MINISTRUL RUS DE EXTERNE, SERGHEI LAVROV: "UE nu are politică externă"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 mai 2022

"UE nu are politică externă"

"Nu vrem război în Europa", spune oficialul rus

Uniunea Europeană "nu are o politică externă", a declarat recent ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, ca reacţie la propunerea şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, de a confisca rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru reconstrucţia Ucrainei, transmite EFE.

"Borrell nu trebuie să uite că postul său este în diplomaţie şi că el nu este comandant militar. Cred că în viitor acest post de şef al diplomaţiei UE va fi eliminat, ştiut fiind faptul că reflectă poziţia SUA", a spus Lavrov.

Ministrul rus a invocat situaţia din Afganistan, ţară ale cărei active din banca centrală sunt îngheţate, subliniind că "Occidentul nu foloseşte aceşti bani pentru reconstruirea ţării care a fost distrusă ca urmare a acţiunilor NATO".

Pe de altă parte, ministrul Lavrov a afirmat ieri că Moscova nu vrea război în Europa, dar ţările occidentale speră ca Rusia să fie învinsă în campania sa militară din Ucraina, conform Reuters, informează Agerpres.

"Dacă vă preocupă perspectiva de război în Europa, noi nu dorim deloc acest lucru", a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă la Muscat (Oman), adăugând: "Vă atrag însă atenţia asupra faptului că Occidentul este cel care afirmă constant şi persistent că în această situaţie este necesar ca Rusia să fie înfrântă. Trageţi singuri concluziile".

Şefa serviciilor americane de informaţii: "Putin nu intenţionează să se oprească la Donbas"

Preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să îşi limiteze dorinţa de ocupare numai la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul şi în Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova, afirmă şefa serviciilor de informaţii ale SUA, Avril Haines, potrivit AFP şi Reuters.

"Estimăm că preşedintele Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit în Ucraina, în care intenţionează în continuare să atingă obiective dincolo de Donbas", a spus aceasta în cadrul unei audieri în Congres, adăugând: "Estimăm că armata rusă vrea să extindă podul terestru (în sudul Ucrainei) până în Transnistria".

Deşi este "posibil" ca forţele ruse să realizeze acest obiectiv în lunile următoare, "ele nu vor putea ajunge în Transnistria şi să includă Odesa fără să decreteze o formă de mobilizare generală", a mai spus Avril Haines, avertizând că preşedintele rus "mizează probabil pe o slăbire a vigilenţei SUA şi a Uniunii Europene în momentul în care penuria alimentară şi creşterea preţurilor energiei".

În opinia sa, cel mai probabil vom vedea o evoluţie impredictibilă a conflictului, cu potenţial de escaladare în următoarele câteva luni.

Ca răspuns la afirmaţiile lui Avril Haines, Ministerul Apărării de la Chişinău a informat că datele existente nu indică un risc de extindere a războiului din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult, Ministerul a făcut apel la opinia publică să evite "orice speculaţii" şi "să nu scoată din context" declaraţiile lui Haines.

Ministerul Apărării de la Chişinău a transmis: "Autorităţile Republicii Moldova sunt în strânsă cooperare şi schimb de informaţii cu partenerii ţării noastre, inclusiv SUA. Instituţiile abilitate din ţara noastră examinează în continuare tot spectrul de scenarii, care vizează evoluţiile de securitate din regiune, iar cumulul de informaţii nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru. Avem planuri clare de acţiuni pentru prevenirea oricăror scenarii de destabilizare".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deplâns ieri lipsa unui termen concret în ceea ce priveşte promisiunea aderării ţării sale la Uniunea Europeană şi a spus că ucrainenii nu pot rămâne într-o incertitudine permanentă, potrivit EFE.

"Ucraina este o ţară europeană de drept, care respectă ţările Uniunii Europene şi doreşte acelaşi respect", a declarat Zelenski, adăugând: "A invita Ucraina într-o comunitate politică europeană şi, în acelaşi timp, a o ţine la distanţă este ca şi cum ai fi invitat la o cină în familie, fără a ţi se oferi un scaun. Nu putem sta într-o incertitudine continuă".

Preşedintele ucrainean a mai precizat că actualul conflict se va încheia doar atunci când ţara îşi va recupera ceea ce îi aparţine, "teritoriul său", conform Agerpres.

----------------------

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a cerut omologului său francez Emmanuel Macron ca Franţa să promoveze în Uniunea Europeană "percepţia corectă" a Chinei şi să fie evitată confruntarea între blocuri, care presupune o ameninţare tot mai mare la adresa securităţii şi stabilităţii globale, transmite EFE.

Oficialul de la Beijing a reiterat că ţara sa "acţionează în stilul său" pentru a promova convorbirile de pace şi sprijină ţările europene pentru menţinerea siguranţei.

----------------------

Belarusul va desfăşura trupe de operaţiuni speciale în trei zone din apropierea graniţei sale de sud cu Ucraina, au anunţat forţele armate, în contextul în care preşedintele Aleksandr Lukaşenko a evidenţiat rolul rachetelor de producţie rusească în consolidarea apărării ţării, informează Reuters.

"SUA şi aliaţii lor continuă să îşi sporească prezenţa militară la graniţele Republicii Belarus", a declarat şeful Statului Major, Viktor Gulevici, menţionând: "Grupurile deja existente au crescut de peste două ori în ultimele şase luni, în cantitate şi calitate. Belarusul desfăşoară de asemenea unităţi de apărare aeriană, de artilerie şi de rachete pentru exerciţii în vest. Suntem realişti. Înţelegem că nu vom putea învinge NATO. Dar putem produce daune, în special acelor teritorii de unde ei ne vor ataca".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb