizare 12:52 Dragnea: "Afirmaţiile ministrului Justiţiei despre Kovesi şi Lazăr, înţelepte şi aşezate; acţiunile Ministerului Public au sărit din Constituţie"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că afirmaţiile ministrului Justiţiei la adresa procurorului general Augustin Lazăr şi a procurorului-şef al DNA Laurei Codruţa Kovesi sunt "înţelepte şi aşezate", în condiţiile în care acţiunile Ministerului Public "au sărit din Constituţie", iar motivarea deciziei Curţii Constituţionale este "destul de detaliată şi care pune punctul pe foarte multe I-uri".

"Cred că toate declaraţiile ministrului Justiţiei de aseară sunt declaraţii înţelepte şi aşezate. Tot ce a spus ministrul Justiţiei mi se pare de foarte mare bun simţ şi toţi cred că aşteptăm cu interes evoluţiile viitoare", a precizat Liviu Dragnea, întrebat despre declaraţia ministrului Justiţiei potrivit căreia ar trebui evaluată activitatea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA şi a procurorului general, Augustin Lazăr.

Chestionat de ce crede că este nevoie de o astfel de evaluare, liderul PSD a spus, citat de News.ro: "Omul (Tudorel Toader - n.r.) a explicat foarte bine aseară în emisiune, pentru că totuşi este o motivare a unei decizii a CCR cum mai rar s-a întâmplat - destul de detaliată şi care pune punctul pe foarte multe "I"-uri - teme de dezbatere profundă din ultima perioadă, din ultimii ani chiar".

Dragnea a susţinut că este vorba "de nişte acţiuni ale Ministerului Public care au sărit din Constituţie".

Liderul PSD a completat: "Şi în această situaţie cred că cea mai bună poziţie este cea pe care a adoptat-o ministrul Jsutiţiei, ca înainte de orice să facă o analiză, totuşi motivarea a apărut vineri, dumnealui a fost invitat la Comisia de la Veneţia, fiind un om aşezat cred că are nevoie să facă această analiză".

De asemenea, întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis ar accepta o demisie a Laurei Codruţa Kovesi şi a procurorului general, Augustin Lazăr, Liviu Dragnea a evitat să dea un răspuns clar.

"Nu ştiu ce va face domnul preşedinte, eu cred în continuare să aşteptăm să vedem ce poziţie are ministrul Justiţiei", a conchis preşedintele PSD.

(A.C.)

------

Actualizare 12:12 Grindeanu: "O să încerc să mă văd azi cu ministrul Justiţiei"

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, că este posibil să aibă o întâlnire în cursul zilei cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru a discuta despre declaraţiile acestuia referitoare la schimbarea din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar şi a procurorului general, Augustin Lazăr.

Sorin Grindeanu a declarat: "Nu am avut o discuţie cu domnul ministru (Tudorel Toader - n.r.). (...) Am auzit de decizia Curţii Constituţionale, nu am citit-o şi cred că nu e treaba mea. Eu cred că e treaba Ministerului Public, nu vreau să intru în detalii de acest tip, pentru că e un domeniu pentru cei care trebuie să aplice decizia CCR, care trebuie să respecte legea. Nu e o chestiune care să ţină de prim-ministru. Cred că e mai degrabă rolul Ministerului Public de a aplica decizia CCR, pentru că e obligatorie".

Prim-ministru a precizat că, în funcţie de program, este posibil să aibă chiar în cursul acestei zle o discuţie cu Toader, pentru că vrea să se informeze de la el referitor la declaraţiile acestuia cu privire la o evaluare a lui Augustin Lazăr şi a Laurei Codruţa Kovesi.

"O să încerc să mă văd (cu Tudorel Toader - n.r.), să văd care e şi programul dânsului şi azi mai avem şi Parlamentul", a spus şeful Executivului.

Întrebat dacă ar trebui schimbaţi din funcţii procurorul general şi şefa DNA, Grindeanu a spus că nu este treaba lui să facă "astfel de evaluări".

(A.C.)

--------

Actualizare 10: 42 Toader: "Nu am sugerat ca procurorul general să îşi dea demisia, am invocat o instituţie care există în Codul Muncii"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că nu i-a sugerat procurorului general al României, Augustin Lazăr, să îşi dea demisia, ci a invocat o instituţie care există în Codul Muncii, precizând că oricine poate să îşi dea demisia şi că nimeni nu este obligat să muncească împotriva voinţei lui.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat: "Nu am sugerat să îşi dea demisia, am spus şi am rugat să nu se speculeze pe tema aceasta, şi am invocat o instituţie care există în Codul Muncii. Oricine poate să îşi dea demisia, nimeni nu este obligat să muncească ceva împotriva voinţei lui".

Întrebat de ce a lăsat să se înţeleagă că ar trebui ca Augustin Lazăr să demisioneze din funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, în contextul în care vorbea de o evaluare pe care Ministerul Justiţiei o va face Ministerului Public, Tudorel Toader a răspuns: "Nu am spus că trebuie, am invocat o instituţie din Dreptul Muncii.

După ce i s-a spus că procurorul general al României a comunicat deja că nu îşi dă demisia, întrebat dacă va continua demersurile pe care le-a anunţat privind verificarea Ministerului Public şi, în final, va lua o decizie privind demiterea procurorului general, ministrul Justiţiei a spus: "Aţi primit declaraţiile mele, pe care le menţin ... şi chiar vă multumesc".

(A.C.)

----------

Actualizare 10:10 Procurorul general a declarat: "Nu îmi dau demisia"

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat luni că nu va demisiona, răspunzând astfel afirmaţiilor ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care a spus că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în următoarele două săptămâni şi atunci va lua o deciziei privind revocarea lui Lazăr, dar a lăsat să se înţeleagă că până atunci acesta şi-ar putea da demisia.

"Vă spun doar atât: Nu. Şi nici nu vreau să intru în polemici publice", a declarat Augustin Lazăr, pentru Realitatea TV, întrebat dacă îşi va da demisia, în contextul ultimelor declaraţii ale ministrului Justiţiei, potrivit News.ro.

(A.C.)

--------

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, duminică, la Antena 3, că va avea zilele următoare o discuţie cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerând că s-a încălcat legea, conform deciziei CCR, şi dă de înţeles că nu exclude nici varianta ca cei doi să demisioneze până atunci, potrivit Agerpres.

Toader a spus: "Zilele următoare voi avea discuţii cu procurorul general al PICCJ, cu Augustin Lazăr, şi separat cu procurorul şef de la DNA, pe tema despre care vorbim, evoluţiile acestea, modul în care dânşii s-au raportat la lege, la standardul constituţional, la standardele Comisiei de la Veneţia".

El a afirmat că aceste întâlniri vor avea loc separat, pentru a le afla punctele de vedere.

Ministrul a criticat ancheta DNA privind oportunitatea şi constituţionalitatea OUG 13, considerând că CCR a demonstrat că Direcţia şi-a depăşit atribuţiile.

Tudorel Toader afirmă şi că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în următoarele două săptămâni, urmând să ia în acel moment o decizie finală, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali.

Voi face o fundamentare, o evaluare a activităţilor desfăşurate de Ministerul Public, pe de o parte, de DNA, pe de altă parte. Atunci evaluarea va avea două componente, două direcţii: pe de o parte, cea profesională, pe cauză, pe de altă parte cea managerială, privind instituţiile pe care domniile lor le conduc.

Ministrul a dat de înţeles că nu exclude nici ca cei doi să demisioneze între timp.

Tudorel Toader a mai afirmat: "Eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanşate de mine să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziţionat la dispoziţiile legale, constituţionale".

Toader a mai spus că în decizia sa va conta şi efectul pe care astfel de măsuri l-ar putea avea, invocând şi MCV.

Ministrul a precizat, citat de Agerpres: "Trebuie să vedem şi efectul, impactul, acestei măsuri. Mă întorc la condiţionalităţile MCV. Mă întorc la modul în care noi ne raportăm la instituţiile europene. De aceea, sunt convins, în detrimentul unor critici, în detrimentul celor care vor spune - repet, suficient încălcare pentru luarea măsurii - că o astfel de măsură necesită o abordare, o fundamentare complexă şi completă".

Curtea Constituţională (CCR) arată în motivarea deciziei prin care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public - DNA şi Guvern, că ancheta procurorilor DNA legată de adoptarea OUG 13/2017 nu intra în competenţele procurorilor, deoarece aceştia nu pot face cercetări privind oportunitatea şi legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor. Ministerul Public a precizat, vineri seară, că analizează "atent" motivarea deciziei Curţii Constituţionale privind existenţa unui conflict juridic între DNA şi Guvern, "urmând ca decizia să fie respectată întocmai de către procurori".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb