În fiecare an, mii de copii se pregătesc să înceapă şcoala cu emoţii şi entuziasm. Cu toate acestea, pentru unii dintre aceşti tineri, perioada de început şcolar poate fi un moment de frustrare şi dificultate, din cauza unei vederi slabe, arată un comunicat de presă remis Redacţiei.
Potrivit Asociaţiei Americane de Optometrie (AAO), 80% din învăţarea unui copil se realizează prin intermediul ochilor, iar miopia (vederea slabă la distanţă) este una dintre cele mai comune cauze ale dificultăţilor de învăţare. Astfel, din cauza unei vederi slabe, elevii pot ajunge să aibă mari probleme de învăţare şi chiar să rămână în urma colegilor dacă această problemă nu este depistată la timp.
"Dacă un copil nu vede bine la distanţă poate avea mari probleme în a urmări lecţiile şi de a înţelege materialul prezentat la tablă. În plus, pentru a învăţa eficient, un copil trebuie să fie capabil să se concentreze asupra sarcinilor lor şcolare, însă o vedere slabă la distanţă, poate duce la oboseală oculară şi la dificultate în menţinerea atenţiei pe termen lung. Dacă această problemă nu este detectată şi corectată la timp, acest lucru poate afecta în mod semnificativ performanţele şcolare ale copilului, explică Dr. Andreea Creţu, medic specialist oftalmolog în cadrul Clinicii Ofta Total din Sibiu.
Pentru a evita aceste probleme, specialiştii recomandă un control oftalmologic anual pentru cei mici, mai ales dacă se pregătesc să înceapă şcoala. Astfel, părinţii ar trebui să cunoască şi să fie pregătiţi să recunoască semnele care pot indica o problemă de vedere la copii. Acestea includ dureri de cap, acele gesturi prin care micuţii micşorează fanta palpebrală în speranţa că vor vedea mai bine, dar şi apropierea excesivă a cărţii sau a ecranului, sensibilitatea crescută la lumină sau scăderea performanţelor şcolare, explică medicul Andreea Creţu.
Este esenţial să conştientizăm faptul că există o legătură strânsă între starea de sănătate a ochilor părinţilor şi cea a copiilor lor, adaugă specialistul. Dacă unul dintre părinţi este purtător de ochelari, probabilitatea ca şi copilul să aibă nevoie de corecţie vizuală creşte semnificativ.
Studiile recente demonstrează că părinţii care au fost diagnosticaţi cu afecţiuni precum strabismul, hipermetropia, miopia sau astigmatismul prezintă un risc considerabil, de aproximativ 70-80%, ca descendenţii lor să dezvolte aceleaşi deficienţe vizuale. Astfel, copiii cu părinţi care au afecţiuni oftalmologice ar trebui să beneficieze de evaluări periodice de către un medic oftalmolog pentru a identifica şi aborda orice probleme potenţiale în stadii incipiente, asigurând astfel că aceştia pot să-şi dezvolte potenţialul şcolar şi personal în cele mai bune condiţii, se mai arată în comunicat.