Mişu Negriţoiu critică Bursa de Valori

A.M.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 august 2016

Mişu Negriţoiu critică Bursa de Valori

"Activitatea BVB trebuie să fie una sustenabilă, deoarece nu putem trăi de la un eveniment la altul"

Mişu Negriţoiu: "Există prea multe privilegii pentru membrii Bursei"

Anghel (BVB) îi răspunde lui Mişu Negriţoiu: "Fiecare ar trebui să se uite în grădina proprie"

Ministerul Finanţelor Publice îşi propune să lanseze titluri de stat pentru populaţie anual sau chiar de două ori pe an, dar valoarea va fi anunţată pentru fiecare caz în parte în funcţie de necesităţi şi de condiţiile pieţei, a declarat, vineri, Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, la lansarea pe BVB a obligaţiunilor de stat pentru populaţie.

La rândul său, Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a spus: "Mă bucur că această emisiune nu rămâne singulară şi se poate transforma într-un program, dar aceasta trebuie să se întâmple de la sine. Activitatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) trebuie să fie una sustenabilă, deoarece nu putem să trăim de la un eveniment la altul şi, din păcate, cu o floare nu se face primăvară. Este o ocazie de reflecţie, trebuie să ne gândim, până la urmă, ce face o activitate sustenabilă".

Mişu Negriţoiu susţine că obiectivul pe piaţa de capital este trecerea la stadiul de piaţă emergentă: "Invit acţionarii, Consiliul BVB, direcţia executivă, să se gândească la un program de reformare a bursei, instituţional vorbind. Sunt lucruri care trebuie revăzute: direcţia proprie, obiectivele, modelul de guvernanţă, platforma de costuri. Noi am adus la zero costurile privind emisiunea de stat, dar sunt multe alte costuri preferenţiale, diferenţiate la acces pe platformă. Există prea multe privilegii pentru membrii Bursei comparativ cu ceilalţi".

Oficialul ASF a mai adăugat: "Sunt programe de marketing care trebuie activate, trebuie roadshow pentru emisiuni de obligaţiuni, de stat, municipale, cum am făcut anul trecut, roadshow pentru emisiuni de acţiuni.

Bursa trebuie să fie mult mai implicată, acesta fiind momentul de reconsiderare a activităţii în ansamblu, pentru că nu va putea veni prim-ministrul României la fiecare emisiune pe care o vom face".

Domnul Negriţoiu a menţionat că, de trei ani de zile, autorităţile au iniţiat diverse acţiuni de reformă ale pieţei de capital: "Guvernul precedent şi acest Guvern au sprijinit reforma pieţei de capital, inclusiv Autoritatea de Supraveghere Financiară, şi ne aflăm la sfârşitul unui ciclu. Am început cu faimoasa lege a celor opt bariere, am continuat cu simplificarea tranzacţiilor pe piaţa de capital, am redus, cât am putut, cheltuielile. Practic ASF, în momentul de faţă, se duce spre zero cu tot ce presupune contribuţii din tranzacţii. Recent, am făcut zero contribuţiile market makerilor, am reglementat tot ce poate fi reglementat la bursă, inclusiv vânzările în lipsă".

Domnia sa a subliniat că nu este posibil ca oficialii de pe piaţa de capital să aştepte, la nesfârşit, o listare precum Hidroelectrica sau o alta ca să fie relansată activitatea pe piaţa de capital.

Mişu Negriţoiu susţine că BVB trebuie să se gândească la lucruri mult mai sustenabile, dezvoltând, astfel, volumul tranzacţiilor pe piaţa de capital.

Anghel (BVB): "Taxele percepute de ASF reprezintă o treime din încasările Bursei"

Reformarea Bursei de Valori Bucureşti este un proces de lungă durată, care se află în plină desfăşurare, dar instituţia se confruntă în continuare cu bariere administrative cum ar fi taxele încă percepute de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sau introducerea contribuţiilor sociale pe câştigurile din tranzacţii începând din 2017, susţine preşedintele BVB, Lucian Anghel.

Domnia sa a precizat: "Reformarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) este un proces care se realizează pe termen foarte lung. Cred că fiecare ar trebui să se uite în grădina proprie, să vadă ce se mai poate îmbunătăţi. Aici este clar că fiecare are foarte multe lucruri de făcut. Priorităţile noastre sunt foarte clare, sunt aprobate de acţionari şi, printre priorităţi, acţionarii ne-au aprobat acest proiect de încercare de dezvoltare a pieţei de capital, în sensul upgradării de la piaţă de frontieră la statutul de piaţă emergentă. De asemenea, avem priorităţi în ceea ce priveşte educaţia financiară şi creşterea numărului de români, de investitori, interesaţi. Practic, această emisiune de titluri de stat (Fidelis Centenar - n.r.) aduce cu un pas mai aproape de bursă zeci de mii de români".

Pe de altă parte, preşedintele BVB susţine că taxele percepute de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) reprezintă o treime din încasările Bursei. "În continuare, dacă ne uităm la costul total, trebuie să spunem clar că, din cele 20 de puncte de bază pentru cumpărare şi vânzare, practic ASF ia şase, adică o treime, şi Bursa mai rămâne cu două treimi", a subliniat Anghel, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, aceste reglaje se vor definitiva în timp, pe măsură ce piaţa se dezvoltă şi problemele din trecut se rezolvă. "Sunt foarte multe lucruri care vin din trecut, care nu au fost rezolvate de foarte mult timp, au fost corectate parte din elementele de natură legislativă, dar mai sunt o serie de astfel de elemente. Acum, spre exemplu, încercăm să clarificăm cu Ministerul Finanţelor plata CAS de anul viitor pentru investiţiile pe Bursă. Această măsură va fi o barieră pentru investitori", a mai spus preşedintele BVB.

În acest context, el a subliniat faptul că statul trebuie să contribuie la dezvoltarea pieţei de capital pentru că, numai astfel, va avea mai mulţi investitori care obţin câştiguri pe care să îi taxeze: "Este foarte important să ai venituri pe care să le taxezi (diferenţa dintre ce cumperi şi ce vinzi). Deci dacă sunt stimulaţi să cumpere şi să vândă (investitorii - n.r.), să obţină şi profit, atunci statul beneficiază. Dacă nu sunt sau valoare scade, atunci statul încasează mai puţin".

Preşedintele BVB spune că trebuie create mecanisme pentru a aduce cât mai mulţi români să vină să investească, pentru ca şi statul apoi să taxeze.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Mishu face sigur puscarie pentru SIFuri. Cum si-a menajat prietenii in fata oricarori schimbari!!! Fara el nu cumparau eu iahturile cu salariile secrete de pana acum.

    1. Cand vom ajunge ca BVB si ASF sa fie complet depolitizate si conduse de oameni bine pregatiti atunci vom avea o speranta. In acest moment nu am incredere in aceste institutii. Misu tot politician si nimic mai mult.....

      Primul lucru sustenabil enuntat de Presedintele BVB : ''Reformarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) este un proces care se realizează pe termen foarte lung''!!!

      Vor fi necesari mai mult de 8 ani pentru a elimina efectele damage-ului facut de ''8 bariere''....si de ''steam'' :)))

      Si da, desi sarcastic, Dr. Who face o trimitere nimerita la Principiul lui Peter.... 

      Ce reforma pe termen LUNG???d-le Anghel ??.... 26 de ani nu va ajunge acest termen

      Cum alte tari ca Polonia...Ungaria..au ajuns la niste performante ?? 

      Pur si simplu imi este "sila" sa va mai aud . Zau va rugam frumos...frumos de tot plecati cu totul din aceasta institutie.... Stimati actionari va rugam alegeti oameni competenti ...altfel in fiecare an o sa auzim acelasi slogan....Reforma pe termen lung....salariile se iau...si uite asa noi intram intr-o nebunie...

      Make draga fa-i cumva sa citeasca aceste comentarii....si speram ca din bunul simt a lor o sa lase pe alti la carma BVB.,,speram .. 

      "Ei" citesc.

      Dar, te rog, nu mai glumi, aducind vorba despre bun simt. 

      Cat timp piata de capital e condusa de

      politic e greu sa se schimbe ceva ! 

      ASF constata doar falimentul ! Unde este supravegherea ? 

      Acest lucru e posibil ,deoarece cei care controleaza , traiesc din comisionele luate de la cei supravegheati ! Si nu traiesc deloc rau ! 

      Reabilitarea pietei de capital e tardiva dupa numeroasele tepe luate pe aceasta piata . Exemplele sunt numeroase ! BRK ,MOBINVEST,HARINVEST, CARPATICA INVEST , unde investitorii sunt nevoiti sa se lupte in instanta cu escrocii acoperiti de ASF,BVB ,DC. 

    Nea Mishu si nene Anghele, i-a mai duceti-va si acasa la voi, la ASF si BVB, v-ati atins limitele competentelor voastre!!!!Ati dezamagit, plictisit, acum ne scarbiti!!!

    1. Dar pe Sobolewski nu-l trimiti si pe el acasa?

    E ca la fotbal, ASF si BVB dau vina unii pe altii, iar piata de capital merge din ce in ce mai prost...asta ca sa numai vorbim de asiguratori.

    Declaratii de presedinte de bursa ".. acest proiect de încercare de dezvoltare a pieţei de capital" Hi hi hi hi hi - Conform unui alt mare clasic in viata: Adriean Videanu "chiar vreau sa incepem sa demaram" (vezi Radu Paraschivescu - Catalog de perle 2016)

    ASF, Depozitarul si BVB au praduit impreuna cu BCR Harinvest-ul !!

    ASF manifesta rea vointa in a repuneti in drepturi pe investitori !!

    Vezi cazurile Oradea, Pitesti si Valcea! 

    de protectia actionarilor minoritari nimic?

    1. lichiditatea scazuta de la bvb se datoreaza si altor factori. puneti-va intrebarea de ce in 2007 lichiditatea era buna si acum nu.eu cred ca datorita contextului politic regional.

      abia in 2011 a fost luata de pe Bursa, conform Reuters.

      Va spun eu de ce lichiditatea e scazuta pe BVB !

      Tepele de pe BVB si mai ales nivelul scazut al actiunilor fata de 2008. Pe pietele externe actiunile aurecuperat pierderea si au trecut pe profit. 

      Sa luam SIF5. In 2008 atinsese peste 4,5,iar dupa criza ,putin peste 2,00, 

      Scaderea pretului actiunilor a anulat practic dividendul . 

      de ce crezi ca a fost nea Misu pana in decembrie asa de generos, dupa ce i-a pacali pe engleji pana in aprilie cu IFRS....intelept ca Mugur...

      Raționament greșit. În 2008 din sife au ieșit milioanele de cuponari și s au bătut pe acțiuni fondurile și băncile. Acționariatul e concentrat, nimeni nu vrea sa vândă. Șif ele spre deosebire de fp și a i ndestulat cuponarii fondatori adică și au atins scopul primar definit în lege. Acum e cu totul alta etapa și acționarii au alt scop. Iar daca luam ex sif5, da, cuponarii au fost cei mai fericiti, au vandut pe competitia chelu vs dinel. Si bi e au facut. De ce ai ieși dintr un șif dacă nu ai ce cumpara?? Toată lumea așteaptă hidro, e prea puțin. Sobo out! Are dreptate Mișu.

      Cel mai bun este ASFul, sa traiasca!! Mie la MCAB mi-au emis o decizie ca trebuie sa fac OPP si dupa cateva luni alta ca nu mai trebuie sa fac OPP. Si uite asa, pot sa dau si eu mumu la minoritari! Multumesc ASF, nu-i ascultati pe astia ca sunt oameni rai, eu va sustin!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb