MINISTRUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI: Multinaţionalele nu au plecat din România

V.D.
Macroeconomie / 27 decembrie 2018

Ştefan-Radu Oprea (Sursa foto: Twitter)

Ştefan-Radu Oprea (Sursa foto: Twitter)

Reacţiile negative din partea mediului de afaceri cu privire la Ordonanţa de Urgenţă adoptată vineri sunt similare cu cele referitoare la transferul contribuţiilor, însă nicio multinaţională nu a părăsit România, ci, dimpotrivă, investiţiile străine au crescut, a declarat, astăzi, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, într-o conferinţă de presă.

El a fost întrebat cum comentează reacţiile negative ale patronatelor, care au condamnat, la unison, prevederile Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, adoptată vineri de Executiv.

"Eu cred că, printr-un dialog susţinut cu mediul de afaceri, ceea ce noi practicăm într-un mod foarte corect aici în minister, vor reuşi să explice aceste măsuri pe care Guvernul României doreşte să le ia. Îmi aduc aminte că la fel s-au întâmplat lucrurile şi când a fost vorba despre trecerea taxelor de la angajator la angajat şi transpunerea directivei 1164 şi apoi, printr-un dialog susţinut, am reuşit să explicăm şi lucrurile au intrat în normal. Ţineţi minte că atunci toată lumea spunea: "Nu vor mai fi investiţii străine, gata! România va fi părăsită! Multinaţionalele pleacă!". Nu a fost adevărat. Anul acesta am avut o creştere a investiţiilor străine şi este cea mai mare valoare a investiţiilor străine directe după criza din 2008", a spus ministrul.

El a precizat că, în ceea ce priveşte plafonarea preţului gazelor la producător, există anumite discrepanţe, având în vedere faptul că România este o ţară producătoare de gaze şi nu se poate compara cu pieţele din jur.

"Atâta timp cât raportul dintre costul de producţie şi preţul de vânzare este mai mare de trei ori, este un dezechilibru, este o chestiune care nu este tocmai onestă faţă de clientul casnic. Plafonarea preţului de producţie la o valoare pe care producătorii - vorbim de un oligopol, sunt doi producători - îl conveniseră mai demult, dar între timp preţurile au crescut într-un mod care nu a ajutat industria românească în rezolvare", a precizat Oprea.

Întrebat cum va afecta "taxa pe lăcomie" sectorul bancar, în condiţiile în care mediul de afaceri şi chiar programele guvernamentale se bazează în mare parte pe împrumuturi bancare, ministrul a arătat că statul nu îşi doreşte să câştige bani din această taxă.

"Este o taxă din care Guvernul României nu doreşte să câştige bani, este o nontaxă, e o taxă de descurajare. Ne dorim ca ROBOR să rămână într-o limită decentă şi aşa vom ajuta mediul de afaceri", a subliniat Oprea.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. nici nu vor mai pleca vreodata

    1. Avem si exemplu: Nokia.

    dupa 7 ani de exil la Chisinau. Teodorovici prim ministru

    sigur, ca multinationalele pleaca maine. oricine, cand se muta, nu are nevoie de timp pentru impachetat, e ca in desene - apasa pe buton, totul se strange si a doua zi au plecat.

    "printr-un dialog susţinut cu mediul de afaceri, ceea ce noi practicăm într-un mod foarte corect aici în minister, vor reuşi să explice aceste măsuri pe care Guvernul României doreşte să le ia" - ce miniciuni mai debitati si ce va mai place placa asta cu dialogul. dialogul trebuie sa il aveti INAINTE ba, NU DUPA.  

    cine naiba mai e si asta???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb