Mirajul integrării în UE blochează piaţa imobiliară

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 9 iunie 2005

Tranzacţiile cu apartamente vechi sînt aproape inexistente

Proprietarii umflă preţurile de la o zi la alta în aşteptarea valului de investitori străini

După aderare, ţările din primul val au cunoscut o stagnare a preţurilor şi a pieţei

Segmentul rezidenţial al pieţei imobiliare bucureştene (blocurile şi casele) trece, în momentul de faţă, printr-un blocaj fără precedent, susţine Radu Bozga, director în cadrul agenţiei imobiliare "Info City Imobiliare". Într-o stare extrem de critică este piaţa apartamentelor din blocurile vechi ale Capitalei, care a înregistrat, în prima jumătate a anului, foarte puţine tranzacţii. Domnia sa ne-a explicat: "După referendumul în care francezii şi olandezii au spus nu constituţiei europene, cu implicaţii necunoscute încă privind aderarea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană, preţurile umflate ale apartamentelor s-ar putea sparge ca un balon de săpun. Ori, vînzătorii au blocat sectorul imobiliar al apartamentelor prin preţurile exagerate pe care le solicită, tocmai în aşteptarea europenilor".

Reprezentantul "Info City Imobiliare" ne-a declarat că mirajul integrării în Uniunea Europeană a luat minţile vînzătorilor. Aceştia se aşteaptă ca, după aderare, investitorii stră-ini să intre cu sacii de bani în ţară şi să cumpere proprietăţi cu duiumul, la preţuri similare cu cele din vestul şi centrul Europei. Dar, în majoritatea ţărilor care au făcut parte din primul val al aderării, acest vis frumos a fost spulberat: piaţa a stagnat la un anumit nivel al preţurilor, mai jos decît cel aşteptat. Excepţie a făcut Cehia, unde piaţa a înregistrat, pe termen scurt, o ieftinire cu 25% a locuinţelor.

Majoritatea investitorilor străini care vor intra pe piaţa imobiliară românească după aderarea la UE, caută spaţii de producţie, sedii administrative şi spaţii de birouri. Cei care investesc în locuinţe, vor construi imobile noi, şi nu vor cumpăra apartamente vechi.

Acest lucru a fost confirmat şi de alte agenţii imobiliare bucureştene. Doinel Locic, directorul agenţiei "Locic", ne-a declarat că acest colaps al pieţei apartamentelor vechi nu mai poate fi evitat. O ieftinire considerabilă a lor se va produce în următorii 2-3 ani. "Acum că mirajul integrării a mai început să se destrame, proprietarii trec printr-o stare de uluire şi consternare şi încă mai ţin la preţ, iar cumpărătorii aşteaptă vremuri mai bune", a adăugat domnia sa.

Nici vilele sau casele noi nu se vînd ca pîinea caldă pentru că sînt scumpe, iar mare parte din potenţialii cumpărători nu au venituri suficient de mari pentru a putea contracta un credit bancar. Atît "Locic", cît şi "Info City Imobiliare" au înregistrat un nivel scăzut al tranzacţiilor pe acest segment al pieţei.

Doinel Locic ne-a menţionat că o soluţie posibilă pentru deblocarea pieţei este o ofertă bogată de apartemente noi, la preţuri competitive, mult mai mici decît ale locuinţelor din blocurile vechi. Domnia sa ne-a declarat: "Există investitori români şi străini care vor să construiască, în total, circa 5.000 de apartamente noi în cartierele Capitalei. Eu mă număr printre ei. Compania pe care o conduc intenţionează să construiască în Titan peste 1.000 de locuinţe care se adresează bucureştenilor cu venituri medii. Construcţia va începe în primăvara anului viitor".

Şi Radu Bozga crede că investiţia masivă în apartamente pentru tineri şi pentru clasa de mijloc este o soluţie pentru scoaterea pieţei din impas. "Ar trebui, totuşi, ca şi băncile să dea dovadă de mult mai multă flexibilitate în acordarea creditelor şi să mai scadă dobînzile pentru că, în momentul de faţă, împrumuturile bancare sînt un lux", consideră domnia sa.

Dacă în 2003 şi 2004 principalul motor al pieţei apartamentelor vechi îl constituia creditul bancar, în momentul de faţă salariile nu mai acoperă ratele. Domnul Bozga a exemplificat: "Dacă facem un calcul luînd ca exemplu o garsonieră din Militari, care se vinde cu de 31.000 de euro, pentru a putea beneficia de un credit ipotecar pe 20 de ani, un solicitant trebuie să aibă un salariu net de cel puţin 600 de euro. Avansul minim necesar este de 7.750 de euro în cazul creditului ipotecar şi 4.600 de euro în cazul creditului imobiliar. Ţinînd cont că salariul mediu net în luna mai era de aproximativ 210 euro, ajungem la concluzia că mai puţin de jumătate din familiile României îşi pot permite să cumpere, în viitorul apropiat o garsonieră de 34 metri pătraţi în cartierul Militari, la confortul şi dotările anilor "70-"80".

Şi conducerea agenţiei "Bastion" crede că piaţa apartamentelor se va prăbuşi şi confimă raritarea tranzacţiiilor cu vile şi apartamente noi. Mădălina Păscuţ, director coordonator în cadrul companiei, reproşează constructorilor că nu realizează locuinţe pentru cine trebuie. "Avem apartamente noi în Olteniţei, pentru care constructorul cere 1.000 de euro/metru pătrat construit, total nepotrivit pentru zonă, vecinătăţi şi potenţialii cumpă-rători", ne-a spus domnia sa. Un asemenea preţ este plătit doar în nordul Capitalei, în zonele rezidenţiale de lux, care dispun de foarte multe facilităţi.

Reprezentantul companiei ne-a mai declarat că, în perioada imediat următoare, proprietarii vor mai umfla preţurile din cauza impozitului de 10% pe profitul obţinut din tranzacţiile imobiliare. Decizia autorităţilor este ca gazul pe foc în blocajul actual al pieţei imobiliare, care avea nevoie de o relaxare fiscală, apreciază domnia sa.

Dacă în mai 2004 un apartament cu două camere în cartierul Tineretului oscila între 30.000 şi 36.000 euro, un an mai tîrziu preţurile crescuseră pînă la 55.000 de euro. Cele mai spectaculoase creşteri de preţ le-au avut garsonierele din zonele mai îndepărtate de centrul Capitalei. În Militari de exemplu, în urmă cu un an, preţul garsonierelor se situa între 17.000 şi 19.000 euro. În luna mai a acestui an, oferta se găsea în jurul valorii de 31.000 euro, cu 72% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb