NATO este interesată de păstrarea liberei navigaţii în Marea Neagră, pentru ca Ucraina să continuie comerţul cu restul lumii, mai ales înceea ce priveşte exportul de cereale, a afirmat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al alianţei militare, în condiţiile în care forţele Federaţiei Ruse se regrupează pentru un atac masiv în regiunea Donbass şi în sudul ţării vecine.
"Suntem într-un moment de inflexiune pentru acest război. Forţele ruseşti se regrupează pentru a lansa o noua ofensivă pentru ocuparea Donbass-ului şi a sudului Ucrainei şi pentru controlul nordului Mării Negre. Vom continua să ajutăm Ucraina, să oferim sprijin militar adecvat acestei etape de război, dar şi ajutor umanitar şi financiar. În clipa de faţă comandantul suprem aliat, Tod Wolters, are la dispoziţie întregul arsenal pentru descurajarea oricărei agresiuni şi pentru apărarea aliaţilor. Există suficiente forţe terestere, navale, aeriene, măsuri cibernetice, partea de intelligence care să protejeze foarte bine teritoriul aliat. Vom asigura libertatea de navigaţie în Marea Neagră şi urmărim atent evoluţia pe teatrul de operaţiuni. Este foarte important să păstrăm intacte arterele vitale de comerţ şi transport internaţional. Deocamdata Odesa nu este o ţintă directă pentru un atac militar al Rusiei. Comandanţii noştri militari au o situaţie şi informaţii detaliate despre realitatea din teren şi este decizia lor de a trimite sau de a folosi alte elemente în zonă. În Marea Neagră există o activitate intensă de culegere a informaţiilor şi de anticipare a riscurilor. Când liderii militari vor simţi nevoia unei prezenţe robuste maritime în Marea Neagră, aceasta va fi făcută. Deocamdată nu este considerată necesară o astfel de prezenţă, dar nu excludem alte evoluţii în perioada următoare", a declarat Mircea Geoană, în cadrul unui briefing de presă.
El a arătat că membrii NATO nu văd un risc iminent de acţiuni agresive ale Rusiei împotriva statelor aliate, dar "acest lucru nu înseamnă că nu se poate ajunge la incidente sau accidente de escaladare din partea ambelor părţi".
Referitor la sprijinul militar acordat de statele aliate Ucrainei, prin trimiterea de armament sau echipamente şi tehnică militară - aşa cum au anunţat Cehia şi Polonia care vor trimite blindate şi tancuri - secretarul general adjunct al NATO a precizat că acest sprijin este perfect legal, că respectă Carta ONU care stipulează dreptul la autoapărare a oricărui stat membru.
"Armamentul trimis Ucrainei este pentru dreptul la autoapărare al acestei ţări. Cu cât întărim Ucraina, cu atât cresc şansele pentru pace. Dar vă asigur că păstrăm acea prudenţă necesară pentru ca sprijinul militar pentru Ucraina să nu genereze un conflict între Federaţia Rusă şi NATO", a spus Mircea Geoană, răzpunzând unei întrebări referitoare la faptul că astăzi, la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor aliate, Peter Szijjarto, reprezentantul Ungariei, a spus că ţara sa nu va permite tranzitarea de armament şi echipamente militare către Ucraina.
În legătură cu reuniunea miniştrilor de externe, care a avut loc în aceste două zile la sediul NATO de la Bruxelles, Mircea Geoană a spus că s-a decis sprijinirea Georgiei, Moldovei şi Bosniei-Herţegovina pentru contracararea războiului hibrid şi că s-a discutat cu privire la viitorul concept strategic al NATO, înainte ca prima versiune a acestui document să fie prezentată de secretarul general Jens Stoltenberg.
Mircea Geoană a mai spus că după reuniunea viitoare de la Berlin a aceloraşi miniştri de externe, următoare întâlnire a acestora va avea loc în luna noiembrie la Bucureşti.
Secretarul general adjunct al NATO s-a referit şi la centrele de testare stabilite în cadrul Acceleratorului de Inovare pentru spaţiul nord-atlantic (DIANA) şi la fondul de inovare al alianţei euro-atlantice.
"Competiţia pentru supremaţie tehnologică reprezintă esenţa competiţiei globale. (...) Mă bucur să văd că printre acceleratoarele şi centrele de testare stabilite se numără şi centrul de testare a Inteligenţei Artificiale de la Universitatea Politehnică Bucureşti şi centrul de testare a avioanelor şi armamentelor supersonice din cadrul INCASS. (...) Am luat decizia ca DIANA să aibă un centru regional în Europa, coordonat de Marea Britanie şi Estonia, iar Canada va coordona centrul regional de inovare pentru zona Americii de Nord. Este o şansă pentru a păstra interoperabilitatea la nivelul NATO şi competitivitatea tehnologică", a menţionat Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO a vorbit şi despre crimele de război de la Bucha şi a afirmat că Vladimir Putin este direct responsabil "pentru acest război criminal şi pentru atrocităţile care fac parte din crime de război". Mircea Geoană a precizat însă că NATO încurajează ancheta derulată de Curtea Penală Internaţională pentru ca toţi cei responsabili de crimele de război - atrocităţi, violuri, folosire de tratamente inumane - să suporte rigorile justiţiei.
"Trebuie să dăm justiţiei internaţionale instrumentele să facă dreptate şi să îi tragă la răspundere pe cei responsabili, de la nivelul cel mai înalt de comandă până la autorii efectivi ai crimelor", a concluzionat Mircea Geoană.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 21:26)
Socrul este cam in puscarie, asa-i?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 22:41)
Bai Geoana iti dai si tu cu parerea... ce sa iti spun.. oricum nu prea te baga nimeni in seama pe acolo...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2022, 09:10)
Vorbeste "PROSTANACUL" tarii. NATO mai face ceva bani si avea nevoie de acest razboi sa ii puna toate tarile sa plateasca in plus. Inca o baza in Romania. Hai baieti trageti pe popor.