MINISTRUL SĂNĂTĂŢII: "România are asigurat stocul de vaccin antirujeolic pentru acest an"

Gabriel Tănase
Miscellanea #Sănătate / 20 mai 2017

"România are asigurat stocul de vaccin antirujeolic pentru acest an"

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat ieri, la Fălticeni, că ţara noastră are asigurat stocul de vaccin antirujeolic până la sfârşitul lui 2017, în cursul acestei săptămâni fiind transmise în teritoriu alte 109.000 de doze.

Bodog a spus, citat de Agerpres: ''Vaccinul ROR a ajuns la Unifarm zilele trecute şi am semnat alaltăieri ordinul. Au fost transmise în teritoriu 109.000 doze. Mai vin cele 10.000 pe care le-am adunat de la depozitele din ţară şi am identificat o cantitate de 300.000 de doze. Între timp şi celălalt producător s-a mobilizat''.

El a precizat că a solicitat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să repartizeze vaccin antirujeolic în România şi a primit un răspuns favorabil, astfel încât să fie asigurat necesarul de vaccin pentru tot acest an.

Bodog a afirmat: ''Am făcut apel la Organizaţia Mondială a Sănătăţii să mobilizeze resurse de vaccin în România, pentru că epidemia de rujeolă nu este o epidemie doar a României. Ştim foarte bine că epidemia nu are graniţe. Nu stă la frontiere să-şi prezinte paşaportul. Rujeola poate trece şi în ţările vecine, motiv pentru care s-au mobilizat stocuri alocate altor ţări europene pe care le-au adus spre România şi, noi, în momentul de faţă, suntem în procedură să le achiziţionăm. Aceste doze vor asigura necesarul de vaccin rujeolic al României pentru tot anul''. El a adăugat că s-a constituit un comitet interministerial pe care-l coordonează, pentru a se analiza toate modificările legislative şi procedurile făcute astfel încât să nu se mai ajungă în situaţii similare cu cea de acum.

În opinia ministrului Sănătăţii, se impun contracte multianuale în vederea achiziţionării acestor vaccinuri pentru a oferi predictibilitate şi siguranţă.

Florian Bodog a arătat: ''S-a ajuns în această situaţie pentru că în anii trecuţi nu s-au făcut contracte pe termen lung. Noi toate contractele le facem pe perioadă de patru ani, cu specificarea foarte clară, contractuală, a cantităţilor, astfel încât firmele să ştie că pentru România, în 2018, trebuie să producem 400.000 de doze sau 500.000 de doze. Vaccinul nu este un medicament care se produce în două-trei-săptămâni sau o lună. Sunt procedee care durează treizeci de luni, patruzeci de luni şi trebuie să asigurăm predictibilitate şi pentru producători''.

Potrivit acestuia, noua lege a vaccinării prevede constituirea unui stoc pentru minimum şase luni, stoc care în prezent, din punct de vedere legal, nu se putea constitui.

''Aceste stocuri au rolul de a asigura copiii din România că în situaţii de epidemie suntem pregătiţi să acţionăm'', a mai spus Ministrul Sănătăţii.

Liviu Dragnea: "Eu, dacă aş avea copii, i-aş vaccina"

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD) a declarat ieri, la Bacău, că susţine vaccinarea obligatorie, însă a subliniat că are rezerve în a o impune beneficiarilor.

El spune că, dacă ar fi în situaţia de a avea copii şi de a fi nevoit să-i vaccineze, nu ar ezita să facă acest lucru.

Liderul social-democrat i-a solicitat ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să demareze mai multe campanii publice de informare a populaţiei cu privire la avantajele vaccinării.

Dragnea a declarat: "Eu, în principiu, am o foarte mare rezervă în a obliga pe cineva să facă ceva. În principiu, dar rugăm şi pe domnul ministru să se implice mai mult şi să explice mai mult, şi să aibă mai multe întâlniri. Această problemă a vaccinării copilului este extrem de sensibilă şi cred că aici Ministerul Sănătăţii ar trebui să aibă săptămâna viitoare o prezentare mai amplă cu riscurile, cu avantajele acestei măsuri, pentru că subiectul este foarte, foarte important. Din punctul meu de vedere, dacă aş avea copii mici, eu da, i-aş vaccina, dar am o foarte mare rezervă de principiu să oblig pe cineva să facă ceva. Dacă din punct de vedere al securităţii sănătăţii este imperios necesar ca această măsură să fie prevăzută, nu mă voi opune".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb