MIŞU NEGRIŢOIU, ING:  Fiscalitatea, în continuare o necunoscută în 2011

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 ianuarie 2011

Fiscalitatea, în continuare o necunoscută în 2011

În acest an, scăderea PIB-ului se va opri şi vom avea chiar o creştere economică la nivelul întregului an (consensul în piaţă este de 1-2%) în ciuda efectelor restrictive ale politicii fiscale, în contextul revenirii creşterii veniturilor, a consumului şi inves-tiţiilor, este previziunea lui Mişu Negriţoiu, preşedintele ING Bank. Domnia sa ne-a împărtăşit, în cadrul unui interviu, opiniile sale legate de evoluţia economiei în 2010 şi estimările pentru 2011. Mişu Negriţoiu este de părere că revenirea din acest an s-ar baza pe o încredere crescută a investitorilor în urma măsurilor de ajustare fis-cală, pe îmbunătăţirea situaţiei la nivel global şi pe încrederea crescută a consumatorilor români.

Revenirea economiei în 2011, bazată pe încrederea crescută a investitorilor şi a consumatorilor români

Reporter: Domnule preşedinte, cum apreciaţi evoluţia economiei în anul 2010? Care ar fi lucrurile pozitive şi cele negative pe care le-aţi puncta?

Mişu Negriţoiu: Aşteptările noastre iniţiale erau că economia îşi va reveni în 2010 (vedeţi prognoza ING Bank din martie 2010). Din păcate, nu s-a întâmplat asta (PIB va înregis-tra probabil o scădere de -2% la sfârşitul anului), iar problemele României chiar s-au accentuat.

La "lucruri pozitive", 2010 a fost un "an al corecţiilor fiscale" (care ar fi trebuit să se întâmple cel mai târziu în 2009!) pentru o reducere a deficitului bugetar de natură să arunce România într-un derapaj periculos. În consecinţă, a fost nevoie de implementarea unor măsuri de austeritate care ar trebui să aibă impact pozitiv pe termen mediu-lung cu condiţia ca reformele începute în acest an să continue şi în anii următori. Acordul cu FMI şi UE încheiat în 2009 şi-a produs efectele, ceea ce a permis României să ia un avans faţă de Grecia sau alte ţări europene în adoptarea măsurilor de ajustare pentru însănătoşirea finanţelor publice şi recâştigarea credibilităţii pieţelor financiare. Acesta a fost un alt aspect pozitiv.

La partea negativă aş menţiona începerea cu întârziere a politicilor de ajustare fiscală, ezitările continue în aplicare însoţită de o "instabilitate" politică în general, ca şi lipsa de decizie a autorităţilor când vine vorba de dezvoltarea unor proiecte importante care să repună economia pe creştere.

Reporter: Cum preconizaţi că va evolua economia în 2011?

Mişu Negriţoiu: Scenariul cel mai probabil pentru anul 2011 este că se va opri scăderea PIB, chiar va fi însoţită de o creştere economică la nivelul întregului an (consensul în piaţă este de 1-2%) în ciuda efectelor restrictive ale politicii fiscale, dar în contextul revenirii creşterii veniturilor, a consumului şi investiţiilor. Autorităţile doar ce au anunţat noi măsuri de ajustare fiscală care, deşi nu foarte dure, prezintă riscul de a reduce consumul în primul trimestru din 2011 sau poa-te chiar în primul semestru. Tot în această direcţie ar putea acţiona şi efectul decalat dinspre tăierile de salarii operate la început de iulie 2010.

Revenirea s-ar baza pe o încredere crescută a investitorilor în urma măsurilor de ajustare fiscală, pe îmbunătăţirea situaţiei la nivel global şi pe încrederea crescută a consumatorilor români. Aceasta din urmă ar fi sprijinită de stabilizarea economiei româneşti, dar şi de anunţata majorare a salariilor în sectorul public.

Reporter: Care credeţi că vor fi sectoarele cele mai performante şi de ce?

Mişu Negriţoiu: Industria va rămâne sectorul cu cea mai bună performanţă în 2011 şi cea mai puternică contribuţie pozitivă la formarea PIB. Şi asta fiindcă investiţiile se vor face cu preponderenţă într-un sector care şi în prezent merge bine. Cererea externă este de aşteptat să rămână destul de puternică, deşi în uşoară scădere faţă de 2010.

Este posibilă stabilizarea situaţiei în celelalte sectoare (servicii, agricultură), cu excepţia construcţiilor unde nu este exclusă continuarea trendului descendent având în vedere ultimele date statistice, precum şi dezechilibrul din acest sector din ultimii ani dinaintea crizei.

Reporter: Aveţi câteva sfaturi/ măsuri sugestive pentru Guvern pentru anul viitor? Dar pentru BNR?

Mişu Negriţoiu: Cred că atât Guvernul cât şi BNR îşi fac bine treaba din perspectiva stabilităţii macroeconomice şi ieşirii României din recesiune, în ciuda frustrărilor şi nemulţumirilor populaţiei. Poate singurul "reproş" este că au început prea târziu, iar dacă ar fi fost făcute la timp şi aşteptările populaţiei ar fi fost diferite.

Reporter: Care sunt dificultăţile cu care se vor confrunta firmele în anul viitor, în opinia dumneavoastră?

Mişu Negriţoiu: Fis-calitatea va reprezenta, probabil, în continuare o necunoscută în 2011, însă incertitudinea legată de acest subiect va fi probabil mai mică. Cum cererea internă va rămâne anemică, cred despre companiile româ-neşti că vor trebui să-şi mărească eficienţa pentru a putea face faţă unei competiţii în creştere la nivel regional şi global. Tot mai utilă pentru companii ar fi orientarea către business cu alţi parteneri privaţi - din ţară sau de afară - spre deosebire de afaceri preponderent cu statul.

Reporter: Cum o vor duce cetăţenii României în acest an? Care sunt previziunile dumneavoastră legate de rata şomajului şi de evoluţia creditelor neperformante?

Mişu Negriţoiu: Am amintit mai devreme creşterea veniturilor care poate fi un beneficiu real al reluării creşterii economice. Dar chiar şi atunci când economia îşi revine, locurile de muncă se găsesc greu în continuare, iar creşterea salariilor este relativ modestă.

Rata şomajului probabil că va scădea, însă foarte puţin fiindcă în faza de revenire a ciclului economic nu se creează multe locuri de muncă. De asemenea, având în vedere cât de mult depindem de finanţarea din exterior, revenirea economiei româneşti nu poate fi rapidă fiindcă băncile din vest vor fi prudente nu doar în relaţia cu România, ci cu ţările din Europa Centrală şi de Est în general.

Volumul nominal al creditele neperformante este probabil să continue să crească ca urmare al "recunoaşterii" explicite, dar şi având în vedere reacţia întârziată la revenirea economiei. Ar trebui să vedem stabilizarea lor şi, eventual, scăderea lor în cea de-a doua parte a anului următor.

Reporter: Credeţi că există şanse să vedem o revenire a creditării, în anul viitor? Pe ce segmente?

Mişu Negriţoiu: Aşteptările de revenire a creditării cred că sunt legitime, deşi într-un ritm moderat (10-15%), dar mai mult în partea a doua a anului. Cu siguranţă nu vom mai avea curând rate de creştere precum cele dinainte de criză. Creditarea în valută şi-a revenit deja pe parcursul anului trecut dacă am ţine cont de faptul că rata anuală de creştere este de circa 7% acum, iar la un moment dat a fost chiar 9%. Probabil că împrumuturile în valută vor creşte mai mult decât cele în moneda locală. Este de aşteptat ca şi creditarea în lei să-şi revină gradual pe parcursul anului 2011, odată cu revenirea economică. Însă nu putem spera la rate de creştere de 20-30%!

Industria va rămâne sectorul cu cea mai bună performanţă în 2011 şi cea mai puternică contribuţie pozitivă la formarea PIB.

Companiile româneşti vor trebui să-şi mărească eficienţa pentru a putea face faţă unei competiţii în creştere la nivel regional şi global.

Având în vedere cât de mult depindem de finanţarea din exterior, revenirea economiei româneşti nu poate fi rapidă fiindcă băncile din vest vor fi prudente nu doar în relaţia cu România, ci cu ţările din Europa centrală şi de est în general.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. corectii fiscale? tucalaru', tot tucalar! care sunt mai tzutzare corectiile fiscale facute de executiv? in faza de revenire economica nu se creeaza locuri de munca? da' ce se creeaza mestere? moneda "ex nihilo"?

    Este foarte important frati romani, sa postati parerile dvs. sincere, pentru ca internautii de serviciu din Modrogan, care sunt platiti la postare, nu mai pot contracara volumul mare de postari anti PDL. Nu stiu cati stiti ca se fac niste statistici atat electronice cat si prin diligente umane cu privire la numarul de postari pro si contra PDL in functie de publicatie, articol, etc.

    Stiti ca in functie de rezultatele deduse se poate chiar modifica programul prezidentiabilului, cu privire la natura si locatiile iesirilor pe care le-ar dori hahaitul de la Cotroceni a le face? 

    De exemplu, daca pancaliul portocaliu solicita, cum a fost acum la cumpana dintre ani, scoaterea sa intrun loc public ... cei din SPP, in baza multor rapoarte si analize, chiar si starea de spirit a omului de rand relevata pe NET, la consumatorul de informatie de presa ii recomanda sa iasa sau nu, iar daca da, unde: in locuri putin publice, cu turisti bine dispusi care nu or sa strige la o adica, sau cu turisti straini, etc. 

    Prin postarile sincere si pline de tandrete la adresa monstrului hahait aveti posibilitatea sa creati o stare de spirit ostila la adresa putreagiului orange, si , astfel, aveti intro mica proportie posibilitatea de a-l tine dreacu priponit in vizuina de la Cotroceni. 

    Postarile dvs. contribuie la ceea ce se cheama gradul de iritabilitate sociala si indicele de incidenta la caz special a elementului pretabil, parametrii de care bajetii cu ochi albastii vigilenti sunt obligati deontologic sa tina cont in activitatea loor de protectie a jivinei. 

    Sa-l facem sa se simta strain si penitent in propria tara. 

    Sa faca antrenament pentru anii grei de puiscarie care-l asteapta pentru ce a facut poporului roman.

    Contribuiti si voi la curatarea tarii si izbavirea neamului astuia de blestemul portocaliu. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb