Creşterea de 18% nu este un obiectiv al Guvernului în ceea ce priveşte politica salarială a magistraţilor, iar acest lucru nu trebuie să facă obiectul unei dispute între puterea executivă şi cea judecătorească, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, astăzi, la Palatul Victoria.
"Sectorul justiţiei nu este scos din interpretarea noastră legată de inechităţi. Această ordonanţă clarifică faptul că nu poate fi vorba de acea creştere de 18%. În acelaşi timp însă, nu exclude sectorul judiciar. Creşterea de 18% nu este un obiectiv al Guvernului în ceea ce priveşte politica salarială şi nu credem că acest lucru ar trebui să facă obiectul, cel puţin până la Legea salarizării unitare, unei dispute între puterea executivă şi cea judecătorească", a subliniat ministrul Muncii.
Guvernul a aprobat, astăzi, o nouă ordonanţă de urgenţă care urmăreşte clarificarea unor aspecte apărute în aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016.
Este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru aplicarea unitară a dispoziţiilor legale, se arată într-un comunicat al Executivului.
"Ordonanţa de astăzi a avut ca scop primar continuarea procesului de corecţie a inechităţilor din sistemul de salarizare bugetar, venind în continuarea Ordonanţei 20, cu clarificări ale legislaţiei mai vechi care a introdus multe distorsiuni", menţionează sursa citată.
Potrivit ordonanţei, începând din octombrie 2016, se reglementează plata tarifului orar pentru medicii care efectuează gărzi suplimentare în unităţile sanitare publice. Totodată este prevăzută acordarea unor sporuri pentru condiţii deosebit de periculoase pentru personalul care lucrează în secţii şi compartimente de oncologie medicală, oncologie pediatrică, radioterapie hematologie oncologică, şi arşi similar cu cele ale altor categorii de personal.
Pentru personalul didactic din învăţământul superior, nivelul salariului de bază similar în plată sau al salariului de bază maxim corespunzător funcţiei didactice ocupate se stabileşte cu respectarea criteriilor care s-au avut în vedere la acordarea salariului de încadrare între minim şi maxim, cu toate elementele care fac parte din salariul de bază, fără compensaţii tranzitorii, cu excepţia celei pentru titlul ştiinţific de doctor obţinut în domeniul pentru care îşi desfăşoară activitatea.
"Se estimează că eliminarea disfuncţionalităţilor existente în sistemul public de salarizare va duce, de exemplu, la înlăturarea tensiunilor apărute în situaţiile în care munca egală nu este remunerată la acelaşi nivel, la restabilirea unui cadru de normalitate şi respect al muncii în sistemul public şi, de asemenea, la creşterea potenţialului de motivare a angajaţilor. În total, sunt vizaţi de modificări cca. 5000 angajaţi din sistemul public", menţionează Guvernul prin intermediul comunicatului de presă.