Cu vocea înlăcrimată, Traian Băsescu i-a cerut iertare fetiţei lui Ionel Drăguşanu - soldatul ucis în Afganistan - dar, acum, după zece zile, a făcut spume la propunerea liberală, de retragere a trupelor noastre de peste graniţă.
"Propunerea primului ministru creează incoerenţă în politica externă", a spus preşedintele Băsescu.
Ministrul apărării şi premierul propuseseră retragerea soldaţilor noştri din Bosnia, Kosovo şi Afganistan şi reducerea participării militare româneşti din Irak, de la 628 de oameni, la numai 20.
Cred că propunerea liberală nu-i altceva decât o găselniţă politică, în lupta de guerilă dintre Guvern şi Preşedinţie, izbindu-l pe Băsescu de doi pereţi - politica externă (unde ne reprezintă) şi politica internă (unde se vrea lider popular).
Preşedintele se străduieşte să găsească un echilibru între "axa Bucureşti - Londra - Washington" şi răceala franceză şi germană (locomotivele Europei în care vrem să ne integrăm) faţă de intervenţiile americano-engleze în Irak. Şi până acum, i-a reuşit să nu fim respinşi în tentativa integrării europene, deşi ţine soldaţi români în războaiele americane.
Propunerea liberală de retragere a trupelor noastre din străinătate îl izolează pe Băsescu, de tot, în Europa, relevând că preşedintele nu are susţinere politică internă în obedienţa faţă de americani.
Nici unul dintre partidele noas-tre parlamentare nu a respins propunerea liberală.
Aşa că "axa Bucureşti - Londra - Washington" se află sub asediu la Cotroceni, ultimul ei bastion european (Anglia e o insulă). Consiliul Superior de Apărare a Ţării, întrunit la bastionul din Cotroceni, a rezistat asediului şi a respins propunerea liberală.
Dar cu ce preţ? Este un preţ pe care nici un partid nu şi l-a permis, nici măcar UDMR.
Subiectul soldaţilor noştri ucişi prin depărtări este foarte sensibil pentru electorat, pentru că este foarte simplu şi te atinge direct - un bărbat de 38 de ani, din Basarabi, Constanţa, cu mamă, soţie şi fiică în vârstă de doisprezece ani, a fost ucis, în uniformă românească, lângă Kandahar, în Afganistan. Pe cine să blestemi pentru asta? Nu pe clasa politică ticăloşită care ne-a adus aici?
Ce căutăm noi unde şi-a pus dracu" coarne? Ne vindem vieţile ca să câştigăm simpatia americană?!
Dar însuşi Bush şi însuşi Blair au probleme grave, la ei acasă, din pricina războiului pe care au ţinut morţiş să-l poarte în Irak, trebuind să recunoască că motivul declanşării lui - armele irakiene de distrugere în masă - este o minciună (mă rog, ei au spus, doar, că nu s-a dovedit că ar fi avut irakienii aşa ceva).
Până la urmă, se vede că războaiele declanşate de americani - în Iugoslavia, în Afganistan şi în Irak - nu sunt decât nişte agresiuni ordinare. Iar noi le susţinem.
În faţa unor astfel de judecăţi populare nici un partid nu este dispus să rişte, aşa că propunerea liberală de retragere a forţelor noastre din străinătate a mers la sigur, ţintind distrugerea popularităţii lui Traian Băsescu. El, preşedintele care s-a angajat că se va întoarce mereu la popor şi îl va apăra...un al treilea mincinos al axei.
Cum îl priveşte pe Traian Băsescu acum fetiţa de doisprezece ani? Cine-i vinovat de moartea tatălui său? N-a vărsat Băsescu lacrimi de crocodil, de vreme ce acum, totuşi, respinge propunerea de retragere a tuturor taţilor români în uniformă?
Pe asta au mizat liberalii şi iată cum, dintr-un joc politicianist perfid, au ajuns la o propunere moralmente corectă.
Dar, să nu-mi zică nimeni că liberalii le au cu morala. După cum nici preşedintele nu pare să o aibă. Nu mai departe de vineri, Ambasada americană ne-a informat că luna asta, militarii români vor participa la antrenamente alături de bulgari şi americani, în poligoane de la noi şi din Bulgaria. Până aici, toate bune şi frumoase. Dar unul dintre exerciţiile de antrenament constă în "misiuni de atac aerian asupra României" (citat exact, cuvânt cu cuvânt din comunicatul Ambasadei americane la Bucureşti).
Dacă guvernul ăsta (care-i condus de liberali, nu-i aşa!?) ar fi străbătut de cât-de-câtă simţire morală, atunci ar fi trebuit să ia atitudine - cum adică misiuni de atac asupra României?!
Preşedintele, asijderea. Adică, acum vă antrenaţi, vedeţi care sunt erorile şi data viitoare atacaţi România fără greşeală?!
Frate, eu, unul, nu accept. Este inadmisibil. Dacă aş fi în uniformă aş refuza să particip la un astfel de antrenament cu riscul să fiu judecat pentru împotrivire la ordin.
Dacă aş fi politician aş protesta. Dacă aş fi ministru sau preşedinte aş retrage trupele de la antrenamente şi aş înainta o notă diplomatică.
Sunt, însă, ziarist. Ziarul "BURSA" pe care-l conduc, este pe jumătate american. Şi toate jumătăţile noastre, jumătatea românească şi jumătatea americană strigă din toţi bojocii: asta-i o nesimţire americană şi este o ruşine şi o porcărie să participăm la ea! O porcărie!