Actualizare 10:50
Deputatul PNL, Andreea Paul consideră că, dacă este adevărat ceea ce a spus Mişu Negriţoiu ieri în spaţiu public, în acest caz ar trebui să fie firească denunţarea contractului său de mandat/colectiv de muncă în 24 de ore cu privire la clauza referitoare la salariile compensatorii, pentru el şi pentru toţi angajaţii ASF.
"Dacă e adevărat ceea ce spunea domnul Mişu Negriţoiu ieri în spaţiu public, deşi eu nu cred, următoarele lucruri ar trebui să fie fireşti:
1. Denunţarea contractului său de mandat/colectiv de muncă în 24 de ore cu privire la clauza referitoare la salariile compensatorii, atât pentru el, cât şi pentru toţi angajaţii ASF. Sunt sigură că nu i-a impus nimeni cu sila astfel de clauze lui însuşi.
2. Odată eliminate privilegiile necuvenite, poate curăţa ASF de politicianism fără plata salariilor compensatorii. Dacă a constatat politizarea ASF după mai bine de doi ani de când e preşedintele ASF atunci în 24 de ore să-i demită pe toţi cei angajaţi pe criterii politice, nu profesionale, inclusiv soţii, soţiile, copiii şi alte cumetrii politice, începând cu propriul său consilier personal Marian Sârbu.
Dacă în 24 de ore face aceste lucruri îl cred, dacă nu, nu-l cred", a scris Andreea Paul pe Facebook.
(D.M.)
--------
Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), aşteaptă să fie demis, prin procedura parlamentară, care a fost declanşată de comisiile de specialitate din Parlament.
Domnia sa a făcut, ieri, o declaraţie de presă, în care a reiterat că şi-a îndeplinit mandatul: "Am zis că nu-mi dau demisia, iar acum cred că ar fi şi imposibil să-mi dau demisia, din moment ce există o procedură parlamentară. Aştept ca această procedură să îşi producă efectul. De fapt, nu cred că mai e nicio diferenţă".
Mişu Negriţoiu a lăsat să se înţeleagă că se aşteaptă să fie demis: "Probabil este mult pentru o singură persoană să reziste în aceste condiţii, cu aceste provocări, mai mult de doi ani şi jumătate, şi înţeleg că mandatul meu se apropie de sfârşit. Dar plec cu împlinirea că am făcut ceea ce am promis în faţa comisiilor parlamentare şi ceea ce ar fi trebuit să fac".
Şeful Autorităţii a catalogat discuţiile pe tema pachetului salarial compensatoriu drept "derizorii" şi a ţinut să precizeze că nu doreşte să beneficieze de niciun fel de salarii de acest fel.
Deputatul PNL Andreea Paul a spus că preşedintele ASF nu doreşte să demisioneze, aşa cum i-au cerut parlamentarii, pentru că ar beneficia de opt salarii compansatorii, la plecare.
Mişu Negriţoiu a spus: "Discuţiile pe tema compensaţiilor mele salariale au ajuns în derizoriu. Am o carieră de 25 de ani, din care 10 ani de funcţionar public. Nu cred că veţi găsi în spate interese pe care le-am urmărit şi nici acum nu urmăresc acest lucru. Am venit aici pentru că am vrut să împărtăşesc din experienţa mea în construcţia instituţională şi cred că am făcut un lucru bun. Mă interesează lucrurile pe care le-am lăsat în spate. Nu m-a interesat niciodată partea financiară sau durata mandatului, ci să fac treabă. Nu am niciun pachet financiar, nu vreau să fac apel la niciun fel de salarii compensatorii şi care nici nu există. Tocmai asta mie îmi arată micimea nivelului la care se poartă discuţia. Nu despre asta vorbim".
Acesta a adăugat că de măsurile pe care le-a luat în ultimii ani sunt deranjaţi "cei mulţi" care "au câştigat uşor şi vor să câştige în continuare", precizând că a acceptat să intre într-un "viespar, de care multă lume era deranjată".
• Negriţoiu: "Convocarea mea în comisiile parlamentare a fost, evident, un exerciţiu mediatic"
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară susţine că a fost un exerciţiu mediatic convocarea sa în comisiile parlamentare, iar maximul de compromis pe care l-a putut face pentru piaţa asigurărilor a fost stabilirea tarifului maximal.
"Audierile anterioare au fost mai mult monolog, nu un dialog", a spus domnul Negriţoiu, adăugând: "E cam mare diferenţa între ceea ce a fost acolo şi ceea ce am fi putut să discutăm pe baza acestor abordări. Am fost convocat de două comisii, nu de patru comisii, deci procedural nu am fost convocat reglementar. Am trimis o scrisoare în care am cerut să mi se indice în detaliu motivele audierii să pot să mă pregătesc şi am cerut reprogramarea, să pot să mă apăr. La scrisoarea pe care am trimis-o celor două comisii nu am primit niciun răspuns. Calitatea în care am fost convocat şi obiectivul audierii a fost vag. Nu ştiu de niciun raport final, chiar le solicitam să-mi dea şi mie raportul".
Şeful ASF a menţionat, totodată, că turbulenţele apărute pe piaţă trebuiau administrate, iar maximul de compromis care a putut fi făcut a fost stabilirea unui tarif maximal al poliţelor.
Domnul Negriţoiu spune că nu judecă procedura parlamentarilor: "În ceea ce priveşte legea de organizare, autorităţile de supraveghere financiară sunt organizate să limiteze interferenţa politicului în acţiunile de zi cu zi. Este în această situaţie Banca Centrală, care are şi supravegherea sistemului bancar. Legiuitorul a făcut aceste entităţi să aibă un anume grad de independenţă şi stabilitate. Probabil, aşa cum am mai declarat, voi fi făcut eu ceva greşit din moment ce se merge pe această interpretare, că nu mi-am făcut datoria. Dar aceste turbulenţe care au apărut sunt lucruri care trebuie gestionate administrativ de către Autoritate, ceea ce am şi făcut. Ce nu puteam să fac, însă, erau compromisuri contra-productive".
Şeful ASF a mai spus că îşi asumă în totalitate angajamentul pe care l-a avut de a alinia la normele europene atât instituţia, cât şi pieţele financiare nebancare: "Am preluat o instituţie în blocaj, am răspuns unei invitaţii politice de a ieşi dintr-o stare de impas şi am dus la capăt construcţia instituţională (...) În doi ani am contribuit la adoptarea a zece legi fundamentale care schimbă complet cadrul juridic atât al pieţei asigurărilor, cât şi al pieţei de capital. Astăzi, provocarea este în execuţie, în aplicarea acestor legi şi a regulilor pieţei. O piaţă de care să beneficieze majoritatea, nu de o piaţă pe care să o folosească discreţionar o minoritate. (...) Sunt efecte care se vor vedea pe termen mediu şi lung, dar am pus bazele unor pieţe sănătoase şi am colaborat în această acţiune cu instituţiile financiare internaţionale, cu autorităţile europene şi am urmărit integrarea în piaţa europeană. Dacă această abordare a fost greşită, evident că voi fi judecat pentru ceea ce am făcut".
Domnia sa a mai spus că îşi asumă "terapia-şoc" pe care au produs-o în piaţă deciziile luate în ultimii ani.
Potrivit şefului ASF, instituţia pe care o conduce a reuşit să facă economii de peste 100 de milioane de lei, în doi ani şi jumătate.
• Negriţoiu: "ASF are o mare vulnerabilitate - numirile politice în funcţii executive"
Preşedintele ASF consideră că instituţia are o mare vulnerabilitate: numirile politice în funcţii executive: "Asta e o mare vulnerabilitate şi, până la urmă, acest lucru a amplificat tensiunea şi s-a ajuns la această situaţie. Executivul trebuie să fie profesionist şi independent. Eu sunt numit politic, dar nu pe poziţie politică. Legea, prin criteriile de selecţie, diferenţiază şi te separă de influenţa politică. Numirile politice sunt făcute, trebuie făcute şi vor fi făcute în continuare de Parlament, la nivelul Consiliilor Administrative, dar nu în poziţii de execuţie".
Şeful ASF a susţinut, de asemenea, că au existat, pe durata mandatului său, parlamentari care au făcut presiuni la adresa sa pentru rezolvarea unor dosare de daună: "Nu trebuie să mai stai la coadă ca să ţi se plătească un dosar de daună. Nu am răspuns cererilor individuale, inclusiv ale parlamentarilor, ca să rezolv un dosar sau altul de daună. Abordarea mea a fost sistemică, în aşa fel încât toată lumea să beneficieze şi să existe reguli clare. Eu nu mă ocup de administrarea unor dosare individuale. Diverşi parlamentari mi-au cerut să le rezolv dosarele de daună. A fost chiar o declaraţie într-una dintre comisii. Dacă vă uitaţi la Comisia economică de acum o săptămână, unul dintre parlamentari a zis: «Dom'le, am venite cu dosare ca să rezolvi problemele oamenilor din teritoriu. Aţi trimis aici directori incompetenţi, nu aţi fost în stare să rezolvaţi problema aceasta». Nici nu ştiu cine era... Nu vorbesc aici de persoane, ci de sistem. Trecem de la cultura dâmboviţeană la cultura europeană. Lucrurile trebuie abordate sistemic. Am gestionat resursele publice, am impus rigoare şi măsură. În doi ani şi jumătate, eu am călătorit la (clasa - n. r.) Economic, am un birou de 10 metri. Nu am avut nevoie de favoruri, de statut special de demnitar. Asta trebuie să învăţăm să facem. Dar asta a intrat în conflict cu valorile locale".
Mişu Negriţoiu a mai precizat că a fost audiat la DNA, în dosarul Carpatica Asig, în calitate de martor.
Patru comisii din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite în şedinţă comună, au votat, luni, pentru revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, în absenţa acestuia.
Propunerea urmează să fie votată într-o şedinţă comună în plen, cel mai probabil săptămâna viitoare, potrivit lui Tudose.
Demiterea preşedintelui ASF a fost iniţiată pe fondul scandalului privind creşterea tarifelor RCA.
• Negriţoiu: "Prevederea articolului 181 din Directiva Solvency II -nefuncţională"
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a preluat în legea 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare un articol care i-ar fi permis să limiteze creşterea tarifelor RCA, din directiva europeană Solvabilitate II.
În schimb, ASF a propus pentru proiectul legii RCA un articol similar.
La solicitarea să explice de ce nu a transpus articolul 181 din Directiva Solvency II, aplicabilă începând cu ianuarie 2016, ASF ne-a transmis, în luna mai: "ASF nu comentează acest aspect, având în vedere că articolul este în propunerea de lege RCA şi nu vrem să influenţăm dezbaterile".
Întrebat, ieri, de ce nu a transpus acest articol din directivă, care ar fi permis rezolvarea situaţiei pe piaţa RCA, mai din timp, Mişu Negriţoiu a spus: "Nu ne-ar fi permis, pentru că acea prevedere din directivă condiţionează intervenţia de controlul sistemului naţional de preţuri. Acea directivă este mult mai limitată decât ceea ce s-a făcut ulterior.
În plus, eu când am venit, proiectul legii Solvabilitate II era în bună parte redactat. Sectorul de specialitate a argumentat că această prevedere a fost nefuncţională şi ţări care au încercat să o aplice au intrat în infringement. Dar condiţia era ca sistemul de preţuri să fie sub control.
Sistemul de preţuri într-o economie cu deflaţie nu poate fi niciodată sub control. Era inaplicabil oricum. Dar el a fost preluat în legea RCA, până la urmă, dar nu este funcţional. Până la urmă, singurul funcţional este regimul naţional care s-a şi activat".
Mişu Negriţoiu a mai spus ieri că se va gândi dacă va contesta în instanţă o eventuală demitere, după ce va vedea motivarea acestei proceduri.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2016, 00:14)
Mars acasa
2. in Romania de azi, cine lucreza corect e afara
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2016, 05:25)
in Romania se azi, cine este intr- o functie publica, trebuie sa fure sau sa fie cinstit. in a doua varianta esti dat afara. faptul ca nimeni nu-l apara ma face sa cred ca a lucrat corect.
asta e Romania!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de FDISK în data de 02.11.2016, 10:00)
Nu cred ca a lucrat corect.
Dar sa nu crezi ca parlamentarii il vor jos doar pentru faptul ca nu a fost cinstit.
Ci...pentru ca :
1 - da bine la public, in preajma alegerilor
2 - sa-si puna oamenii lor (mai de nadejde)
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2016, 16:19)
din pacate!! Poate ar trebui sa apreciem si sa invatam de la adevaratii profesionisti!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2016, 08:28)
Ce diferenta intre discursul dlui Negritoiu, atitudinea demagogica, populista si lipsita de profesionalism a dnei Paul si a dlui Tudose! Cine a ajuns sa judece in tarta asta oamenii de valoare de care ar trebui sa fim mandri ca mai exista si na fie reper!
Pacat! Politicienii si Parlamentul sunt o plaga! ASF-ul va fi intors la epoca Toncescu . Scandalagiii de serviciu din familia Paul vor avea grija sa avem institutii vulnerabile .
4. Om de mare valoare!
(mesaj trimis de VF în data de 02.11.2016, 08:28)
Om de mare valoare care a nu a pus botul la potlogariile politicienilor! Aratati 10 oameni de valoare in parlament care au confirmat si in activitatea de parlamentar! Nu exista! In patlamwnt sunt doar hoti, mincinosi, incompetenti, pile si relatii....
4.1. nimeni nu e perfect (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Massimo în data de 02.11.2016, 09:39)
Domnul Negritoiu nu detine adevarul absolut dar a punctat ceva de esenta, respectiv numirile pe functii de executiv din cadrul ASF. Numiri politice care au adus oameni care nu se recomanda pt competente profesionale dar care insa vin cu intreg arborele genealogic dupa ei iar daca sunt evaluati si contestati se aduna in haita si ataca!
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2016, 13:36)
Pana ieri Misu Negritoiu se tot lauda cu concursurile organizate si cu profesionistii selectați de catre Asf. Acum ne spune ca numirile au fost politice. Daca e adevarat, cât de corecte au fost concursurile?
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Massimo în data de 02.11.2016, 14:48)
Cred ca Negritoiu, in afirmatia facuta, a exclus concursurile organizate in perioada mandatului lui. Mai degraba a facut referire la fosilele care nu au acceptat sa se desparta de scaunele de directori si atunci au apelat la familia politica sau alte masinatiuni specifice genului asta de oameni.
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2016, 15:02)
Se referea la membrii Consiliului ASF pe care ii numeste parlamentul din randul politrucilor care apoi, brusc devin tehnicieni
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2016, 15:55)
Poate l-au inspirat autodenunturile lui Sebastian Ghita
4.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de Massimo în data de 02.11.2016, 16:02)
Prin functii executive nu se intelege doar partea executiva a Consiliului. Sunt inclusiv marii manageri distribuiti pe toate cele trei sectoare. Manageri care vin la pachet cu executivul din Consiliu... amante, nepoate, nepoti, etc.
4.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2016, 16:21)
Corect spus! Ceea ce a spus dl. Negritoiu referitor la personalul numit pe functii politice, soti, sotii, copii si cumetrii are perfecta dreptate. Doar aruncati o privire pe organigrama si veti vedea ...
4.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2016, 16:23)
Si are dreptate! dar ce te faci cand ti se impugn oameni, te trezesti cu ei in birou?
4.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.8)
(mesaj trimis de Massimo în data de 02.11.2016, 17:33)
Sa inceapa epurarea! Lista poate pleca de la oamenii dlui Tudose parcati in sectoarele ASF si remunerati conform competentelor... si cred ca daca continua lista, constatam ca raman 5-7 oameni neafiliati politic :-))
5. fără titlu
(mesaj trimis de FDISK în data de 02.11.2016, 09:59)
Si pe cine puneti in loc ?
O mai tineti minte pe madame Anghelache ?
Toti o injurati. Toti o huleati. Toti credeati ca daca pleaca, o sa fie numai lapte si miere.
Ei bine, Gabriela Anghelache a plecat. Si ? Avem o super bursa? A crescut numarul de investitori? Au dat navala societatile sa se listezi?
Ba din contra. Numarul investitorilor tot scade, iar societatile nu stiu cum sa faca sa se delisteze...
6. URAAA
(mesaj trimis de Flovas în data de 02.11.2016, 11:03)
Gata, pleaca Misu, urmeaza sa scada primele RCA!!!! O repunem pe dna Toncescu in functie, revine Astra pe piata, renastem capitalul autohton...
Serios vorbind, suntem o tara lipsita de cultura financiara, unde doar demagogia, tupeul si incompetenta sunt promovate.... Dar sunt alegeri, trebuia sa se intimple asta, dupa vin sarbatorile, toata lumea uita, mai vedem din februarie 2017, cand se trezesc romanii la realitate...
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2016, 11:55)
Chiar ati crezut ca in cazul Astra este vorba de capital autohton. Unde tinea banii dl.Adamescu - in Romania? La fel ca firmele straine , banii erau plasati bine in Panama. A luat prime mici si a strans multi bani, pe care i-a scos din tara sau ia dat PDL, inclusiv pentru succesul dnei Paul Vass in alegeri. De aceea se simte datoare sa apere ASTRA -s-au hranit ani buni de acolo in dauna asiguratilor!
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2016, 16:27)
Dl. Negritoiu este primul presedinte care a facut ceva in aceasta institutie, a adus un management modern, European si a impus un stil European. Este drept ca, incompetentilor le este greu sa digere acest stil!! Daca il veti demite pe cine veti adduce? Presupunem ca o persoana cu o cultura financiara europeana puternica si demonstrata.
7. Paul Vass???
(mesaj trimis de Flovas în data de 02.11.2016, 11:08)
Cine sustine demiterea conducerii ASF si tipa atat in spatiul public? Andreea Paul Vass, consilier economic in guvernarea Boc, se vede unde am ajuns cu asa consilieri... Sa ne explice dansa niste principii de baza in asigurari... Law of large numbers, poate se inscrie la niste cursuri la ISF. De transportatori nu mai zic nimic, saracii sunt manipulati din plin pe fondul nemultumirii lor.
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2016, 13:11)
Misu Negritoiu a fost validat de parlamentari.
A cui este vina ?
A parlamentarilor ,din care face parte si A. Paul ! Parlamentul sa prezinte un raport despre activitatea lui defectuaoasa privind ASF.
Campanie electorala !
8. care este motivul demiterii ?
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2016, 13:25)
Mihai Tudose, Cristea Aurelia, Andreea paul...hotii striga ,,hotii,,
9. Sa nu pierdem timpul
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2016, 16:32)
Domnii Parlamentari mai bine ar cauta solutii pentru dezvoltarea economiei acestei tari!!! Sa producem si noi ceva nu numai sa consumam! Sa vina cu idei si solutii sa dezvolte Bursa de Valori, investitorii straini sa fie atrasi de aceasta piata nu sa-si duca banii pe alte piete externe. Oare nu-I deranjeaza acest lucru? Oare pentru ce isi iau salariul? Sa-l lase pe Negritoiu sa-si faca treaba si domnii parlamentari sa o faca pe a lor!!!!!!!!!
10. PAR- LAMENTARI, LASATI-NE PRESEDINTELE PE LOC
(mesaj trimis de salariati ASF în data de 02.11.2016, 20:40)
Trebuie sa stiti deja ca orice numire produce haos in institutie si la nivelul salariatilor. Din 2013, de la Rusanu, Moldoveanu, Daianu, Vorniceanu ( toti numiti de voi pt competente deosebite) de abia ne-am reabilitat si acest fapt datorita capacitatii si experientei presedintelui Negritoiu. , Este singurul presedinte cu viziune, strategie si vrem sa ne atingem obiectivele IMPREUNA cu dl. Negritoiu si cu ceilalti membri ai conducerii. Nu vrem Cristea, nu vrem Paul ,....vrem sa vedeti lucrurile corect si nu prin ochii altora. Vom reveni...pana ne auziti.
10.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2016, 22:00)
Singurul vostru obiectiv este sa va incasati salariile nesimtite raportat la activitatea si profesionalismul vostru. Pentru dezastrul produs sunteti si voi responsabili pentru ca nu ati avut curajul (unii) si profesionalismul (majoritatea) sa corectati aberatiile si abuzurile lui Misu Negritoiu.
10.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2016, 22:18)
La ce abuzuri te referi?
10.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2016, 22:39)
Subminarea pietei asigurarilor si tolerarea abuzurilor asupra consumatorilor
11. pt ultimul anonim
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2016, 15:27)
subminarea pietei asigurarilor ? aceste problemele provin din timpul conducerii CSA - TONCESCU,... AURELIA CRISTEA care isi doreste sa revina la ASF (desi a plecat cu 300 mii euro salarii compensatorii), care au tolerat ilegalitatile lui Adamescu ( ase vedea dosar DNA). Negritoiu a avut curajul sa elimine aceste soc. de asig otravitoare pentru consumatori....si efectul este ...demiterea lui. Hai Romania!