Mii de persoane s-au adunat, sâmbătă, în mai multe oraşe din ţară, pentru a participa la mitinguri de solidaritate cu familia Bodnariu, ai cărei copii au fost preluaţi de către autorităţile norvegiene, relatează Agerpres.
• Maramureş: Prefectul a primit o delegaţie de protestatari privind cazurile familiilor Nan şi Bodnariu
Aproape 1.000 de persoane de confesiune penticostală şi ortodoxă au protestat, sâmbătă, în Piaţa Revoluţiei din municipiul Baia Mare, în semn de sprijin moral adresat familiilor Nan şi Bodnariu, ai căror copii au fost preluaţi de sistemul de protecţie al copilului din Norvegia.
O delegaţie a protestarilor, formată din Ciurdaş Cadmiel, directorul Liceului Penticostal, şi pastorii Vanciu Vasile, Tudoran Grigore, Daniel Chereji şi Vasile Paul, a fost primită de prefectul Anton Rohian, precizează un comunicat al Prefecturii Maramureş.
Conform sursei citate, protestatarii i-au înmânat prefectului o listă de semnături ale persoanelor care susţin cauza celor două familii.
Prefectul Anton Rohian a afirmat că s-a documentat privind situaţia acestor familii şi că "problema principală care îl preocupă sunt copiii".
"Este necesar să se facă lumină în aceste cazuri, să vedem cât este minciună şi cât adevăr", a spus prefectul Rohian, citat în comunicat.El a îndemnat ca problema să fie abordată "cu onestitate şi să nu fie tratată ca o ocazie de propagandă politicianistă".
Potrivit comunicatului Prefecturii Maramureş, Anton Rohian a promis că va întocmi o notă către Guvernul României, prin care va cere implicarea Ministerului de Externe în aceste cazuri, iar săptămâna viitoare se va deplasa în comuna Şieu, pentru a se documenta la faţa locului în ceea ce priveşte modul de trai al familiei Nan.
Prefectul Anton Rohian a atras, însă, atenţia asupra faptului că în judeţul Maramureş "foarte mulţi copii sunt agresaţi şi batjocoriţi, mai ales cei care trăiesc în pungile de sărăcie".
"Totodată, există în judeţ 5.000 de copii lăsaţi în întreţinerea bunicilor, după ce părinţii lor au plecat la muncă în străinătate. Aceşti minori nu au o copilărie fericită şi adesea au responsabilităţi mult prea mari pentru vârsta lor. Cu toate că numărul lor este foarte mare, societatea nu pare să se preocupe de aceşti copii, a mai spus prefectul, care a ţinut să sublinieze faptul că îngrijorarea lui nu este doar de faţadă", relevă comunicatul citat.
În ceea ce priveşte cazurile familiilor Nan şi Bodnariu, prefectul judeţului Maramureş şi-a exprimat încrederea că "ele vor fi rezolvate până la urmă, prin demersuri diplomatice şi prin implicarea instituţiilor abilitate".
Pe de altă parte, protestatarii au afirmat că îşi doresc ca legislaţia norvegiană privind copilul şi familia să fie îmbunătăţită. Membrii delegaţiei au ţinut să sublinieze faptul că nu susţin violenţa în familie, se mai arată în textul menţionat.
La protestul de sâmbătă a participat şi deputatul PNL Mircea Dolha, cel care recent a condus o delegaţie din partea Parlamentului în Norvegia pentru a discuta cazul familiilor Nan şi Bodnariu.
• Cluj: Peste 1.000 de persoane au participat la un miting de solidaritate cu familia Bodnariu
Peste 1.000 de persoane s-au solidarizat, sâmbătă, în cadrul unui miting organizat la Cluj, cu familia Bodnariu, ai căror copii au fost preluaţi de către autorităţile norvegiene.
Pastorul penticostal Marin Pintilie a citit, în faţa participanţilor la miting, o declaraţie în care condamnă atitudinea autorităţilor norvegiene şi cere mai multă implicare în rezolvarea cazului din partea autorităţilor române.
"Suntem aici pentru a da citire declaraţiei de solidaritate cu familia Bodnariu şi cu celelalte familii care trec prin această situaţie. Suntem aici pentru a fi solidari cu o cauză pe cât de nobilă, pe atât de dureroasă, cauza familiei Bodnariu, Marius şi Ruth, tată şi mamă a cinci copii, două fetiţe şi trei băieţi, care au fost smulşi cu brutalitate din braţele părinţilor lor, în mod abuziv şi ilegal, ilegal chiar din punctul de vedere al legislaţiei norvegiene", a declarat Marin Pintilie.
El a afirmat că autorităţile norvegiene i-au preluat pe cei cinci copii pentru că unul dintre ei a intonat la şcoală un cântec religios, "cântarea «Măreţul har» şi pentru că şi-a permis să afirme că Dumnezeu pedepseşte păcatul".
Marin Pintilie şi-a declarat solidaritatea şi cu alte familii aflate în situaţii similare şi a cerut "mai multă" implicare şi determinare din partea autorităţilor române.
"Domnule preşedinte Klaus Iohannis, domnule prim-ministru Dacian Cioloş, stimaţi membri ai guvernului, excelenţa relaţiiilor interstatale nu rezolvă o situaţie de criză şi nu trebuie să constituie un paravan pentru a se comite abuzuri.(...) Aşteptăm din partea aleşilor noştri mai multă implicare, mai multă determinare", a mai spus Marin Pintilie.
Participanţii la miting au purtat pancarte cu inscripţii în engleză, prin care cereau returnarea în familia lor a celor cinci copii. "Norway, it's time to give back our children!", "Reunite the Bodnariu family", "Norway, stop Barnevernet stealing children" - se putea citi pe trei dintre pancarte.
• Bistriţa-Năsăud: Subprefectul, primarul Bistriţei şi protopopul ortodox, la mitingul de solidaritate cu familia Bodnariu
Aproximativ 1.500 de persoane s-au adunat sâmbătă, începând cu ora 13,00, în faţa Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, pentru a participa la un miting de solidaritate cu familia Bodnariu din Norvegia, marea majoritate fiind membri ai cultelor penticostal şi baptist.
Participanţii la miting au venit din toate colţurile judeţului, fiind aduşi cu autocare până în zona prefecturii.
Printre cei care au ţinut să îşi arate susţinerea faţă de cazul Bodnariu s-au numărat şi subprefectul de Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ, primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, şi protopopul ortodox de Bistriţa, Alexandru Vidican.
Manifestarea a început cu rugăciunea "Tatăl nostru" şi cu două imnuri religioase interpretate de un cor de copii, după care organizatorii mitingului au ţinut discursuri în faţa celor prezenţi, prin care au cerut autorităţilor române să se implice în demersul de reîntregire a familiei Bodnariu pe teritoriul României, au criticat măsurile severe luate de serviciul de protecţie a copilului norvegian şi au ridicat problema traumelor cauzate tuturor membrilor familiei Bodnariu.
"Suntem alături de cei care suferă, pentru că, iată, situaţia de faţă, pentru care ne-am adunat aici, vine să confirme că durerea, lacrima, suferinţa nu au graniţă, culoare politică sau confesională. Suferinţa e suferinţă şi mama e mamă, oriunde s-ar afla. Reprezint aici Biserica Ortodoxă din Bistriţa, dar şi pe mitropolitul Andrei, care este solidar cu această acţiune", a spus, în discursul său, protopopul Alexandru Vidican.
La rândul său, primarul Bistriţei a ţinut să tragă un semnal de alarmă faţă de ceea ce se întâmplă în Norvegia.
"Ceea ce se întâmplă acum în Norvegia este un act de alienare a societăţii umane. Acţiunea este ţintită, intenţionat sau neintenţionat, să distrugă familia, esenţa civilizaţiei umane. Eu nu cred că statul şi poporul norvegian pot fi responsabilizaţi, dar este acolo o ramură canceroasă care se dezvoltă şi care trebuie extirpată - şi asta trebuie să o facă cei care sunt acolo. Noi de aceea ne-am întâlnit aici, ca să atragem atenţia că ceea ce se întâmplă în Norvegia nu este caracteristic societăţii umane. Civilizaţia umană, noi, cei care suntem aici, suntem produsul familiei, al familiei creştine", a spus Ovidiu Creţu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de walt în data de 31.01.2016, 06:51)
Ce tara de tampiti avem,in timp ce la.noi zeci de mii de copii trăiesc in conditii inumane si nimănui nu-i pasa,astia se dau in stamba pentru unii din Norvegia,tara care oferă infinit mai mult copiilor decât bocitoarele astea.
1.1. walt, nu de tampenie e vorba (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de x în data de 31.01.2016, 10:32)
Grija fata de copii care mor de foame in romania, fata de cei despartiti de parintii care au plecat la lucru, nu aduce nici voturi nici deplasari externe. Un partid isi antreneaza scosul in strada si canaklele de organizare pentru asta, in asteptarea alegerilor viitoare. E vorba de cinism si nemernicie nu de tampenie.