MINISTRUL MUNCII, DESPRE AMENDAMENTELE PRIVIND CREŞTERILE SALARIALE:  "Promisiuni care insultă decenţa, o monstruozitate"

Mathias Klein
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 noiembrie 2016

Dragoş Pîslaru

Dragoş Pîslaru

Valul de modificări aduse Ordonanţei de Urgenţă nr. 20 referitoare la salarizarea în sectorul bugetar înseamnă un impact bugetar suplimentar de 2,9 miliarde de lei net, iar amendamentele viitoare adaugă alte două miliarde de lei, a declarat, ieri, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

"În condiţiile în care avem deja 2,6 miliarde de lei impactul OUG 20 şi OUG 43 (privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice - n.r.), plus 2,9 miliarde de lei pe net, ca să fie foarte clar, modificările de săptămâna asta, plus încă 2 miliarde de lei care vor fi pentru administraţia locală şi armată, dacă vor trece amendamentele pe care le-am văzut, deja devine, de la ceva care este nesustenabil şi iresponsabil, o monstruozitate pentru că sunt promisiuni pe care le facem românilor care insultă decenţa şi demnitatea poporului român. Nu cred că este cineva atât de credul să nu vadă din nou exact acea creştere de 50% (din 2008 - n.r) promisă profesorilor care în trei-patru luni a fost recuperată", a afirmat ministrul Muncii, potrivit Agerpres.

Pîslaru a explicat că, potrivit proiectelor de amendamente pe care le-a primit la Ordonanţa 20 şi care urmează să fie discutate săptămâna viitoare, se propune un spor de fidelitate pentru 70% din personalul din Armată şi creşterea la maximum în plată pentru toţi angajaţii din primării.

"Asta înseamnă că ne uităm la cine are cele mai mari salarii din toate primăriile din ţară şi toată lumea, din toate primăriile, îşi va duce salariile la acel nivel maxim", a precizat ministrul Muncii.

Potrivit acestuia, Guvernul, prin Ordonanţa 20, a crescut cu 15% salariile în domeniul medical şi cu 10% în medie în învăţământ.

Pîslaru a precizat: "Ceea ce se discută acum sunt creşteri adiţionale, sunt creşteri de 15% în sănătate, 15% în Educaţie, 25% la Casa de Asigurări. Aceste lucruri sunt în plus. Reprezintă 15% peste 15% în cazul Sănătăţii. Vreau să atrag atenţia asupra unor lucruri care nu s-au spus. Revendicările salariale priveau un personal care nu fusese inclus, cum ar fi personalul TESA sau asistenţii medicali, despre care pot înţelege că au nevoie de salarii mai mari, dar când ajungi să creezi o creştere de 15% peste creşterea de 15% pentru categorii care nici măcar nu erau în revendicările salariale ai un mare semn de întrebare".

El a catalogat, din nou, aceste amendamente drept "suspecte" a fi pomeni electorale.

Ministrul a arătat: "Când ignori un avertisment....trebuie să îţi asiguri suspiciunea că este vorba de pomană electorală. Nu este vorba de faptul că nu am fi de acord să ajungem în 2021 la o creştere decentă. Planul pe care l-am pus pe masă încă din vară a fost 30% în medie creşterea întregii mase salariale în sectorul public până în 2021. Acest lucru este, în primul rând, mai mult decât cu ce vine PSD acum şi în al doilea rând este mai rezonabil şi mai decent pentru că am luat în calcul perspective de dezvoltare macroeconomică a ţării, modul în care îşi permite România să nu dea foc la tot ce a făcut până acum. România este într-o situaţie excelentă acum, la început de ciclu economic, în care tipul acesta de pomeni şi de iresponsabilitate pot să îl frâneze şi să ducă la o scădere a perspectivelor investiţionale. Ce sens are să distrugi tot ce ai obţinut numai pentru a încerca pe ultima sută de metri să câştigi nişte voturi?".

La începutul acestei săptămâni, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, anunţa că deficitul bugetar ar putea să sară de 3% din PIB anul viitor, având în vedere proiectul de creştere a salariilor pentru anumite categorii de bugetari.

Deputaţii din Comisiile de buget, finanţe şi de muncă au aprobat, luni, mai multe amendamente la Ordonanţa de Urgenţă nr. 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multe categorii de personal.

Unul dintre amendamente se referă la sistemul sanitar şi prevede că, "începând cu 1 decembrie 2016, sporurile şi alte drepturi salariale specifice activităţii se vor calcula prin raportare la salariul de bază''.

Un alt amendament adoptat prevede că, "începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învăţământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educaţiei şi aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei".

Totodată, angajaţilor din sistemul de asistenţă socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

Deputaţii Comisiei de muncă şi buget au aprobat şi un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017.

Începând cu aceeaşi dată, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene, a Municipiului Bucureşti şi din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti se stabileşte de la nivelul de 85% din salariile stabilite la nivel central pentru personalul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al preşedintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului menţionat mai sus se aprobă prin ordin al preşedintelui CNAS, mai prevede amendamentul.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pentru mine bugetar inseamna ca statul este patronul meu. Atata timp cat statul doreste sa aiba companii si servicii in subordine are datoria sa fie corect fata de angajati. Guvernul Ciolos si ministrii sai sa respecte oamenii. E clar sunt inapabili sa aiba o relatie contractuala fata de omul angajat la stat sau in companiile care apartin statului. Dar nici nu vor sa privatizeze serviciile si companiile ca sa aiba unde sa-i angajeze pe cei apropiati care praduiesc si nimeni nu-i trage la raspundere.

    Statul este sustinut de impozitele platite de toti romanii. Romani care in medie au salarii mult mai mici decat cele platite bugetarilor. Este anormal ca tot bugetarilor sa li se creasca salariile dupa ce le-au mai fost crescute inca o data doar ca sa voteze aceiasi politicieni corupti.

    Acuși îi MOMENTUL !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb