MINISTRUL MEDIULUI:  "IRIDEX are la dispoziţie 60 de zile să remedieze deficienţele, în caz contrar activitatea va fi suspendată"

Mina Irina
Politică / 10 august 2016

Operatorul economic care deţine groapa de gunoi din sectorul 1, pentru care locuitorii din mai multe cartiere au reclamat disconfortul olfactiv, are la dispoziţie 60 de zile pentru a remedia deficienţele constatate de către comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), în caz contrar activitatea IRIDEX urmând să fie suspendată, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, transmit surse din presă.

"Voi face, în cele ce urmează, scurte declaraţii de presă pe marginea disconfortului olfactiv pe care il reclamă peste 40% din populaţia Capitalei. Acest disconfort este astăzi una cele mai mari probleme de mediu din Bucureşti, pentru că este resimţit în mod direct, în special noaptea, de locuitorii din mai multe cartiere din Capitală: Pajura, Bucureştii Noi, Crângaşi, Militari, Drumul Taberei, dar şi de populaţia din oraşele Chiajna şi Chitila. Ca atare, pentru a pune capăt cât mai repede acestei situaţii neplăcute, care ne este sesizată continuu de populaţie (pe bună dreptate), am parcurs alături de Garda Naţională de Mediu mai mulţi paşi, într-un ritm cât se poate de alert", a spus ministrul Mediului.

Paşca Palmer a precizat că, în urma mai multor controale efectuate în zona cartierelor cu probleme, a fost descoperită sursa continuă a mirosului degajat în aer şi reclamat de către locuitori, respectiv depozitul de deşeuri IRIDEX.

"În primul rând, am controlat toţi posibilii generatori ai acestui miros în cartierele menţionate şi am măsurat pe parcursul a trei luni emisiile din aer pentru a şti cu ce poluant avem de-a face. A fost nevoie de o astfel de campanie de controale, pentru că mirosul nu este unul constant a cărui sursă poate fi identificată uşor, ci este un miros cu caracter discontinuu. Controalele în teren ne-au dus spre concluzia că una dintre sursele majore ale mirosului este depozitul de deşeuri IRIDEX. De aceea, o echipă a Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat o inspecţie elaborată şi în detaliu a întregii platforme, începând cu data de 25 iulie 2016 şi până în 4 august, anul curent. În echipa de control au fost cooptaţi inclusiv oameni din teritoriu. Concluzia principală care se desprinde din raportul de control este că întreaga instalaţie IRIDEX este exploatată în mod defectuos: operatorul de depozit nu gestionează corect emisiile de gaz de depozit. Aşadar, mirosul pe care populaţia îl resimte este efectul cumulat al acestor multiple practici neconforme identificate pe platformă", a explicat Cristiana Paşca Palmer.

În urma celor constatate, comisarii GNM au dispus 21 de măsuri de remediere, "care puse în aplicare vor conduce la eliberarea populaţiei de acest disconfort major".

"Chiar la începutul acestei săptămâni, Garda Naţională de Mediu a solicitat Agenţiei de Protecţie a Mediului să notifice agentul economic în acest sens. Asta înseamnă că IRIDEX are la dispoziţie termenul legal de 60 de zile pentru a remedia toate deficienţele. Dacă nu o face, Garda de Mediu poate solicita suspendarea autorizaţiei integrate de mediu, care presupune încetarea activităţii agentului economic", a subliniat ministrul Mediului.

Conform ministrului, au fost identificate o serie de probleme în cazul depozitului de deşeuri IRIDEX din sectorul 1, unele dintre cele mai importante fiind legate de neacoperirea celulelor care nu se mai află în exploatare şi depozitarea în spaţiu deschis a deşeurilor provenite de la staţia de sortare.

"Prima problemă: neacoperirea optimă a celulelor depozitului care nu se mai află în exploatare. În mod normal şi legal, aceste celule trebuie acoperite cu un strat de 50 de cm de pământ. Acolo, cele 6 celule în care nu mai pot fi depozitate deşeuri sunt acoperite cu un strat care nu depăşeşte, în medie, 20 de cm. Am constatat chiar porţiuni importante din celule în care deşeurile au ajuns la suprafaţa depozitului. A doua problemă: puţurile de extracţie a gazului. Acestea nu sunt etanşeizate optim, sunt corodate şi nu au prevăzute sisteme de siguranţă care să împiedice eliberările nepermise ale gazului de depozit în atmosferă. O altă problemă se referă la sistemele nefuncţionale de colectare a levigatului. Comisarii au descoperit în foarte multe locuri din platformă acumulări necontrolate de levigat, care de asemenea degajă un miros insuportabil", a precizat Paşca Palmer.

Ministrul Mediului a amintit, totodată, despre problemele legate de zona activă de depozitare a deşeurilor, care este dublă ca dimensiune faţă de normativ, respectiv de 5.000 mp faţă de 2.500 mp, dar şi despre faptul că depozitul este dotat cu o instalaţie de producere a energiei electrice prin arderea gazului de depozit pentru care, însă există suspiciuni că "acest gaz nu este ars în totalitate în această instalaţie şi este evacuat în atmosferă", potrivit aceloraşi surse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb