"O intervenţie militară rusă în Ucraina poate avea loc în orice moment"

MIRCEA GEOANĂ: "O intervenţie militară rusă în Ucraina poate avea loc în orice moment"

G.B
Politică #Adevărul - prima victimă / 13 februarie 2022

Mircea Geoană

Mircea Geoană

Bucureşti- Digi24-12 februarie 2022: Informaţiile de care dispune NATO arată că o intervenţie militară a Rusiei în Ucraina este posibilă din punct de vedere tehnic în orice moment, în cazul în care preşedintele Vladimir Putin ar da un astfel de ordin. Riscul de război convenţional în Europa nu poate fi exclus, însă cetăţenii nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că au garanţii de securitate credibile, a spus adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană.

Numărul 2 al NATO a fost întrebat despre un articol publicat de revista germană Der Spiegel, care ar fi aflat că Rusia va invada Ucraina miercuri, 16 februarie. De altfel, mai multe publicaţii occidentale au scris vineri, pe surse, că preşedintele Joe Biden i-ar fi informat pe aliaţii cu care a vorbit (inclusiv pe preşedintele Klaus Iohannis) că SUA consideră că Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina. În plus, Der Spiegel scrie că atât serviciile secrete americane, CIA, cât şi armata americană au informat în cursul zilei de vineri guvernul american şi alte state NATO că, pe baza unor noi informaţii, există temeri că atacul ar putea avea loc chiar miercurea viitoare.

Întrebat dacă poate să confirme aceste informaţii, Mircea Geoană a explicat la Digi24: "Nu avem o imagine completă asupra intenţiilor reale ale preşedintelui Putin. Ceea ce putem spune, pe baza informaţiilor pe care le primim la nivelul ţărilor aliate, este că în clipa de faţă, mobilizarea, organizarea, logistica şi susţinerea forţelor ruseşti din jurul Ucrainei, pe trei laturi ale Ucrainei, ar putea permite, în eventualitatea unui ordin din partea Kremlinului, o intervenţie militară în orice moment".

Oficialul NATO a precizat: "Nu spunem că este ziua X sau Y, au fost speculaţii cu privire la Jocurile Olimpice de iarnă, noi nu lucrăm cu astfel de repere, lucrăm cu realităţi de pe teren: în clipa de faţă, Federaţia Rusă a mobilizat forţe considerabile, are toate elementele de comandă, control, logistică, susţinere, suport, un număr masiv de agenţi infiltraţi în Ucraina, cu miile, capabili să genereze destabilizare, provocări şi chiar încercări de schimbare a regimului politic, deci, astăzi Federaţia Rusă ar putea să ia o decizie în acest fel".

Mircea Geoană a subliniat însă în repetate rânduri că Alianţa Nord-Atlantică încurajază "din toate puterile" dialogul şi speră că actuala criză îşi va găsi până la urmă o rezolvare pe cale diplomatică. El spune că dacă Moscova şi-ar face o analiză lucidă, "la rece", din punct de vedere al raportului cost-beneficiu, ar ajunge la concluzia că ar avea de pierdut enorm în cazul unei noi incursiuni militare în Ucraina.

"Nu anticipăm riscuri la adresa securităţii noastre, dar nu putem exclude riscul de război convenţional în Europa, după atâtea decenii, iar acest lucru creează, evident, preocupări", recunoaşte adjunctul şefului NATO.

El spune că e firesc ca oamenii să se teamă când văd tot felul de imagini şi aud tot felul de ştiri, dar pe de altă parte, trebuie să ştie că "există o diferenţă fundamentală între a fi şi a nu fi membru NATO, între a fi în România sau Polonia sau a fi, din păcate pentru Ucraina, în afara Alianţei. Există o diferenţă calitativă cu privire la securitatea pe care NATO o oferă tuturor membrilor săi", a subliniat Mircea Geoană.

El îi asigură pe români că evenimentul de vineri de la baza Mihail Kogălniceanu, când secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a venit să-i întâmpine, alături de preşedintele Iohannis, pe primii soldaţi americani suplimentari trimişi în România, reprezintă o dovadă "concretă, vizibilă" în acest sens şi este "un mesaj de descurajare la adresa Federaţiei Ruse".

În plus, SUA au anunţat încă 3.000 de militari pe care îi va trimite în Polonia. "Deci, pentru români, pentru polonezi, pentru flancul estic, pot să spun extrem de clar că nu sunt motive de preocupare. Apartenenţa noastră la NATO este cea mai serioasă, adevărată, credibilă garanţie de securitate din istoria complicată a naţiunii române şi din istoria complicată a acestei părţi de Europa, care a fost întotdeauna la confluenţa marilor puteri. Azi se dovedeşte justeţea deciziei noastre din 2004 (când România a aderat la NATO - n.r.), la care am contribuit cu toţii, o alegere istorică şi pozitivă pentru români", a punctat Mircea Geoană.

Calculele lui Putin, o enigmă

Adjunctul secretarului general al NATO spune că se pot face multe speculaţii cu privire la calculul care a condus Federaţia Rusă la o astfel de mişcare în legătură cu Ucraina, "extrem de provocatoare şi extrem de riscantă chiar şi pentru ei" din punct de vedere economic, financiar, riscând sancţiuni etc.

"Nu vreau să intru în speculaţii cu privire la dimensiunea de politică internă din Federaţia Rusă, care e o dimensiune importantă în orice ţară în care opoziţia e trimisă la puşcărie sau eliminată. E, poate, şi un element de natură strategică, poate e un element legat de preţurile la energie, poate e un element legat de schimbările la conducerea unor ţări importante din Europa, sunt multe calcule care pot să fie agregate într-o decizie finală. Eu nu pot să speculez, dar pot să constat efectele destabilizatoare la adresa securităţii europene" , a spus Mircea Geoană.

Pe de altă parte, el a arătat că unele dintre presupusele calcule ale lui Vladimir Putin au avut exact efect invers. "Mai este ceva care este, într-un fel, ironic, dacă putem vorbi de ironie în momente atât de complicat - tot ce şi-a propus Federaţia Rusă, cel puţin la nivelul regiunii noastre şi la nivel european, a avut un rezultat opus: a vrut mai puţine trupe NATO pe flancul de est, acum sunt mai multe; o Ucraină care să revină în sfera de influenţă rusă, azi 65 la sută dintre ucraineni vor în NATO şi UE; prezenţa samavolnică a trupelor ruse în Transnistria, în estul Ucrainei şi în Georgia, în ţări suverane, a determinat, în fapt, o apropiere a acestor ţări de Europa şi de Occidentul democratic, liber şi mai prosper", a explicat Mircea Geoană.

"Noi suntem extrem de doritori de dialog, observaţi cât de reţinuţi suntem în ceea ce facem, cât de atent este calibrată inclusiv prezenţa americană sau aliată pe flancul estic, nu este provocatoare, nu venim cu trupe la nivelul celor mobilizate de Federaţia Rusă. Federaţia Rusă trebuie să se decidă: vrea să aibă o relaţie de confruntare cu noi? Credem că e o decizie proastă, dar ne vom pregăti în consecinţă. Doreşte să revină la o relaţie constructivă cu Occidentul? Suntem dispuşi şi interesaţi de o relaţie predictibilă. Nu trebuie să ne iubim cu Federaţia Rusă ca să putem să coexistăm într-o manieră predictibilă, respectând reguli şi încercând să ne apărăm interesele fiecare dintre noi", a subliniat nr.2 din NATO.

Un joc tactic

NATO nu poate fi şantajată, consideră Mircea Geoană, dintr-un simplu motiv, spune el: "suntem prea puternici şi prea uniţi".

Adjunctul şefului NATO recunoaşte că mai sunt şi "lucruri care mai scârţâie în paradis" şi că mai sunt sunt păreri diferite în NATO şi UE, dar susţine că astfel de acţiuni, "atât de ostile şi anacronice" ca ale Federaţiei Ruse i-au unit pe aliaţi şi au avut, din nou, un efect invers decât cel scontat.

Condiţiile pe care le-a ridicat Moscova în negocierile cu SUA şi NATO (oprirea extinderii şi revenirea la aliniamentul NATO din 1997 în Europa - n.r.) era clar de la bun început că vor fi respinse şi de aceea, Mircea Geoană consideră că ele au fost mai degrabă "un joc tactic".

"Nu cred că cineva de la Kremlin, chiar şi în cea mai optimistă variantă, şi-ar putea închipui că NATO ar putea renunţa la pricipiile care constituie codul nostru genetic şi, mai mult decât atât, arhitectura de securitate - la care şi Federaţia Rusă a contribuit - în Europa. Dreptul de a-ţi alege în mod suveran alianţele şi direcţia politicii externe este consfinţit în documente europene. Uşile deschise sunt, în esenţă, corolarul acestui adevăr juridic internaţional la care Federaţia Rusă este parte. Iar când vorbim de indivizibilitatea securităţii, pe care partea rusă o invocă, este o legitimă preocupare din partea fiecărui stat din Europa, dar acest lucru nu înseamnă să ai mai multă securitate tu pe spatele vecinului tău", a arătat Mircea Geoană.

"Dacă este şantaj undeva, este la adresa poporului ucrainean, la adresa vecinilor săi. Şi nu cred că vor obţine cedare din partea acestei naţiuni care în 30 de ani de independenţă şi-a clădit o conştiinţă naţională, rezilienţă, rezistenţă, adică exact opusul a ceea ce dorea", a punctat adjunctul şefului NATO.

Cu toate scenariile pe masă

Alianţa Nord-Atlantică analizează toate scenariile posibile ale unei eventuale intervenţii ruse în Ucraina şi face planuri pentru a limita consecinţele.

"Avem absolut toate scenariile pe masă, inclusiv scenarii non-militare - destabilizare, atacuri cibernetice masive, atacuri hibride, provocări, o formă de răsturnare a regimului democratic de la Kiev - dar şi variante mai masive, care ar antrena refugiaţi. Lucrăm cu Uniunea Europeană, suntem pregătiţi, avem măsuri anticipative luate, prudente, vigilente, şi militar, şi economic, şi social", dă asigurări adjunctul secretarului general al NATO.

"Dacă Rusia va interveni din nou militar în Ucraina, putem garanta că vor exista sancţiuni extrem de severe - financiare, tehnologice, inclusiv chestiuni legate de diversificarea surselor de alimentare cu gaz", a arătat Geoană.

El recunoaşte că sancţiunile impuse Moscovei se vor repercuta într-o anumită măsură şi asupra aliaţilor, dar spune că aceste consecinţe economice nu vor fi profunde.

"Dacă Federaţia Rusă va lua contramăsuri la sancţiunile pe care suntem obligaţi să le adoptăm, vor exista şi consecinţe. Pieţele gazului vor deveni probabil mai nervoase, dar nu anticipăm costuri severe, chestiuni structurale de piaţă, însă trebuie să spunem că vor exista marginal şi consecinţe, n-avem voie să nu le spunem oamenilor adevărul. Dacă nu am face nimic şi ne-am uita fiecare la interesul propriu şi nu am înţelege că este un precedent care poate să conducă la alte astfel de acţiuni viitoare înseamnă că intrăm într-o logică în care nu ne mai apărăm propriile interese şi propriile valori şi până la urmă, economia, societatea, democraţia şi modul nostru de a trăi într-o ţară liberă. Deci, este un moment important", a conchis Mircea Geoană.

În final, nr. 2 din NATO a reiterat oferta către Moscova de a rezolva problemele prin dialog. "Federaţia Rusă este un stat important şi nu este nevoie să recurgă la astfel de demersuri anacronice, brutale, militariste, ca să-şi avanseze interesele în Europa. Suntem dispuşi la dialog constructiv, mutual, benefic pentru ambele părţi şi îi invităm la masa dialogului", a spus Mircea Geoană în interviul de la Digi24.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mircea, fa-te ca lucrezi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb