MINISTRUL TURISMULUI, DESPRE FUNCŢIONARII SĂI: "Un sistem cangrenat, în care fiecare protejează pe fiecare"

Stelian Bădescu
Politică #Turism / 2 aprilie 2017

Mircea-Titus Dobre (Sursa foto: Cdep.ro)

Mircea-Titus Dobre (Sursa foto: Cdep.ro)

Ministrul Turismului, Mircea-Titus Dobre, susţine că sistemul public este plin de funcţionari care "îşi acoperă spatele" şi care nu pot fi înlocuiţi.

"Un sistem cangrenat, în care fiecare protejează pe fiecare", aşa a descris Mircea-Titus Dobre sistemul public, potrivit Digi24.ro.

La Adunarea Generală a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, ministrul a spus că a ajuns să facă inspecţie prin birouri şi să constate că directorii săi nu vin la serviciu la ora stabilită prin program.

Mircea-Titus Dobre a declarat: "Este un sistem cangrenat, nu îmbâcsit, ci cangrenat, în care fiecare protejează pe fiecare, iar la rezultate nu avem niciun fel de rezultate. Nu din cauza mea sau a secretarilor de stat instituţia nu funcţionează, ci din cauza lor. Pentru că ei vânează numai poziţii, se vânează unii pe alţii, au orgolii, au poliţe de plătit, au frustrări. Adică să ajung în situaţia să pun secretarul general adjunct al ministerului să se ocupe ca să văd dacă vin oamenii la ora 8:30 la birou, în condiţiile în care caut şeful de serviciu şi directorul la ora 9 şi jumătate şi nu sunt? Domnule, dacă nu mai vrei, pleacă. Vacantează postul şi cu asta, basta. Problema este că nici nu poate fi dat afară. Sunt titulari pe post, posturile sunt ocupate prin concurs".

Ulterior, ministrul a detaliat nemulţumirile pe care le are. Funcţionarii din ministerul său vin târziu la serviciu, semnează condica şi pleacă la ora 17:00, în condiţiile în care au de lucrat cu instituţii din mediu privat, într-un domeniu care trebuie să fie extrem de activ şi de dinamic.

Ministrul a precizat că se pierd documente, se pierde timp apoi pentru a le căuta, iar fiecare aruncă vina pe celălalt şi nu se teme de nimic. Potrivit lui Mircea-Titus Dobre, nu este vorba de incompetenţă, cât de delăsare şi dezinteres.

El a mai dezvăluit că în momentul în care şi-a preluat mandatul, mulţi dintre subordonaţi au venit în biroul său ca să-l îl linguşească şi să-şi asigure astfel spatele.

Mircea-Titus Dobre a spus că nu ştie dacă situaţia este la fel şi în alte ministere, dar consideră că trebuie să existe comisii de disciplină şi de evaluare în orice instituţie.

Ministrul a explicat, la Digi24: "Gândiţi-vă că suntem 202 persoane în minister, cu tot cu mine. 99% sunt funcţionari publici, care trebuie să avizeze documente, să-şi asume, trebuie să le analizeze, să se mişte mai repede, nu trebuie să mai ţină documente atât de mult pe circuitul de avizare. Trebuie să ne mişcăm mai repede, pentru că lumea are aşteptări şi trebuie să înţeleagă că sunt plătiţi din banii publici şi să depună toate eforturile pentru aceste activităţi".

Profund nemulţumit, ministrul a spus că va face un raport de informare către prim-ministru şi a precizat că a luat deja primele măsuri, instituind, de o săptămână, controale.

Ministrul Turismului: "Activitatea angajaţilor care nu îşi fac treaba va fi analizată de comisia de disciplină"

Ministrul Mircea-Titus Dobre a relatat sâmbătă şi pentru News.ro că, în cele câteva luni de când se află la conducerea ministerului, a observat că există angajaţi care lipsesc de la birou nemotivat sau vin cu întârziere de două-trei ore după începerea programului, lucru care îngreunează activitatea instituţiei şi a Guvernului.

Ministrul a subliniat că toţi funcţionarii publici trebuie să vină la birou conform programului, de la 8.30 la 17.00, iar cei care nu-şi fac treaba vor răspunde legal. Ministrul mai spune că toţi angajaţii din instituţia pe care o conduce au punctaje maxime la evaluările de până acum.

Mircea-Titus Dobre a declarat sâmbătă, pentru agenţia citată: "Fireşte, voi iniţia nişte măsuri. În fiecare zi de luni a săptămânii va avea loc un colegiu director al ministerului, în care fiecare direcţie sau departament va avea de realizat diverse sarcini. Aşa încât, vineri, angajaţii Ministerului Turismului trebuie să prezinte un raport cu ce au făcut în săptămâna respectivă. Apoi urmează etapa legală: comisia de disciplină va face o analiză a celor care nu îşi realizează activitatea".

Întrebat cât de dezamăgit este de activitatea bugetarilor de la Ministerului Turismului, acesta a răspuns că "pe o scară de la 1 la 10 este dezamăgit la nivel 5".

Dobre a completat: "Cetăţeanul român depinde de ce face Guvernul, care este format 99% din funcţionari publici. Bugetari sunt pe toate guvernările, indiferent de culoarea politică a Executivului. Mereu s-a dat vina pe partea politică. Funcţionarii publici nu se schimbă politic".

El a mai afirmat că ministerul este format 99% din funcţionari publici, care nu au făcut nimic să modifice legea în acest domeniu în ultimii 15-16 ani.

Ministrul Turismului a punctat: "Am observat că reglementările legale nu sunt modificate de 15-16 ani pe un domeniu de activitatea foarte important, care ar trebui să aibă o contribuţie cât mai mare în Produsul Intern Brut al României. Gândiţi-vă că în prezent acest domeniu de activitate nu a mai fost reglementat de 15-16 ani. Vorbesc de activitatea în sine".

El a precizat totodată că propunerile de acte normative în general trebuie să vină de la cei care lucrează direct în această activitate, din partea funcţionarilor publici, lucru care nu se întâmplă.

Mircea Dobre a adăugat: "Ministerul Turismului are doar 15 companii de stat (în subordine - n.r.), care nu reprezintă nici 1% din ceea ce reprezintă turismul în România. Este un domeniu dinamic. Orice document pe care eu îl iniţiez, conform programului de guvernare, se face în principal cu funcţionarii publici care trebuie să analizeze şi să-l avizeze. Şi cum pot eu să merg în Guvern cu un proiect de act normativ dacă mie nu îmi vin la muncă la timp?".

În plus, funcţionarii publici care nu vin la muncă se protejează unii pe alţii, susţine el.

Ministrul a menţionat: "Într-o zi, am chemat un coleg în birou, mi se spune că nu este la muncă, nimeni nu ştie unde este. Peste câteva zile chem alt coleg, care, de asemenea, nu era. Eu vin la birou, la Ministerul Turismului şi sâmbăta şi duminica, mai merg şi în teritoriu. Nu este vorba de faptul că mă plâng, este o constatare. Toţi aceştia primesc un salariu, iar în baza acestui salariu trebuie să vină să îşi facă treaba".

Dobre a subliniat că în sistemul privat angajaţii care nu ar veni la muncă ar fi concediaţi, lucru mai greu de făcut în sistemul bugetar.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bravo !

    Daca le-ati dat numai drepturi, dar obligatii nu! Cine raspunde de controlul angajatilor sa si ii pedepseasca, cu avertisment, taiere din salariu, concediere! Angajatorul, prin eprezentantul sau, cf legii, poate scapa de uscaturi daca vrea.

    S-ar putea sa constatam ca unii functionari se ocupa de comentarii pe FB si in presa in timpul orelor de program.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb