MINISTRUL SĂNĂTĂŢII: "Spitalul AKH din Viena a reziliat unilateral contractul prin care făcea transplant de plămân românilor"

Gabriel Tănase
Miscellanea #Sănătate / 21 martie 2017

Florian Bodog (Sursa foto: captură Youtube)

Florian Bodog (Sursa foto: captură Youtube)

Spitalul AKH din Viena a reziliat unilateral contractul prin care erau realizate intervenţii de transplant pulmonar pacienţilor români înscrişi pe listă, ceea ce este ilegal, a anunţat astăzi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, susţinând că acum se caută soluţii pentru aceşti pacienţi la Praga şi în Germania, potrivit News.ro.

El a mai spus că este nemulţumit de modul în care Agenţia Naţională de Transplant (ANT) gestionează această criză şi că va lua măsuri.

Ministrul Sănătăţii, prezent la instalarea noului preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a spus că, potrivit protocolului, spitalul din Austria nu avea dreptul să denunţe unilateral acest contract.

Bodog a spus: "Problemele pentru transplantul de plămâni nu se rezolvă de pe o zi pe alta. Urmează să avem o întâlnire pe această temă cu toţi specialiştii şi cu reprezentanţii ANT, şi voi avea o întâlnire si cu primarul Capitalei. Conform protocolului, clinica din Austria nu avea dreptul să denunţe unilateral acest protocol. Practic, toată comunicarea trebuia făcută prin Eurotransplant şi am avut o discuţie cu preşedintele ANT, care mi-a spus că va face un demers către Eurotransplant ca să avem un răspuns oficial. În acelaşi timp, noi suntem în contact şi cu celelalte centre care fac transplant din Praga şi Germania, dar nu pot să dau un răspuns până nu vorbesc cu dânşii. Timpii de aşteptare sunt destul de mari pentru transplant, dar noi vom depune toate eforturile pntru deblocare".

Întrebat dacă ANT nu ar fi trebuit să aibă minimum două centre în care pacienţii români să facă transplant pulmonar, ministrul a răspuns pozitiv. El a precizat: "Da, trebuia să fie contract cu două centre. Domniile lor au început demersurile, s-a mai întâmplat anul trecut, când clinica de la Viena a blocat transplantul. Această blocare unilaterală eu zic că este în afara legii".

Întrebat dacă este mulţumit de modul în care ANT gestionează această criză, ministrul a spus că nu şi că va analiza şi va lua măsuri.

Ministrul a mai spus că scrisoarea de la Viena privind rezilierea contractului pentru transplant pulmonar a sosit pe mail vineri.

Bodog a afirmat: "Am primit o scrisoare pe mail vineri, în care se spunea că, din cauza faptului că a scăzut capacitatea centrului, pacienţii din România nu vor mai fi primiţi la tratament. Imediat am luat legătura cu preşedintele ANT şi a spus că va apela la Eurotransplant. O situaţie similară a vut loc şi anul trecut. Ei spun că este legat strict de spaţiu, au făcut şi o structură de chirurgie vasculară şi spaţiul este redus. Dar, noi am dat plămâni la Viena".

La rândul său, Victor Zota, de la Agenţia Naţională de Transplant, a spus că pe listă sunt cinci români care urmau să fie operaţi la Viena. El a adăugat: "Sunt cinci pacienţi înscrişi pe listă pentru transplant pulmonar la AKH. De restrângerea activităţii clinicii de la AKH sunt afectaţi şi bolnavi din alte ţări".

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, declara joi că va aproba începerea programului de transplant pulmonar în ţara noastră atunci când va fi convins că o astfel de intervenţie poate fi făcută în condiţii de siguranţă pentru pacienţi, el arătând că în prezent la Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală, singurul acreditat pentru astfel de intervenţii, nu există niciun specialist care să fi făcut vreodată transplant în mod independent, iar acesta este un fapt de care trebuie să ţină cont.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb