Se pare că miniştrii cabinetului Dăncilă s-au molipsit de la şefa lor sau, asemeni ei, au grave lacune de cultură generală.
După Viorica Dăncilă, Petre Daea, Dănuţ Andruşcă şi alţii, ultimul ivit pe orbita gafelor este ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu.
Aflat în emisiunea Previziuni de la Antena 3, moderată de Adrian Ursu, Victor Negrescu a spus răspicat: "Inclusiv Gafencu a vorbit in anii '80-'90 despre ce înseamnă această construcţie comună şi despre deschiderea către estul Europei".
Victor Negrescu s-a referit în afirmaţia lui la Grigore Gafencu a fost un diplomat ilustru, care în anul 1938 a devenit ministru de externe al României. Anterior, în timpul guvernării Maniu, în 1928 a fost adjunct al ministrului de externe. Datorită activităţii sale, la 13 aprilie 1939, România primeşte garanţiile Angliei şi Franţei, care însă nu au fost respectate. La 18 martie 1940, Grigore Gafencu, din funcţia de ministru de externe, reafirma politica de strictă neutralitate a României: "Ne-am străduit să afirmăm neutralitatea şi deplina noastră independenţă... Nu înţelegem azi să slujim... scopurile de război ale nimănui."
După anexarea Basarabiei, nordului Bucovinei şi a Ţinutului Herţei de către Uniunea Sovietică în iunie 1940, Gafencu este trimis ca ambasador la Moscova unde rămâne în post până la începutul războiului împotriva Uniunii Sovietice, la 21 iunie 1941. În timpul războiului, Grigore Gafencu pleacă din România şi se stabileşte la Geneva în Elveţia.
Grigore Gafencu a fost unul dintre membrii românilor aflaţi în exil care au încercat toate eforturile diplomatice pentru ca România post-belică să nu cadă total sub influenţa Uniunii Sovietice. El a fost membru în "Comitetul Naţional Român" încă de la formarea lui, în 1949 şi a fost unul din fondatorii "Ligii Românilor Liberi".
A fot autor al mai multor cărţi, dar cea mai importantă este Jurnalul lui Grigore Gafencu, ce prezintă o radiografie clară a perioadei inter-belice şi post-belice văzută prin ochii diplomatului român.
Gafencu s-a stins din viaţă la 30 ianuarie 1957, în locuinţa sa din Paris.
Cu alte cuvinte, acesta nu avea cum să afirme în anii 80-90 ceva despre Uniunea Europeană sau despre lărgirea acestei structuri către estul continentului. Nici măcar cu un secol înainte nu putea fi vorba despre o astfel de afirmaţie din partea lui Grigore Gafencu, deoarece acesta s-a născut în 30 ianuarie 1892.
Probabil că Victor Negrescu a ţinut, cu prilejul emisiunii de la Antena 3, să epateze cu cunoştinţele sale, dar a dat cu bâta în baltă. El a pronuţat numele lui Grigore Gafencu în locul altei persoane care ar fi spus ceea ce a declarat ministrul pentru afaceri europene în cadrul emisiunii respective.
Cei care doresc să urmărească gafa lui Victor Negrescu, pot accesa link-ul: