Miron Cozma, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei

Andreea Stoica
Anticorupţie / 13 ianuarie 2017

Miron Cozma, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei

Actualizare 18:20 Miron Cozma cere audierea foştilor preşedinţi Traian Băsescu şi Emil Constantinescu în dosarul "Mineriada"

Miron Cozma a cerut audierea lui Traian Băsescu şi Emil Constantinescu în dosarul Mineriadei din 1990, în cadrul audierii sale de astăzi. Potrivit afirmaţiillor sale, fostul lider al minerilor din Târgu Jiu a refuzat să semneze actul în care i s-a adus la cunoştinţă faptul că are calitatea de inculpat în acest dosar, informează Digi24.

Miron Cozma a declarat, după ieşirea de la audieri: "Eu nu pot să mă asociez cu evenimente 13-15 iunie, pot să mă asociez, da, cu evenimentele din 14-15 iunie, e dovedit ştiinţific că minerii nu au fost pe 13 iunie în Bucureşti. Dânşii vorbesc de integritatea dosarului, au într-un fel dreptate, dar eu nu pot să accept nişte lucruri legate de 13 iunie deoarece nu îmi aparţin. Am dat informaţii complete şi suplimentare faţă de data trecută, pentru că între timp am primit alte informaţii de la oamenii mei, care vor veni să dea declaraţii. Am dovedit în septembrie 91 că ceea ce nu a făcut Piaţa Universităţii am făcut eu: eu am schimbat guvernul criminal Petre Roman, eu l-am arestat pe Ion Iliescu. 54 de mineri au fost împuşcaţi cu gloanţe de război. Am rezultatele balistice. Aştept ca Iliescu să răspundă pentru crimele din `89 şi din `91, alături de Petre Roman. Prin intervenţia mea va fi chemat şi preşedintele Emil Constantinescu".

În dosarul "Mineriada" mai sunt cercetaţi şi fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale, generalul Mugurel Cristian Florescu - fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

Procurorii militari susţin că, în perioada 11-15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat "un atac generalizat şi sistematic", lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei Capitalei, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale MAI, MApN, SRI, precum şi a unui număr de peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

(J.F.)

-------

Miron Cozma a ajuns azi dimineaţă la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei, în care este urmărit penal pentru infracţiuni contra umanităţii.

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a declarat, potrivit Digi24, că nu îi este teamă de procuratură şi că ce se întâmplă acum "este de râsul lumii", întrucât el este "victimă la CEDO şi inculpat" în România.

Miron Cozma a spus: "Mie nu mi-e teamă de procuratură, mi-e teamă doar de Dumnezeu. Cum e posibil ca aceeaşi procurori care în 1990 îi anchetau pe cei din Piaţa Universităţii, i-au şi arestat, acum sunt mari susţinători ai Pieţei Universităţii? Aceeaşi procurori. Domnii procurori probabil că nu au învăţat la şcoală că în România există şi alte încadrări în afară de cele pe care ei le-au găsit. Sunt victimă la CEDO şi inculpat aici, e de râsul lumii. E de-a dreptul paradoxal şi faptul că procurorii ştiu că nu au ce să îmi facă".

Potrivit datelor oficiale, la mineriada din iunie 1990 au murit patru oameni. Neoficial, peste 100 de români şi-au pierdut vieţile în luptele de stradă dintre oponenţii regimului Iliescu şi minerii chemaţi să facă ordine.

Procurorii Parchetului General au redeschis urmărirea penală din luna martie. În dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 au fost puşi sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu şi Miron Cozma.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb