• Sebastian Vlădescu: "În prezent, nu există oferte pentru administrarea fondului, ci doar ."
Problemele de la Fondul Proprietatea par să nu dispară. Se pare că actul normativ adoptat recent de Guvern, prin care comisia care se va ocupa de selecţia administratorului pentru instituţie a dobândit "puteri nelimitate", dă curs la numeroase neînţelegeri.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, consideră că, prin hotărîrea de guvern de săptămâna trecută, comisia de selecţie, condusă de Sebastian Vlădescu, are puteri discreţionare. Liderul PSD susţine că pe 15 septembrie, primul-ministru a elaborat o Hotărâre de Guvern prin care a desemnat o comisie specială pentru selectarea administratorilor Fondului Proprietatea. Criticând că fondul "a ajuns un fel de bancă de partid", Geoană s-a mai plâns că prin respectiva hotărâre se pune sub semnul întrebării însăşi funcţionarea Fondului Proprietatea, în condiţiile în care, "printr-un limbaj ambiguu", lasă la latitudinea comisiei modificarea legii de funcţionare şi organizare a Fondului Proprietatea.
"Comisia primeşte dreptul de a tăia şi spânzura în ceea ce priveşte cel mai important fond de active al României", a adăugat domnia sa.
Geoană a mai spus că este inadmisibil că Fondul, având active de cinci miliarde euro, a devenit puşculiţa PNL, în loc să-şi îndeplinească scopul pentru care a fost înfiinţat, despăgubirea proprietarilor. Aceştia ar trebui despăgubiţi de la bugetul de stat, a mai adăugat el.
Comisia care selectează societatea de administrare a Fondului Proprietatea va elabora caietul de sarcini pentru alegerea administratorului de Fond până la data de 1 octombrie, care va cuprinde şi programul procesului de selecţie a viitorului administrator, dar şi a negocierii propriu-zise a contractului. Dintre noile prerogative care revin comisiei conduse de fostul ministru al finanţelor, Sebastian Vlădescu, cea mai importantă este întocmirea proiectului de regulament pentru organizarea licitaţiei internaţionale împreună cu consultanţii selectaţi, în urma căreia va fi desemnat administratorul Fondul. De asemenea, potrivit aceleiaşi hotărâri, comisia de selecţie poate propune Guvernului eventuale modificări ale legislaţiei, dacă acestea se dovedesc necesare pentru implementarea contractului încheiat, ca urmare a procesului de selecţie a societăţii de administrare.
Contactat de ziarul "BURSA", Sebastian Vlădescu ne-a declarat că nu are niciun atribut în selectarea administratorului Fondului Proprietatea. Domnia sa ne-a spus că în momentul de faţă comisia redactează regulamentul de organizare a procedurii de selecţie şi a caietului de sarcini pentru selectarea administratorului de fond, adăugând că nu există oferte pentru administrarea fondului, ci doar "expresii de interes".
Instituţia a primit scrisori de intenţie din partea a 28 de companii, până la 1 august, dintre care doar una este înregistrată în ţara noastră (BCR Asset Management), urmând să concureze pentru administrarea unor active de aproape 4 miliarde de euro.
Printre companiile interesate să administreze Fondul Proprietatea se numără "JP Morgan", "Deutsche Bank", "Goldman Sachs Asset Management", "BNP Paribas Asset Management", "Barclays Capital", "ING Asset Management BV", "The Royal Bank of Scotland Asset Management", "Societe Generale Asset Management" şi "Allianz Global Investors".
Fondul Proprietatea a început, din data de 15 septembrie, să plătească dividendele aferente anului 2007 acţionarilor persoane fizice şi acţionarilor privaţi. Dividendul plătit din profitul înregistrat anul trecut este în valoare de 0,002533334 lei/acţiune, cu 160% mai mare decât cel acordat anul trecut acţionarilor din câştigurile aferente anului 2006.
Înfiinţat în 2005, ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate, Fondul Proprietatea are deţineri la 88 de companii, majoritatea aparţinând domeniul energetic.
• PC atacă în instanţă hotărârea privind administratorul Fondului Proprietatea
Dacă Guvernul nu va renunţa în prima şedinţă la hotărârea privind administratorul Fondului Proprietatea, Partidul Conservator (PC) va ataca în contencios administrativ această hotărâre, a anunţat, ieri, un comunicat al Biroului de presă al PC.
Reprezentanţii PC au explicat: "Partidul Conservator solicită retragerea hotărârii prin care se stabileşte competenţa comisiei care va selecta administratorul Fondului Proprietatea. Dacă, cel mai târziu în următoarea şedinţă de guvern, Executivul nu va retrage acest act, conservatorii vor ataca în contencios administrativ hotărârea Guvernului. Solicităm Guvernului să revină cu picioarele pe pământ, să revină la bun simţ faţă de români şi la ordine în conducerea statului".
Potrivit conservatorilor, în hotărârea de guvern se pune sub semnul întrebării chiar funcţionarea Fondului Proprietatea. "În hotărâre, printr-un limbaj pervers, se lasă la decizia comisiei posibilitatea de a modifica legea care guvernează", se arată în comunicat.
"Această comisie primeşte prin hotărârea guvernului dreptul de a tăia şi de a spânzura în ceea ce priveşte cel mai important fond de active al României în care intră toate marile întreprinderi aflate în proprietatea statului - adică banii românilor", mai susţin conservatorii.
A.G.R.
1. despagubiri
(mesaj trimis de portocala ion în data de 23.09.2008, 17:37)
cele mai mari magarii se fac cu dosarele trase aleatoriu pentru despagubiri.Zac prin birouri ani de zile.Au desfiintat si saitul cu dosarele selectionate,numai spun ca nuse spune nimic despre situatia si mersul dosarului selectat.