Impozitul pe venitul global pe gospodărie nu reprezintă un impozit nou sau o taxă nouă, ci un mod de calcul nou, a scris pe contul său de Facebook ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu.
Ministrul precizează: "Este o declaraţie de venit global ce se va completa în numele membrilor unei gospodarii. Aşadar nu este un impozit/taxa nouă, ci un mod de calcul nou. Declaraţia va fi completată de un consultant fiscal la care este arondată gospodăria. Modelul este aplicat în Statele Unite, Franţa, Belgia etc".
Lia Olguţa Vasilescu arată că o gospodărie se referă la cei care "locuiesc şi se gospodăresc împreună". Gospodăria poate fi reprezentată de o familie compusă din doi soţi şi copiii lor, de o familie compusă din doi soţi şi copiii lor, dar şi bunicii sau de o familie compusă din soţi, fraţi, copii şi bunici care locuiesc în aceeaşi casă şi au un patrimoniu comun.
De asemenea, o gospodărie poate fi reprezentată de un singur adult care trăieşte din venituri proprii, de doi parteneri, necăsătoriţi, care decid să aibă un patrimoniu comun. Acesta poate fi reprezentată de o mănăstire, respectiv de cei care locuiesc în mănăstire şi împart acelaşi patrimoniu.
Lia Olguţa Vasilescu afirmă că nu e obligatoriu ca toţi membrii gospodăriei să locuiască permanent în locuinţa comună, de exemplu studenţii care o parte din an vor locui în căminele studenţeşti. Într-o locuinţă pot coexista două sau mai multe gospodarii. De exemplu, familiile unor fraţi care locuiesc în aceeaşi locuinţă şi decid să se "gospodărească" separat, sau doi parteneri necăsătoriţi care decid să se "gospodărească" separat, sau doi soţi divorţaţi care continuă să locuiască la aceeaşi adresă etc.
Referitor la nevoia de introducere a acestui tip de impozit, ministrul a precizat că în funcţie de nivelul veniturilor unei gospodarii, Guvernul va acorda diverse deduceri fiscale din baza de impozitare. Altfel spus, din suma supusă impozitării se vor scădea diverse cheltuieli deductibile, pentru creşterea copiilor, abonamentele medicale din privat, cheltuieli pentru studiile copiilor, cheltuieli pentru renovarea locuinţei etc.
Pe de o parte, multe dintre cheltuieli nu pot fi calculate individual, susţine ministrul, şi de aceea e nevoie de un calcul pe gospodărie. Pe de altă parte, e nevoie ca deducerile fiscale să se adreseze în special persoanelor cu venituri mici reale. Într-o familie în care unul dintre soţi are salariul minim pe economie, iar celălalt are un salariu de peste 10.000 lei, nu se justifică acelaşi nivel de deduceri ca în cazul unei familii în care ambii soţi au salariul minim pe economie, se arată în postare, potrivit Agerpres.
De asemenea, Olguţa Vasilescu susţine că nu e echitabil ca un salariat care are salariul minim pe economie, dar şi venituri suplimentare semnificative din chirii sau dividende, să primească aceleaşi deduceri fiscale ca un salariat cu salariul minim, dar fără niciun alt venit.
În ceea ce priveşte impozitarea veniturilor în noul model, ministrul a afirmat că se va aplica impozitul 0% pentru toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente. Noul sistem prevede un impozit 10% pentru diferenţa care depăşeşte 2.000 lei/lună, pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente.
De asemenea, noul sistem prevede alocări acordate familiilor cu copii, iar familiile vor fi încurajate sa aibă cât mai mulţi copii. Dar aceste alocări se vor acorda doar în cazul în care numărul total al absenţelor copiilor de la şcoală nu depăşeşte 10% din totalul orelor de curs, iar astfel se stimulează prezenţa la şcoală a copiilor şi scade analfabetismul, susţine ministrul. Olguţa Vasilescu precizează că vor fi alocări de 1.600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/lună şi de 1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 lei şi 10.000 lei/lună.
Potrivit ministrului, alte cheltuieli deductibile vor fi abonamentele medicale din sistemul privat (este încurajat sistemul privat de sănătate), taxele de şcolarizare pentru copii (este încurajat sistemul privat de educaţie - grădiniţe, şcoli, licee, universităţi), cheltuieli pentru renovare, reabilitare termică, construcţie locuinţe (încurajarea şi mai ales fiscalizarea pieţei construcţiilor), asigurările de bunuri sau de viaţă, cheltuielile cu hrana şi cu îmbrăcămintea, în general, în limita unor plafoane ce vor fi definite în lege. Astfel, vor exista deduceri pentru toate tipurile de cheltuieli care vor fi efectuate pe teritoriul României.
Lia Olguţa Vasilescu dă exemplul unei familii cu doi copii care va beneficia în cursul unui an de deduceri şi reduceri în valoare de circa 60.000 lei. Ea adaugă: "Cum se vor calcula deducerile? Din veniturile unei gospodarii se scad contribuţiile sociale aferente salariilor, iar restul vor intra într-un coş comun, care va reprezenta baza de impozitare, la care se va calcula impozitul anual. Din această bază de impozitare vor fi scăzute deducerile acordate, conform legii, pentru fiecare categorie de cheltuieli. Pe suma rămasă, dacă aceasta e mai mica de 2.000 lei/luna pentru un salariat (respectiv 24.000 lei/an) nu se aplică impozit. Dacă e mai mai mare, se aplică un impozit de 10% pentru diferenţa care depăşeşte plafonul de 2.000 lei/luna (respectiv 24.000 lei/an)".
În veniturile unei gospodarii, în afară de veniturile din salarii, pot intra în coşul comun şi alte cheltuieli, precum: venituri din chirii, venituri din dobânzi, arende, diverse tranzacţii de vânzare-cumpărare etc. Nu intră în coşul comun următoarele tipuri de venituri, care sunt scutite total de impozit: veniturile din agricultura de subzistenţă care în legislaţia actuală sunt scutite de impozit (spre exemplu, terenurile agricole până la 2 hectare), salariile medicilor, IT-iştilor şi cercetărilor, veniturile din dividende sau cele obţinute de pe piaţa de capital.
Pentru a beneficia de deduceri, gospodăria va trebui să prezinte dovada cheltuielilor (bonuri fiscale, chitanţe, dovezi privind tranzacţii bancare, facturi etc.).
Ministrul Muncii precizează că membrii gospodăriei nu sunt obligaţi să păstreze toate bonurile sau facturile, dacă nu sunt interesaţi să îşi deducă diversele cheltuieli.
Olguţa Vasilescu mai adaugă: "Când se plateşte IVG? Impozitul pe venitul global calculat pe gospodarie se va plăti o singură dată pe an, pe baza declaraţiei fiscale depusă în luna mai a anului următor. Contribuabilii vor putea opta şi pentru plata anticipată (de exemplu în fiecare lună, cum este în prezent). Însă plata anuală a IVG permite ca din suma datorată să se scadă treptat deducerile pentru cheltuielile realizate de gospodărie în cursul anului. În multe cazuri, suma deducerilor va fi mai mare decât valoarea impozitelor, caz în care gospodăria nu va mai plăti nicio sumă către stat. Mai mult, familiile cu copii aflate în această situaţie vor primi în plus de la stat alocarea prevăzută în funcţie de numărul de copii".
Potrivit ministrului Muncii, cetăţenii vor obţine o creştere a veniturilor şi o reducere a taxelor. Aceştia vor putea deduce aproape orice cheltuieli aferente persoanelor fizice, dacă acestea sunt realizate pe teritoriul României. Nu se vor mai confrunta cu birocraţia: vor putea solicita consultanţilor fiscali să le facă toate plăţile către stat şi să le depună documentele necesare către autorităţile fiscale. Vor primi informaţii de la consultanţii fiscali pentru a-şi proteja şi plasa mai bine economiile.
Lia Olguţa Vasilescu afirmă: "Ce beneficii obţine statul şi economia? Se va reduce semnificativ economia neagra şi evaziunea, în special la TVA şi la accize: oamenii vor fi interesaţi să solicite bonul fiscal pentru a obţine deduceri de la stat. Vor creşte colectările la bugetul de stat. Se estimează un surplus de 2% din PIB, respectiv 16 miliarde lei. Sectoare private importante vor fi stimulate (sectorul privat de sănătate, sectorul privat de educaţie, construcţiile, asigurările etc.)".
Aceasta menţionează că termenul pentru introducerea noului model este 1 ianuarie 2018. De la 1 decembrie 2018 sunt selectaţi şi pregătiţi consultanţii fiscali şi se va face arondarea gospodăriilor pentru fiecare dintre aceştia. De la 1 mai 2019 se depune pentru prima oară declaraţia anuală de venit global pe gospodărie (luându-se în calcul noul mode de impozitare şi deducerile care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018).
Ministrul susţine: "Cine sunt consultanţii fiscali şi care e rolul lor? Consultantul fiscal va fi o persoană de specialitate care va gestiona toate problemele fiscale ale unei gospodării. Va fi un fel de «Medic fiscal de familie» (la fel cum medicul de familie se ocupă de problemele de sănătate, consultantul fiscal se va ocupa de problemele fiscale). Principalele sale atribuţii vor fi: completarea declaraţiei anuale de venit pe gospodărie, în numele membrilor gospodăriei; depunerea declaraţiei anual de venit global; efectuarea plăţilor tuturor obligaţiilor fiscale ale membrilor familiei către administraţiile şi instituţiile publice centrale sau locale; vor înlocui definitiv ghişeele pentru persoanele fizice".
De asemenea, consultanţii vor face recomandări privind gestionarea economiilor sau plasamentul acestora în diverse forme de investiţii (conturi de economii bancare, plasamente pe bursă etc). Un consultant fiscal va gestiona circa 200 de gospodării în urban şi circa 250-300 în mediul rural. Plata lor va fi asigurată de către Guvern, după modelul medicilor de familie.
Lia Olguţa Vasilescu precizează: "Consultaţii vor avea trei surse de venit (care îi pot asigura o sumă totală de până la aproximativ 10.000 lei/lună): 1) Un venit per capita, corespunzător numărului de persoane din gospodăriile pe care le gestionează; 2) Un venit din comisioanele încasate pentru plăţile făcute în numele gospodăriilor către instituţiile publice de stat. Acest comision va fi cuprins între 2% şi 5% din valoarea plăţii şi va cădea în sarcina instituţiei publice către care se face plata. 3) Un venit din comisioanele plătite în numele gospodăriilor către diverşi operatori privaţi (exemplu: furnizorii de utilităţi) care vor dori să îşi colecteze veniturile prin intermediul consultanţilor fiscali. Aceste comisioane vor fi în sarcina operatorului privat".
Arondarea gospodăriilor la consultanţii fiscali se va face până cel târziu la data de 1 decembrie 2018. La sediile şi pe site-urile primăriei din localitate va fi afişată lista consultanţilor fiscali din localitate. Până la data de 1 decembrie 2018, fiecare familie va putea să îşi aleagă unul dintre consultanţii fiscali arondat la localitatea de domiciliu. După această dată, arondarea se va face aleatoriu prin calculator.
O familie are libertatea de a opta între mai mulţi consultanţi fiscali, însă doar din lista din localităţii de domiciliu. Nu poate opta pentru consultanţi din altă localitate.
Pregătirea consultanţilor fiscali va reveni în sarcina Guvernului care va asigura selecţia şi pregătirea etapizată a consultanţilor fiscali. Aceştia trebuie să aibă studii de specialitate în domeniu. Cei mai mulţi vor proveni din sectorul de stat şi din rândul absolvenţilor care vor fi atestaţi pentru această profesie.
Lia Olguţa Vasilescu susţine că nu vor exista costuri suplimentare, pentru că se va reduce personalul de la ghişeele instituţiilor publice. Acesta va lucra după acelaşi model ca şi medicul de familie. Va avea un cabinet propriu şi un program zilnic fix, în cadrul căruia va acorda consultaţii pentru gospodăriile pe care le are în gestiune. În cadrul acestui program poate primi bonurile fiscale, poate face plăţi, poate completa declaraţiile fiscale etc.
Ministrul conchide: "Ce obţinem în viitor, după aplicare? Vor fi aduşi mai mulţi români în clasa de mijloc (scad impozitele pentru cei cu salarii mai mici). Se elimină ghişeele! Se elimină birocraţia pentru cetăţeni! (toate plăţile fiscale şi depunerile de declaraţii fiscale vor fi făcute de consultanţii fiscali). Vor fi stimulate serviciile din sectorul privat - un sprijin major pentru antreprenorii care vor oferi servicii de educaţie, sănătate, asigurări de viaţă sau de bunuri, construcţii etc. Vor fi fiscalizate mai multe servicii din sectorul privat. Gospodăriile vor fi interesate să lucreze cu cei care eliberează facturi sau bonuri fiscale. Vor creşte veniturile la bugetul de stat. Statul va obţine venituri consistente din eliminarea economiei negre. Cu aceşti bani vor putea fi susţinute în continuare creşterile de salarii, reducerile de taxe şi crearea de locuri de muncă".
1. fără titlu
(mesaj trimis de Olguța gospodina în data de 17.04.2017, 04:01)
Numai tâmpenii scoate pe gura madam Olguța in frunte cu toti guvernantii. Cum naiba sa pretinzi impozit pe venitul din gospodarii, când tu ca guvern nu esti in stare sa fiscalizezi traficul de masini second-hand, de alcool, transporturile, etc., atât de vizibile, si vrei sa impozitezi bucata ds brânză ori borcanul de miere produs in gospodărie??? Curat murdar, coane Fănică!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2017, 19:16)
Pana si socrul meu , pensionar si psd-ist infocat, incepe sa fie speriat de ce se intampla. Are un depozit la banca si la scadenta vrea sa schimbe leii in euro. A primit si el 50 de lei la pensie, mare bucurie, si acum este ingrozit de cresterile astea de salarii unde se discuta numai de mii de euro.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Mr. X în data de 17.04.2017, 07:21)
Inteleg ca se va elimina alocatia pentru copii de la 1 ianuarie 2018
O vor primii doar copiii ai caror parinti sunt cu venituri foarte mici.
ce o fi vrut sa zica aici?:" În veniturile unei gospodarii, în afară de veniturile din salarii, pot intra în coşul comun şi alte cheltuieli, precum: venituri din chirii, venituri din dobânzi, arende, diverse tranzacţii de vânzare-cumpărare etc. Nu intră în coşul comun următoarele tipuri de venituri, care sunt scutite total de impozit: veniturile din agricultura de subzistenţă care în legislaţia actuală sunt scutite de impozit (spre exemplu, terenurile agricole până la 2 hectare), salariile medicilor, IT-iştilor şi cercetărilor, veniturile din dividende sau cele obţinute de pe piaţa de capital. ""
3. fără titlu
(mesaj trimis de ioana în data de 17.04.2017, 16:18)
Cum poti scoate bani in plus din impozitul pe gospodarie. Daca ai 2-3 copii ii dai la meditatii in fiecare zi, pe fiecare cate 6 ore. Aranjezi cu diferiti profesori sa-ti dea cate o chitanta pentru fiecate meditatie in parte si ii dai acestuia cate 30% din pretul fiecarei meditatii. Acesta plateste 10% impozit la stat si ii mai raman 20%. Copii nu merg la meditatii iar tie iti ramane 70% din suma scrisa pe chitante pe care o decontezi statului ca sa ti-o restitue. Astfel daca faci rost pentru fiecare copil zilnic de chitante in valoare de 30 roni pe ora, inmultita cu cate 6 ore, inmultite cu 30 de zile lunar rezulta suma de 5400 roni. aceasta suma inmultita cu 2 copii, rezulta 10800 roni lunar. Scazind ce lasi profesorilor, adica 3240 roni lunar rezulta 7560 roni lunar. Acesti bani trebuie sa-i primesti lunar de la stat. De ce sa mai mergi la serviciu?????
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Radu în data de 17.04.2017, 20:07)
In baza acestui calcul, sunt avantajati parintii cu venituri legale mai mici, fiindca deducerea este mai mare pe copil. Concluzia este ca intr-adevar ar trebui sa ne lasam cu totii de munca si sa ne ocupam cu lucruri mai profitabile cum ar fi "exploatarea" copiilor.
Apropo de deducere, care este scopul ei? Sa fie favorizati copiii in mod egal, sau sa fie favorizati in mod discriminatoriu parintii mai saraci? Sa intelegem ca statul incurajeaza familiile sarace sa aiba copii? O anumita etnie din Romania va fi prima producatoare de copii.
Nu inteleg nici de ce ar fi cineva interesat sa ceara chitanta fiscala de la instalator/zugrav/faiantar...Mesterul ne va da cu siguranta chitanta daca vom cere, dar ne va spune ca e mai scump asa, cu valoarea impozitului. Asa ca... cum ne va determina guvernul sa cerem totusi chitanta cu speranta ca ne va fi decontata ulterior dupa mult timp in loc sa evitam pur si simplu sa platim valoarea impozitului catre mester?
Si nu inteleg de ce Olguta crede ca toti cetatenii sunt prosti. De ce ne spune ca taxele vor fi mai mici, dar ca in final statul va obtine mai multi bani din impozite?
Nu conteaza ca procentul va fi de doar 10% in loc de 16%, dar daca se va aplica unei baze impozitabile mai mari, taxele pe care le vom plati cu totii vor fi mult mai mari, pentru a putea acoperi cheltuielile cu salariile functionarilor de stat si ale altor bugetari.
Doar ca vor creste si cheltuielile cu angajarea consultantilor fiscali. Functionarii de la fisc nu pot fi disponibilizati cu totii pentru a munci pe post de consultanti. Deci vor trebui angajati noi functionari de stat. Si platiti bine, dupa cum spunea Olguta.
Dar la sate? Consultantii nu se vor muta la sate si nici nu isi vor deschide acolo cabinete. Vor fi si aici probleme la fel ca si cele cu doctorii de familie. Satenii vor fi nevoiti sa faca probabil vizite la oras cu sacul cu chitante si pachetul de nervi.
Evaziune va fi in continuare iar consultantul fiscal nu va putea dovedi ca a fost angajat/platit un instalator la negru, fiindca întotdeauna se va putea spune ca proprietarul a facut singur lucrarea.