MINUS DE PESTE 30% ÎN 2022 Economia Ucrainei, în cel mai puternic declin de după ruperea de URSS

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 ianuarie 2023

Economia Ucrainei, în cel mai puternic declin de după ruperea de URSS

PIB-ul Ucrainei a scăzut cu 30,4% în 2022, acesta fiind cel mai important declin anual consemnat de ţara europeană în ultimii peste 30 de ani, ca urmare a războiului cu Rusia, a anunţat ieri ministrul Economiei de la Kiev, Iulia Sviridenko, conform Reuters.

Sviridenko, care este şi prim-vicepremier, a precizat că economia ucraineană a suferit cele mai mari pierderi de la câştigarea independenţei faţă de Uniunea Sovietică (URSS), în 1991, însă declinul a fost sub estimările iniţiale.

"În 2022, economia ucraineană a suferit cele mai mari pierderi şi pagube din întreaga sa istorie de după independenţă, cauzate de Federaţia Rusă", a afirmat Iulia Sviridenko, adăugând, însă: "Succesul forţelor de apărare ale Ucrainei pe front, activitatea coordonată a Guvernului şi mediului de afaceri, spiritul dârz al populaţiei şi viteza de reconstruire a infrastructurii critice avariate în război, precum şi sprijinul sistemic financiar de la donatorii internaţionali ne-au permis să menţinem frontul economic şi să continuăm marşul spre victorie". Ministrul a subliniat că atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice continuă să pună presiune asupra activităţii economice şi a încrederii populaţiei.

Analiştii spun că riscurile şi incertitudinile privind economia Ucrainei rămân ridicate, mai ales dacă Rusia continuă să atace infrastructura critică din Ucraina.

Exporturile Ucrainei au scăzut

Economia Ucrainei este dependentă de exporturi, dar acestea au scăzut de la invazia Rusiei, în 24 februarie 2022. Ministerul Economiei de la Kiev a informat, în această săptămână, că exporturile Ucrainei au scăzut cu 35% ca valoare în 2022, faţă de 2021, iar volumele fizice - cu 38,4%.

Ucraina este un important producător şi exportator mondial de cereale. Exporturile sale de cereale au scăzut brusc după invazie, unele porturi maritime fiind blocate de Rusia, dar totuşi au reprezentat cea mai mare parte a exporturilor ţării în 2022, notează Reuters.

Luna trecută, premierul Ucrainei, Denis Şmihal, declara că economia ţării sale ar putea scădea cu până la 50% în 2022, dacă Rusia va continua să atace infrastructura critică. PIB-ul ţării a scăzut cu 34% în decembrie 2022, după un declin de 37% în noiembrie, potrivit datelor preliminare ale Ministerului Economiei de la Kiev.

Ajutorul extern va rămâne de o importanţă critică pentru stabilitatea financiară şi economia Ucrainei. Oficialii guvernamentali spun că Ucraina a primit aproximativ 31 de miliarde de dolari în granturi şi împrumuturi străine în 2022.

Deficitul bugetar al ţării este planificat la 38 de miliarde de dolari în 2023, iar guvernul intenţionează să-l acopere cu ajutor extern, potrivit Reuters.

"Partenerii noştri internaţionali sunt gata să ne sprijine nu doar cu arme, ci şi cu bani. Este extrem de important să menţinem stabilitatea macrofinanciară", susţine Olena Bilan, economist-şef al băncii de investiţii Dragon Capital.

Conform Dragon Capital, economia Ucrainei va scădea cu 5% în acest an. PIB-ul Ucrainei a crescut cu 3,4% în 2021.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna februarie era de 63,5 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a urcat ulterior până la 68,75 euro, iar la ora 14.32 atingea 67,5 euro.

Situaţia aprovizionării cu gaze a Germaniei este "mai puţin tensionată" acum decât era la începutul iernii, a anunţat ieri Agenţia Federală a Reţelelor din Germania (BNetzA), reflectând temperaturile moderate şi nivelul complet de stocare, care sprijină cea mai mare economie europeană, transmite Reuters.

În a 52-a săptămână din 2022 a fost utilizat considerabil mai puţin gaz decât în anii precedenţi, se arată într-un mesaj pe Twitter al preşedintelui Agenţiei Federale a Reţelelor din Germania, Klaus Mueller, notează Agerpres.

Consumul a fost cu 30% mai redus decât nivelul mediu din ultimii patru ani.

"Per ansamblu, BNetzA evaluează situaţia ca fiind mai puţin tensionată decât la începutul iernii. Este din ce în ce mai puţin probabil un deficit de gaze în această iarnă", se arată în raportul Agenţiei, care adaugă: "Totuşi, o deteriorare a situaţiei încă nu poate fi exclusă. Consumul de gaze al economiei rămâne important".

Conform datelor operatorilor europeni ai infrastructurii de gaze EIG, nivelul general al Germaniei de stocare a gazelor naturale depăşea 90% în 2 ianuarie. Rezervele de gaze ale Germaniei au crescut pentru a 13-a zi consecutiv, după ce anterior au scăzut timp de câteva săptămâni.

.................................................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna martie a crescut cu 0,6% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 78,32 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a urcat cu 0,7%, la 73,32 dolari barilul la ora locală 09.32.

Guvernul interimar al Bulgariei a aprobat ieri două proiecte de cooperare în sectorul energetic cu Grecia, unul care va permite utilizarea terminalelor de regazeificare elene şi al doilea care prevede construcţia unui oleoduct între cele două state membre ale Uniunii Europene, relatează agenţia EFE. Ambele proiecte au ca scop consolidarea energetică a Bulgariei, ţara cea mai săracă din UE, şi, până de curând, total dependentă de Rusia, atât în ceea ce priveşte petrolul, cât şi gazele, scrie agenţia spaniolă.

Potrivit deciziei prezentate de Guvern, şi care trebuie ratificată de Parlament, primul proiect le va permite furnizorilor de gaze din Grecia să rezerve până la 390 milioane de metri cubi în depozite din Bulgaria, în timp ce companiile bulgare vor putea să descarce gaze lichefiate la terminalul grec din insula Revithoussa, notează Agerpres.

Cel de-al doilea proiect cu Grecia prevede realizarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unui oleoduct care să transporte petrol din surse non-ruse de la portul elen Alexandroupolis în cel bulgar Burgas, pe ţărmul Mării Negre, unde se află rafinăria rusă Lukoil Neftohim, unica din Bulgaria, care funcţionează aproape exclusiv cu petrol din Rusia.

Guvernul bulgar consideră că acest oleoduct poate fi construit până la finele lui 2024, dată până la care Bulgaria beneficiază de o clauză de excepţie europeană pentru a putea importa petrol din Rusia pe cale maritimă. Acest proiect va ajuta la înlocuirea petrolului rusesc, care în prezent se importă cu nave cisternă prin intermediul portului Burgas.

.................................................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în februarie a scăzut cu 0,9%, la 1.842,40 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 09.35, cea spot - cu 1%, la 1.835,80 dolari/uncie.

.................................................................

Preţul grâului cu livrare în luna martie a crescut cu 0,2% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,47 dolari/buşel la ora 09.34, cotaţia porumbului cu livrare în martie a scăzut cu 0,3%, la 6,51 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. "PIB-ul ţării a scăzut cu 34% în decembrie 2022, după un declin de 37% în noiembrie, potrivit datelor preliminare ale Ministerului Economiei de la Kiev."

    Iar apoi pentru Reuters, una Iulia ne spune că a scăzut cu doar 30% pe tot anul.... Iar ne mint ucrainienii. 

    1. Depinde și cine face traducerea. Nicio țară nu raportează PIB-ul lunar, cu atât mai puțin Ucraina.

    Inca un bine facut de Rusia!

    Aviz pentru sustinatorii infocati ai rusilor, care ar vrea un pic de Rusie si in Moldova si Romania! 

    Nici o problema,

    dam banii din impozitele noastre,

    slava ukri 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb