Mircea Dinescu, membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a cerut, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută în aer liber, în faţa sediului instituţiei, desfiinţarea colegiului CNSAS şi publicarea dosarelor persoanelor care au colaborat cu securitatea.
El a precizat că o altă variantă pentru creşterea transparenţei acestei instituţii ar fi participarea presei la audierile din CNSAS, dar şi la votul din colegiu. "În acest fel, pot fi deschise geamurile acestei instituţii" care trebuie să "desconspire" şi nu să "reconspire" dosarele, a spus Dinescu. El a afirmat că face aceste precizări în speranţa că cei care modifică legea CNSAS vor ţine cont de observaţiile sale, adăugând că în cazul în care în noua lege nu se vor face modificările necesare, îşi va da demisia din colegiu. Dinescu a menţionat, totodată, că timp de o lună, în cazul în care CNSAS nu va deveni o instituţie transparentă, după fiecare şedinţă a colegiului va lua o masă şi se va aşeza în faţa instituţiei unde va susţine o conferinţă de presă. El a adăugat că nu se teme de o posibilă închidere a sa şi că se va duce fără probleme la închisoare, în cazul în care se va ajunge la această situaţie. El a opinat, de asemenea, că CNSAS a devenit "sediul dracului", după ce aici au fost transferate dosarele.
Mircea Dinescu a atras atenţia asupra faptului că de-a lungul anilor CNSAS a dat note de bună purtare unor persoane, deoarece nu avea dosarele acestora, în timp ce SRI deţinea documentele care incriminau persoanele în cauză.
Mircea Dinescu susţine, de asemenea, că aceste persoane ar fi fost lăsate intenţionat să intre în politică, având în vedere că erau manevrabile. De asemenea, el a acuzat SRI de faptul că ar fi vinovat că a lăsat aceste persoane să facă o carieră politică, informează Rompres.
Dinescu a criticat şi faptul că în Comisia pentru controlul SRI a fost numită Daniela Buruiană, membră a unui partid condus de Corneliu Vadim Tudor, cel care a declarat "lăsaţi securiştii să vină la mine". Mircea Dinescu şi-a exprimat nemulţumirea şi în legătură cu faptul că în România nu mai există o societate civilă, în schimb la posturile de televiziune apar persoane care încearcă să discrediteze persoane precum Andrei Pleşu. Mircea Dinescu a cerut, de asemenea, publicarea listei celor 5.000 de ofiţeri ai securităţii.
El a atras atenţia asupra faptului că în cazul unor persoane ale căror dosare au fost distruse, deşi există un document care să certifice această distrugere, CNSAS, potrivit legii, nu poate decide că persoana respectivă ar fi făcut poliţie politică.