MIRCEA URSACHE, ASF: "Investigaţia ASF asupra Romcab este în derulare"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Companii / 21 iulie 2017

"Investigaţia ASF asupra Romcab este în derulare"

Ursache: "Obligativitatea raportărilor de către Romcab este aceeaşi şi în perioada de restructurare, ca şi în perioada de funcţionare"

"Romcab" (MCAB) are aceleaşi obligaţii de raportare, în perioada de restructurare, precum în perioada de funcţionare, ne-a spus Mircea Ursache, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care a precizat că ASF are în investigaţie acest emitent.

Tribunalul Mureş a aprobat, pe 20 februarie, intrarea în insolvenţă a producătorului de cabluri, la cerere, în condiţiile în care societatea a raportat o pierdere de 39 de milioane de euro, în 2016, deşi înregistrase un profit de 9 milioane de euro, în primele nouă luni de anul trecut.

Diferenţa de raportări a venit pe fondul unei deprecieri masive a stocurilor, justificată prin erori contabile de managementul companiei, ceea ce a ridicat semne de întrebare privind existenţa în realitate a stocurilor raportate anterior de companie.

"Pentru piaţa de capital, Romcab este un semnal de alarmă, în ceea ce priveşte supravegherea şi raportarea de către emitenţi", ne-a declarat Mircea Ursache, adăugând: "Eu cred că, prin noua lege a emitenţilor, situaţii similare nu se vor repeta.

Asta nu scuză cu nimic nici managementul companiei, nici politica acţionarilor, nici indiferenţa băncilor creditoare şi uşurinţa cu care au fost acordate creditele.

Mi-a transmis (n.r Zoltan Prosszer, administratorul special al companiei) că declaraţiile de presă afectează programul de restructurare al companiei.

Vreau să îi transmit un mesaj clar: că transparenţa informărilor în această perioadă, cu privire la politicile şi deciziile ASF nu fac decât să întărească programul de restructurare, pentru ca el să nu fie alterat, aşa cum a fost alterată activitatea managerială la Romcab.

Investigaţia noastră asupra emitentului continuă, este pe rol.

Ea se derulează în condiţiile în care obligativitatea raportărilor de către Romcab este aceeaşi şi în perioada de restructurare, ca şi în perioada de funcţionare. Este fundamentală! Cât timp compania este listată, chiar dacă este suspendată de la tranzacţionare, obligativităţile stabilite în sarcina emitenţilor trebuie respectate".

Întrebat dacă ASF poate cerceta dacă Romcab a transmis raportări false, Mirecea Ursache ne-a spus: "ASF cercetează numai ce intră în sfera contravenţiilor, nu şi a infracţiunilor. Ce ţine de infracţiuni este în sfera organelor de cercetare penală".

EximBank este cel mai mare creditor al "Romcab", având de recuperat 210 milioane de lei, în nume propriu şi în contul statului, potrivit tabelului preliminar al creditorilor. Tabelul creditorilor Romcab cuprinde datorii de un miliard de lei.

"Romcab" este controlată de "Sadalbari", în acţionariatul căreia au avut loc schimbări în acest an. Astfel, "Sadalbari" nu mai este controlată de Zoltan Prossez, preşedintele Romcab şi administratorul special al acesteia.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Hotul asta de la asf este un mincinos obraznic.

    Tovarasul acesta ar cam trebui sa investigheze si preventiv, adica sa supravegheze nu doar formal, ci si pe fond ce se intampla in piata. In acest sens ii sggerez investitiile incrucisate SIF1, SIF4, fondul inchis ACTIVE PLUS si OMNITREND. Dle Ursache si minunata liui echipa ar putea avea surprize si in mod cert o speta noua de investigat.

    1. Ei, cum sunt. Incrucisate sau mai rau. Sa spuna asf!

    ROMCAB nu a raportat rezultatele pe primul trimestru 2017 si ASF nu a dat nici avertisment, nimic, chiar daca au trecut cateva luni de atunci

    conform calendarului romcab, chiar de pe site-ul lor si de pe site bvb, data raportarii trebuia sa fie 15 mai 2017, au trecut mai mult de 2 luni dar nici BVB nici ASF nu fac nimic ca sa ii oblige sa raporteze

    Cine a aprobat imprumutul de 50 milioane euro la Romcab??

    Stiau de la 1 decembrie 2016 ca vor intra in insolventa.

    Din 1 decembrie portile erau inchise! 

    De ce nu spune nimeni acest lucru? 

    De ce ASF-ul si celelalte institutii abilitate nu cerceteaza acest lucru. 

    ASF-ul declara ca "ASF cercetează numai ce intră în sfera contravenţiilor, nu şi a infracţiunilor. Ce ţine de infracţiuni este în sfera organelor de cercetare penală". 

    dar daca a constatta o infractiune de ce nu o reclama la organele de cercetare penala. 

    Se ascund in spatele unor vorbe "Nu stiu. NU ma intereseaza. Nu am vazut nimic."

    Faceti-va treaba pana la capat, nu ne aruncati praf in ochi! 

    1. Așa este și așa va fi și deaici încolo. Minciuni și numai minciuni

    Ce delurare...?! Astia nu se sinchisesc de obligatii. Mcab e o firma listata la BVB iar ASF se spala pe miini cu "anchete" hermeneutice. Joarda pe ei!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb