• Eugen Nicolăescu: "Noua conducere a Spitalului < Elias > este instituită ilegal, dar vom fi prietenoşi cu ea şi nu o vom contesta"
Reforma sistemului sanitar a fost amînată de Eugen Nicolăescu, ministrul de resort, pentru anul viitor, după ce, la acest sfîrşit de an, a recurs la destituirea directorilor de spitale. Totodată, 2005 a fost anul controverselor legate de Legea Farmaciei.
Un pas important în aprobarea Legii spitalelor a fost făcut săptămîna trecută, prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă care modifică şi completează Legea spitalelor 270/2003. Potrivit acesteia, ministrul sănătăţii poate revoca, prin ordin ministerial, consiliile de adminis-traţie şi comitetele directoare din toate unităţile sanitare publice cu paturi care au contract cu casele de asigurări de sănătate, indiferent de titularul dreptului de administraţie. În acest fel, contestatarii destituirii lui Sorin Oprescu din funcţia de director al Spitalului "Elias", care invocau Fundaţia "Elias" ca administrator al instituţiei sanitare, se vor confrunta cu noul statut legal adoptat de Guvern.
Eugen Nicolăescu a declarat: "Aşteptăm propuneri de la comunitatea evreiască pentru noua conducere a Spitalului < Elias >". Totuşi, academicienii Constantin Bălăceanu Stolnici şi Iulian Văcărel, alaturi de profesorul Leonida Gherasim, au preluat, vineri, conducerea aces-tui spital, în opoziţie cu prevederile ministerului. Cu toate acestea, ministrul sănătăţii a declarat: "Nu sîntem mai interesaţi de ce se întîmplă la Spitalul < Elias > decît la celelalte spitale din ţară, deoarece toate sînt la fel de importante".
Un regim special privind revocarea din funcţie îl au unităţile sanitare publice din reţeaua ministerelor şi a Serviciului Român de Informaţii, deoarece conducătorii acestor instituţii vor emite ordine de revocare numai cu avizul Ministerului Sănătăţii.
Anul 2006 va aduce o rezolvare şi în privinţa Legii Farmaciei, din moment ce Comisia Europeană va fi principalul sfătuitor al Guvernului în materie. "Comisia a apreciat retragerea Legii Farmaciei din pachetul legislativ, pînă la o atentă verificare a ei", a afirmat Eugen Nicolăescu, susţinînd în continuare că "lanţurile de farmacii s-au dezvoltat datorită unui vid legislativ, iar aşezarea lor disproporţionată în teritoriu afectează sănătatea populaţiei". Domnia sa nu a mai amintit de proprietatea asupra farmaciei, care trebuie să aparţină farmacistului, conform proiectului de lege, însă a dat garanţii că între 10 şi 15 ianuarie 2006 textul de lege va fi finalizat la Bruxelles. Foştii contestatari ai ministrului au revenit la sentimente mai bune, din moment ce Adrian Streinu-Cercel, director al Institutului de Boli Infecţioase "Dr. Matei Balş" a devenit consilierul personal al lui Eugen Nicolăescu în problematica bolilor infecţioase.