Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a participat azi la lucrările Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, de la Luxemburg, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
În cadrul reuniunii, Comisia a prezentat noul Proiect de directivă privind instituirea unor sancţiuni penale în cazul utilizării abuzive a informaţiilor privilegiate şi a manipulării pieţei. S-a insistat asupra importanţei acestui instrument în contextul economic actual, acesta având ca scop protejarea integrităţii pieţei interne.
Cu privire la Propunerea de directivă privind dreptul de a fi asistat de un avocat în cadrul procedurilor penale şi dreptul de a comunica după arestare, Preşedinţia a informat miniştrii Justiţiei cu privire la stadiul lucrărilor şi a făcut apel la reprezentanţii Statelor Membre din grupul tehnic de lucru pentru a continua negocierile şi a elabora un text care să răspundă poziţiilor Statelor Membre.
Referitor la Propunerea de directivă privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor, a exploatării sexuale a copiilor şi a pornografiei infantile, Preşedinţia a informat miniştrii despre rezultatul trialogului cu Parlamentul European. Proiectul directivei, care cuprinde soluţia de compromis, va fi supus aprobării miniştrilor în cadrul unui viitor Consiliu.
La punctul din agendă referitor la Propunerea de directivă de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea şi protecţia victimelor criminalităţii, delegaţia României a exprimat poziţia naţională cu privire la cele două întrebări ridicate de Preşedinţia poloneză. S-a degajat un larg consens, miniştrii fiind de acord cu necesitatea definirii noţiunii de victimă, în funcţie de rolul pe care acesta îl joacă în procesul penal. Mai mult, s-a agreat asupra definirii la nivel naţional, de la caz la caz, a victimelor vulnerabile, care să cuprindă, în mod obligatoriu, victimele minore.
Cu privire la Propunerea de regulament privind dreptul comun european în materie de vânzări, miniştrii au dezbătut modalitatea procedurală cea mai potrivită şi care să asigure eficienţă în procesul de negociere a instrumentului, dat fiind caracterul complex din punct de vedere tehnic al acestuia, dar şi necesitatea găsirii unor soluţii acceptate la nivelul Statelor Membre, care să faciliteze vânzările transfrontaliere.