MIRCEA GEOANĂ: "Lupta pentru resurse creează de multe ori conflicte"

J.P.
Miscellanea / 15 noiembrie 2021

"Lupta pentru resurse creează de multe ori conflicte"

Schimbările climatice reprezintă o problemă urgentă şi pentru NATO, care a început deja prima analiză pentru a evalua impactul asupra operaţiunilor şi securităţii. Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a vorbit într-un interviu pentru Digi24 despre această evaluare făcută de Alianţa Nord-Atlantică şi despre riscurile depistate.

"Pentru că suntem o organizaţie care se ocupă de securitate şi de apărare, suntem o organizaţie politico-militară, ne uităm şi la implicaţiile asupra securităţii internaţionale ale schimbărilor climatice şi nu avem cum să nu observăm că lupta pentru resurse de apă, mutaţiile din agricultură, resurse de hrană, probleme legate de tensiunea pentru resurse în general, creează tensiune şi de multe ori chiar conflicte", spune Mircea Geoană.

"Ne uităm, de asemenea, nu doar în zona de sud, ci şi în zona de nord, cum încălzirea climatică modifică dinamica în zona nordului, în zona arctică. Ne uităm, de exemplu, cum în Siberia există riscul ca permafrostul să fie scos din această perioadă lungă de îngheţ şi să producă riscuri de securitate şi riscuri pandemice", a menţionat secretarul general adjunct al NATO.

"Ne uităm chiar şi la militarii noştri în Irak sau în alte zone unde încălzirea globală produce efecte masive: una este să fii cu echipamentul pe tine la 30 de grade sau la 20 de grade, alta e să fii la 50 şi ceva de grade!" - a arătat Mircea Geoană.

"Deci, este un plan de acţiune pentru combaterea schimbărilor climatice, aici, la NATO, şi evident, ne propunem şi vom fi şi suntem principala organizaţie internaţională care măsoară, evaluează şi combate schimbările climatice din punct de vedere securitar. Salut faptul că ţările aliate, aproape fără excepţie, la Glasgow au demonstrat la nivel naţional, dar şi ca ţări care gândesc şi au interese comune că înţeleg această responsabilitate imensă pe care o avem pentru protejarea planetei şi a climatului", a adăugat Geoană.

El a spus că în egală măsură NATO se uită din punct de vedere securitar şi la securitatea energetică. "Este un subiect foarte important pe care NATO îl are în atenţie de foarte multă vreme. Există un alt termen care este foarte important, cel legat de rezilienţă şi pandemia a adus în atenţie încă o dată cât de vulnerabile sunt lanţurile de aprovizionare - aprovizionarea cu energie, cu echipamente şi produse medicale de primă necesitate. Noi ne uităm şi la tema de securitate energetică, şi la tema de rezilienţă cu foarte multă atenţie: dacă este vorba de rezilienţă în domeniul comunicaţiilor, dacă este vorba de rezilienţă în zona energetică, dacă este vorba de rezilienţă în ceea ce priveşte lanţurile de aprovizionare", a arătat secretarul general adjunct al NATO.

El a salutat faptul că România şi-a anunţat intenţia de a organiza la Bucureşti un centru euroatlantic pentru rezilienţă. Împreună cu cel european pe zona de cyber - pentru că şi acolo e o problemă de rezilienţă la atacuri cibernetice, care sunt atât de masive şi atât de periculoase - a da un răspuns omogen din partea NATO, din partea UE, la nivel naţional, inclusiv în România, la aceste probleme este o chestiune obligatorie, spune Mircea Geoană. Oficialul NATO a subliniat că într-un moment de criză economică sau de altă natură este nevoie de a avea continuitatea serviciilor publice, de a putea să-ţi revii după un şoc sau după cum spun aliaţii americani, Build Back Better (să reconstruieşti mai bine - n.r.).

Mircea Geoană: "Avem instalaţii şi baze militare la ocean, la mare"

Schimbările climatice produc efecte transversale masive şi universale, spune Mircea Geoană. El a dat şi câteva exemple - potenţiale valuri de migraţie, care, de altfel, se şi întâmplă; competiţie între naţiuni şi risc de conflict - "uitaţi-vă la discuţia dintre ţări de-a lungul Nilului cu privire la efectul pe care un baraj sau altul, făcut sau nefăcut, îl produce asupra accesului la apă; uitaţi-vă la chestiuni legate de modul în care riscul de încălzire globală poate să afecteze inclusiv instalaţii militare şi baze militare - avem foarte multe baze militare, şi-n NATO, şi în afara NATO care sunt puse undeva la ocean, la mare, la un râu, într-un port, şi gândiţi-vă ce-ar înseamna câţiva metri în plus de nivel de apă asupra capacităţii de a-ţi apăra ţara şi de a-ţi proiecta puterea militară pe care o ai şi de care, evenutal, ai avea nevoie", a îndemnat Mircea Geoană.

El a spus că NATO lucrează şi cu Uniunea Europeană în această direcţie, pentru că şi UE are un set de instrumente la dispoziţie, complementare cu cele ale Alianţei. "Chiar voi avea în zilele următoare o întâlnire cu colegi din Comisia Europeană în care vom analiza inclusiv chestiuni legate de foresight, de anticipare a unor evenimente care pot să survină. Aceste evenimente pot să survină şi din transformările tehnologice pe care le vedem, dar şi din schimbările climatice", a punctat adjunctul secretarului general al NATO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb