Misiunea economică a asociaţiei ASKON, Zonguldak -Turcia în vizită de lucru la CCIB

S.B.
Miscellanea / 5 august

Misiunea economică a asociaţiei ASKON, Zonguldak -Turcia în vizită de lucru la CCIB

Palatul CCIB a găzduit, în data de 2 august, vizita de lucru a misiunii economice organizată de asociaţia ASKON - Anatolian Lions Businessmen's - din Zonguldak, Turcia, cu sprijinul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD) din România.

Din delegaţia vizitatoare, condusă de dl. Özgȕr Erdoğan - Preşedinte ASKON Zonguldak, au mai făcut parte domnii Metin Demir, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Zonguldak, Oğuz Ȕnlȕer - Preşedintele Camerei de Comerţ Karadeniz Eregli Marine, Aslan Keleş, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Karadeniz Ereğli, alţi membrii ai misiunii economice, însoţiţi de domnii Gȕrsel Ȍztȕrkmen, vicepreşedinte şi Barbaros Yikar, secretar general TIAD.

Misiunea economică turcă a fost întâmpinată de dl. Iuliu Stocklosa, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), iar la convorbirile desfăşurate în Palatul CCIB au mai participat din partea gazdelor dna. Gabriela Iftene, director executiv, Corneliu Samoilă, vicepreşedinte, conducătorul Secţiunii Industrie, reprezentanţii Serviciului Relaţii Internaţionale, Mircea Toader, coordonator şi Nadjet Ranete, asistent.

Preşedintele Stocklosa a mulţumit conducerii TIAD pentru includerea în programul misiunii economice a asociaţiei ASKON a întâlnirii de lucru de la Camera Bucureşti şi a prezentat pe scurt locul şi rolul CCIB în sistemul cameral românesc, precum şi importanţa acordată de aceasta relaţiilor economice cu instituţiile similare din Turcia.

" CCIB are încheiate peste 100 de acorduri de cooperare cu instituţii similare din întreaga lume, 8 (opt) dintre acestea fiind semnate cu Camere de Comerţ şi/sau Industrie din Turcia, la care se adaugă Acordul semnat în 2007 cu TIAD, care este valabil, iar în baza acestuia avem o relaţie foarte bună, dovadă fiind şi întâlnirea de astăzi" a declarat dl. Iuliu Stocklosa. susţinând disponibilitatea de a colabora cu camerele de comerţ din Zonguldak şi Karadeniz Ereğli inclusiv prin pregătirea şi semnarea unor Memorandumuri de Înţelegere (MoU) care să constituie baza viitoarelor acţiuni de cooperare.

La rândul lor reprezentanţii misiunii economice din Turcia au prezentat propuneri concrete de colaborare cu membrii CCIB şi în general cu mediul de afaceri din România, punând accent pe oportunităţile oferite de poziţionarea regiunii la Marea Neagră, potenţialul de a livra şi primi produse pe nave maritime, atât realizate sau dorite de mediul de afaceri local, cât şi folosirea porturilor maritime din zonă pentru traficul de mărfuri pe mare între cele două ţări.

În acest context, preşedintele Iuliu Stocklosa a făcut o prezentare a Portului Comercial Sulina şi perspectivele folosirii acestuia în colaborare cu porturile de la Marea Neagră din zona Anatoliei pentru transportul mărfurilor din şi pentru Turcia cu transbordare din nave maritime pe barje fluviale şi invers, folosirea canalului Sulina şi a Dunării, cunoscut fiind faptul că transportul pe apă este cel mai economic.

S-a convenit continuarea dialogului inclusiv dându-se curs invitaţiei adresate conducerii CCIB de a face o vizită la Zonguldak în perioada viitoare.

Volumul schimburilor comerciale româno-turce au înregistrat un nou record în 2023 depăşind pentru prima dată 10 miliarde USD. Volumul total a fost de 10,2 miliarde USD, în creştere cu 8,7 % faţă de 2022, din care 3,3 mld. USD export (+ 10,8%) şi 6,9 mld USD import (+7,7%).

Tendinţa de creştere a schimburilor comerciale bilaterale a continuat şi în anul 2024 , astfel că în primele 4 luni (date disponibile) volumul total înregistrat de 3,8 mld. USD reprezintă o majorare cu 19,3% comparativ cu perioada similară din 2023. Exporturile româneşti au înregistrat 1,3 mld. USD în creştere cu 7,4%, iar importurile din Turcia 2,5 mld. USD cu un ritm record de creştere 26,4%.

Turcia este:

-Principalul partener comercial al României din afara UE;

-Principala piaţă de desfacere a mărfurilor româneşti în zona necomunitară şi a 7-a destinaţie între statele lumii cu o pondere de 3,8% din exportul ţării noastre;

-Principala piaţă de origine a mărfurilor intrate în România din spaţiul non-UE şi a 5-a piaţă furnizoare de produse în ţara noastră cu o pondere de 5,8% din importul total;

-A 4-a ţară, după China, Polonia şi Germania în ce priveşte deficitul balanţei comerciale (-1,3 mld. USD la 30.04.2024).

La sfârşitul lunii mai a.c. Turcia ocupa locul 15 printre statele investitoare în România cu un volum al capitalului subscris în valoare de 1,1 mld USD reprezentând 1,71% din totalul investiţiilor străine din ţara noastră. Sunt înregistrate 18.908 firme cu capital turcesc reprezentând 7,7% din totalul firmelor străine investitoare în România, locul 3 după Italia şi Germania.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb