Ministrul mediului a participat la activitatea de ecologizare a lacului Văcăreşti

Elena Deacu
Companii #Mediu / 23 mai 2015

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Graţiela Gavrilescu a participat sâmbătă, 22 mai 2015, la activitatea de ecologizare a lacului Văcăreşti, organizată cu prilejul Zilei Internaţionale a Parcurilor Naturale.

Evenimentul, realizat împreună cu Asociaţia Parc Natural Văcăreşti şi Asociaţia Viitorul în Zori (organizator Let's Do It Romania!) s-a bucurat de prezenţa şi susţinerea marelui sportiv român Ivan Patzachin, a primarului general al Capitalei Sorin Oprescu, a primarului sectorului 4 Cristian Popescu - Piedone, a secretarilor de stat în MMAP Anne Jugănaru şi Iulian Jugan, dar şi a guvernatorului Administraţiei Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", Eduard Simion.

La nivel global, marile oraşe se luptă pentru conservarea naturii şi pentru amenajarea unor zone naturale. Spre exemplu, în Praga găsim 88 de arii protejate. Londra, Berlin, Chicago sau Buenos Aires se înscriu şi ele în aceasta tendinţă. Bucureştiul are acum o şansă unică, aceea de a primi, de la natură, o zonă de o frumuseţe deosebită, care oferă 1 mp în plus de spaţiu verde pentru fiecare bucureştean.

"Realizarea Parcului Natural Văcăreşti reprezintă o oază de aer curat dar şi o posibilitate de a îndeplini toate cerinţele europene, atingând ţintele privind suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor. Românii, şi observaţi că nu zic doar bucureştenii, îşi doresc să aibă un astfel de parc în România, aşa cum există şi în Brazilia, în Argentina, ca să nu mai spunem şi de ţările europene", a spus ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

După mai mulţi ani de eforturi susţinute - acceptul Academiei Române prin Comisia Monumentelor Naturii, şedinţe ale CGMB în care proiectul a fost votat cu o largă majoritate, zeci de întâlniri cu autorităţile publice locale şi centrale, zeci de comunicate de presă şi scrisori publice, sprijin declarat venit din partea organizaţiilor internaţionale RAMSAR (Convenţia Internaţională a Zonelor Umede) şi WLI (Wetland Link International), scrisori de susţinere primite din partea comisarilor europeni pentru agricultură şi pentru mediul înconjurător: Dacian Cioloş şi Janez Potoċnik, declaraţii de susţinere ferme din partea oamenilor politici, zeci de mii de cetăţeni care îşi afirmă sprijinul nemijlocit pentru acest proiect - el se află încă în stadiu de avizare administrativă în cadrul CGMB.

"Pe data de 28 mai 2015, în Şedinţa Consiliului General al Capitalei, am convingerea că se va clarifica şi această situaţie, în sens pozitiv, prin votul consilierilor", a spus primarul general Sorin Oprescu.

În ceea ce priveşte situaţia juridică a terenului, ministrul Graţiela Gavrilescu a menţionat că "în momentul în care Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti va fi emisă şi conform Ordonanţei 57, proprietarii terenurilor de aici vor fi despăgubiţi, iar cu toţii vom beneficia de un plus de aer curat benefic sănătăţii noastre. Cu toţii ne dorim să trăim într-un mediu curat şi să fim şi sănătoşi".

La acţiunea de curăţare a lacului Văcăreşti, desfăşurată sub deviza ,,Delta Dunării sprijină Delta Bucureştilor", au participat peste 500 de voluntari dotaţi cu kit-uri de ecologizare, sprijiniţi logistic de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Administraţia Naţională Apele Române, Sistemul de Gospodărire a Apelor Bucureşti, Primăria Generală a Capitalei, Primăria sector 4 şi Rer Ecologic Service Bucureşti Rebu SA.

Parcul Natural Văcăreşti este o realizare durabilă nu numai în beneficiul locuitorilor Capitalei dar şi a întregii ţări precum si un exemplu de acţiune pozitivă de protecţia mediului. Deşi el se află la un singur pas de a deveni realitate, orice întârziere are efecte negative asupra ecosistemului. Vă prezentăm mai jos câteva pericole care ameninţă în continuare zona se numără: temperaturile ridicate care reprezintă un risc ridicat pentru apariţia incendiilor de vegetaţie, braconajul piscicol şi ornitologic, abandonarea deşeurilor precum şi tăierea vegetaţiei.

Pe locul construcţiilor abandonate din groapa Văcăreşti s-a dezvoltat în ultimii ani un ecosistem natural neaşteptat de bogat. Pe cele 190 de hectare se întind canale, lacuri în miniatură, alături de vegetaţie specifică zonelor umede. Peste 90 de specii de păsări (ulii, fazani, raţe sălbatice - dintre care numeroase ocrotite prin convenţii internaţionale), mamifere, peşti, amfibieni şi-au făcut adăpost în "Delta" Văcăreşti. Zona lacului Văcăreşti ar putea deveni o atracţie turistică, un loc de recreere şi un spaţiu de convieţuire în armonie între vieţuitoarele sălbatice şi comunitatea locală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb