Mişcările sociale pun presiune pe leu şi slăbesc încrederea investitorilor

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Politică / 15 octombrie 2010

Gheorghe Ialomiţianu, ministrului Finanţelor, promite plata stimulentelor.

Gheorghe Ialomiţianu, ministrului Finanţelor, promite plata stimulentelor.

Analiştii străini se aşteaptă la deprecierea leului

Protestele bugetarilor din Finanţe reprezintă încă o bilă neagră pentru ţara noastră în ochii analiştilor străini, care deja au început să dea pronosticuri pesimiste.

Consultantul Bogdan Baltazar ne-a spus că cel mai mult vom avea de suferit de pe urma acestor proteste din punctul de vedere al imaginii şi încrederii investitorilor şi creditorilor.

"Nu cred că aceste proteste au fost neapărat spontane. Este posibil să fi fost organizate mai din timp. Pe de altă parte, acum apar presiuni de devalorizare a leului, mai ales că şi băncile britanice au lansat deja estimări de cădere a leului, ce-i drept, nu foarte mult", a comentat domnul Baltazar, precizând că nu crede că vom asista la o depreciere a leului.

Analiştii de la diviziile băncilor Morgan Stanley, Barclays Capital şi Societe Generale se aşteaptă ca leul să pierdă aproape 2% în faţa euro în următoarele două - trei săptămâni, până ca banca centrală să intervină pentru a evita un picaj de 4%, cum a fost cel din luna iunie.

James Lord, analist pe pieţe emergente la Morgan Stanley, a declarat: "Riscul căderii guvernului afectează cel mai mult leul. Banca Centrală va interveni pentru a apăra cursul dacă există presiune semnificativă". Domnia sa consideră că BNR nu are nevoie de prea mult pentru a împinge moneda unde vrea şi nu are niciun interes să permită o depreciere majoră.

Riscul de depreciere a apărut pe fondul moţiunii de cenzură iniţiată de partidele de opoziţie, care se opun măsurilor de austeritate convenite de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional.

Nici Gaelle Blanchard, emerging-market strategist la Societe Generale Londra, nu crede că autorităţile locale vor lăsa cursul să treacă mult peste 4,35 lei/euro.

"Am mai văzut şi alte moţiuni de cenzură. Leul ar trebui să fie stabil pe termen scurt, datorită intervenţiilor băncii centrale" a afirmat şi Koon Chow, emerging-market strategist la Barclays Capital.

Tot ieri, Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) a avertizat că protestele neautorizate ale angajaţilor din sistemul de finanţe periclitează grav stabilitatea economică a ţării noastre, împiedicând mediul de afaceri să-şi desfăşoare activitatea normal şi îndepărtând posibilii investitori.

"Există multe alte categorii sociale afectate de criză, atât din mediul bugetar, cât şi privat, care au înţeles că situaţia obiectivă obligă la măsuri speciale şi care îşi continuă activitatea tocmai pentru a repune economia pe picioare", consideră reprezentanţii Alianţei.

Lucian Croitoru: "Susţin salariile decente, dar sunt prea mulţi bugetari"

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a atras atenţia, ieri, că sistemul nu permite un număr prea mare de angajaţi bugetari, însă a subliniat că susţine ca salariile din sectorul public să rămână decente.

"Este necesar să se plătească salarii decente în sectorul public. Pe de altă parte sistemul nu permite, pentru că pur şi simplu există exces de ocupare. Au prea mulţi oameni de plătit cu salarii mari", a comentat Croitoru.

El a reiterat că ajustarea numărului de angajaţi din sectorul bugetar s-a amânat foarte mult şi că, dacă s-ar fi realizat de la începutul anului trecut, nu se mai punea problema tăierii salariilor cu 25%.

"Degeaba discutăm. Problema de fond rămâne ocuparea, iar nivelul salariilor tot va apărea ca problemă mai devreme sau mai târziu, atât timp cât excesul de ocupare se menţine", a conchis Croitoru.

Presiunile sociale au frânat aprecierea leului

Ieri dimineaţă, leul s-a apreciat, iar cursul de schimb a coborât la 4,2660 - 4,2675 lei/euro, după prima oră a şedinţei valutare interbancare, pe fondul sentimentului pozitiv de pe pieţele financiare externe. Cu toate acestea, tensiunile politice au frânat aprecierea, BNR afişând o cotaţie de 4,2765 lei/euro la jumătatea zilei, în scădere uşoară faţă de miercuri. În acelaşi timp, monedele din regiune au continuat să se aprecieze puternic.

"Evoluţia leului pare corelată cu reînnoirea tensiunilor sociale locale. Aceste acţiuni nu favorizează perspectivele performanţei fiscale, deoarece aceştia ar putea influenţa colectarea veniturilor. Protestele au limitat câştigurile leului de astăzi, câştiguri ce par probabile, având în vedere evoluţia pozitivă a principalelor pieţe de capital şi a monedelor regionale", comentează analiştii ING.

La închiderea şedinţei valutare, cursul s-a apreciat până la 4,28 lei/euro.

Ialomiţianu flutură steagul alb

Străinii ne arată din nou cu degetul din cauza protestelor sociale.

Suplimente mai mari decât salariile

Ministerul de Finanţe este singura instituţie publică care a avut un fond al stimulentelor mai mare decât fondul de salarii anul trecut: un buget de 187 de milioane de euro pentru plata salariilor şi un fond de stimulente de 212 milioane de euro, la un efectiv de aproape 32.200 de angajaţi, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Ministerul de Finanţe are cel mai mare număr de angajaţi dintre toate ministerele din România.

Salariile din cadrul acestui minister au fost dintotdeauna dublate sau triplate prin sporuri, iar eliminarea acestor beneficii a dus la o diminuare mult mai mare decât cea de 25% în venituri, cum s-a întâmplat în cazul celorlalţi bugetari.

Greva, reflectată în presa internaţională

Reuters

Mii de angajaţi ai Ministerului de Finanţe din România au încetat lucrul ca formă de protest faţă de eliminarea stimulentelor, semn că este în creştere opoziţia poporului faţă de planul de austeritate stabilit de guvern.

Circa 4.000 de salariaţi din minister, din birourile forţelor de muncă şi primăriile din Bucureşti, dar şi din alte oraşe, s-au alăturat, ieri, protestului lansat miercuri.

Majoritatea angajaţilor au promis să continue protestele până când ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, va decide să le plătească bonusurile şi alte stimulente anulate.

"Conflictul ia amploare rapid şi sindicaliştii nu-l mai pot ţine sub control. Vom continua până când vom primi salarii decente", a declarat Sebastian Oprescu, din cadrul sindicatului funcţionarilor publici.

Dar, analiştii cred că e prea puţin probabil ca acest demers să afecteze politica guvernamentală, cel puţin pe termen scurt.

CNN

Angajaţii Ministerelor Muncii şi Sănătăţii, precum şi cei ai Poştei Române s-au alăturat, ieri, protestului iniţiat de lucrătorii Ministerului Finanţelor. Aceştia nu-şi opresc protestele până când nu-şi vor obţine înapoi stimulentele. Ministrul Finanţelor spune că protestele sunt ilegale, iar protestatarii nu vor fi plătiţi pentru zilele în care nu au lucrat.

Monsters and Critics.com

Funcţionarii publici din România au demonstrat joi, ca urmare a grevei spontane declanşate de lucrătorii Ministerului Finanţelor din Bucureşti în ziua precedentă.

Birourile financiare şi agenţiile de ocupare a forţei de muncă din majoritatea oraşelor au fost închise. Mii de funcţionari publici au demonstrat pe străzi, cerând salarii din care să poată trăi.

Sindicatele profesorilor şi poliţiştilor şi-au exprimat solidaritatea cu greviştii.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Germanii, prin vocea d-nei Merkel, vor, la intern, sa obtina creantele asupra statului intr-un leu puternic cu care sa repatrieze apoi euroi ieftini. Ar incetini astfel si avansul Dacia care"ii alearga" pe cei de la WW pe pietele europene si nu numai.Francezii de la Dacia, cei mai mari exportatori din Romania, vor un leu slab care sa le acopere cresterea costurilor datorate cresterii TVA si pretului carburantilor. Intre aceste doua pozitii se afla obligatiunile americane din rezerva BNR care-i pun streangul la gat d-lui Isarescu, dar nu se gaseste inca sapun. Sa vedem cum va fi leul dupa trilaterala de luna viitoare

    o mare porcarie in tara asta. Nu avem nimic comun cu miscarile sindicale din restul lumii.La noi MAFIA politica a preluat sindardul miscarilor sindicale!!!!!Totul a devenit o porcarie in tara asta si nu cred ca se mai poate face ceva!!!!!

    Ce tara este asta in care poporul alege un presedinte iar o parte din Parlament nu este de acord si vor sa-l debarce!!!!!!! In tara asta chiar nu exista o picatura de democratie???Numai canalii comuniste,pot conduce?? 

    1. Nu mi s-a parut prea interesata decat de plata unor datorii dna Merkel. Nu de taria sau slabiciunea leului. De cele 16-18 miliarde datorate Romaniei de catre cel de al Treilea Reich in marci aur,actuala gasca politica ce conduce tara n-a suflat o vorba! Stim noi,cei bine informati si le vom aduce aminte nemtilor. Si trilateralului domn, M.Isarescu ! Opinia 2 nu merita citita. In orice caz,opinia 1 este pe faza. Rabdare si tutun !...

      Bursa a devenit un joc la ruleta. Au existat candva niste reguli. Au fost incalcate chiar de cei care le-au creat. Si acum ca sa mai storci ceva mai trantesti de cate un razboi economic

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb