Moartea magazinului de coloniale

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 9 februarie 2016

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Nici nu am ştiut când mi-a încolţit acest gând. A fost ceva care a erodat conştiinţa, o absenţă pe care o percepi gradual, care se apropie de undeva, de la marginea îndepărtată a simţurilor.

La fel ca în filmele acelea americane, s-a întâmplat la supermarket. Printre rafturile cu obiecte ţi se pot întâmpla multe. Eram acum mulţi ani la New York, într-un magazin practic gol, cu rafturi luminate spectral, cu neon. De pe un raft a căzut la un moment dat o sticlă de şampon. Eu eram la un capăt al coridorului, întâmplarea s-a petrecut la jumătatea distanţei. Nu ştiu de ce a căzut sticla, probabil era într-un echilibru instabil de ceva vreme. La capătul celălalt al coridorului era o femeie care împingea coşul de cumpărături. A văzut sticla cum cade singură şi s-a uitat spre mine, cu o privire în care era amestecată uimirea şi speranţa. "It's a miracle!" - mi-a spus ea. Aşa ajungi la revelaţie.

La mine s-a întâmplat când căutam pe raftul cu condimente. Căutam ceva anume când am realizat ceea ce, într-un fel, ştiam de mult. Nu mai simţeam aromele.

Locul era steril, cu pulberile acelea prinse în sticluţe mici, cu etichete standardizate. De fapt, tot magazinul nu mirosea a nimic. Fructele şi salamul erau acoperite cu plastic, legumele păreau cerate, biscuiţii şi făina erau ambalate strâns. Însă condimentele lipseau cel mai evident din universul olfactiv.

Am fost cândva într-un bazar din Istanbul. M-am plimbat printre standurile cu condimente colorate, multe dintre ele necunoscute. Dar era mirosul acela care m-a fermecat cu adevărat.

În istoria Europei, mirosul de condimente a avut un rol unic. Una dintre credinţele centrale ale europenilor a fost aceea în realitatea Paradisului. Iar un semn al acestui Paradis, conceput ca o grădină, era mirosul exotic.

Desigur că şi aspectul economic a fost important. Mirodeniile au fost unele dintre mărfurile care au alimentat expansiunea imperială a marilor puteri europene. După cum şi presupusele utilizări medicale ale condimentelor au contat. Spre exemplu, la începuturi, prin secolele 17-18, ciocolata era o băutură foarte diferită de aceea pe care o ştim astăzi (formula modernă, solidă şi cu lapte, a apărut abia în secolul al 19-lea). Se făcea din boabe zdrobite de cacao, fierte cu tot felul de condimente, în special vanilie, miere, piper şi ardei iute. Avea reputaţia că este o băutură "fierbinte" în cele mai explicite sensuri...

Distrugerea vechii urbe a Bucureştilor, începută de comunişti şi continuată în "tranziţie", a însemnat şi dispariţia magazinelor de coloniale. Eu am prins încă acele magazine de "Delicatese". Cele aflate prin cartierele vechi erau, de fapt, fostele magazine de coloniale care fuseseră confiscate de regimul "popular". Mai ales acolo, dacă intrai, te conectai cu atmosfera de demult. Miroseau mai ales a cafea măcinată. Aveau un fel de borcane din sticlă pline cu bomboane. Se mai simţeau în aer piperul, scorţişoara, năutul şi dafinul. Pe rafturi erau cutii de curmale. Cel puţin până să le cureţe criza importurilor din anii 1980.

Regimul transplantat din URSS a eliminat sau distorsionat nu doar formele de proprietate, ci şi această lume a mirosurilor "burgheze". Mă întreb ce miros dominant avea socialismul. Singurul care îmi revine în memorie, greu, îmbâcsit, este mirosul de vaselină de tractor. Era peste tot, ţi se lipea de suflet. Nu ştiu exact de ce şi ce făceau cu unsoarea aceea, dădeai peste ea prin autobuze, pe camioanele care treceau pe stradă, prin clădiri şi pe oameni.

Avem, desigur, probleme mai presante decât mirosul de coloniale. Criza economică, starea relaţiilor internaţionale sau prăbuşirea educaţiei publice. Însă ca oameni nu putem să nu ne întristăm când realizăm că trăim într-un univers plat, inodor.

Mirosul de coloniale era legătura directă cu o întreagă reţea de simboluri. Lâmâi, vanilie, cuişoare, tămâie, cacao şi nucşoară. Locuri îndepărtate, istorii interesante. Sunt oare singurul care crede că fără acestea, trăim într-o lume care este, spiritual, mai săracă?

Cum interacţionăm noi cu substanţele acelea magice acum prizoniere în plicurile din plastic etanş? Ce mai ştim despre ţinuturile spre care înaintaşii noştri au ridicat ancora pentru a se îmbogăţi sau pentru a-şi găsi mântuirea?

Adevărul este că mai nimic. Ne închipuim că de la prăbuşirea "colonialismului" avem o atitudine mai "progresistă" faţă de ceea ce era cândva periferia sistemului mondial şi faţă de culturile sale. În realitate, ştim mai puţin decât niciodată, simţim mai puţin decât niciodată şi ne pasă mai puţin ca niciodată. Avem nişte tricouri cu sloganuri politice care ne ţin loc de conştiinţă. Avem "restaurante etnice" din care un vizitator din ţările presupuse de origine ar fugi speriat. Avem ciocolată fără cacao, suc de fructe fără fructe şi brânză din soia. Avem vedete care trăiesc în lux obscen şi care cântă despre foametea din Lumea a Treia.

Spunem adesea că "situaţia pute". Avem mai multă dreptate decât ne imaginăm.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este ambasador al României în Finlanda şi Estonia.

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. Aromele trecutului si daca ar reveni printr-un miracol, ar da de o lume aseptica și fără miros.

    Nici nasurile nu mai sunt ce au fost odata.  

    Daca ne-ar pasa de fostele colonii, am scrie despre milioanele de morti pe care imperialismul american le-a facut in ele dupa 1945.

    1. SHTO SLUSHILASI ?

      PASHOL NA TURBINKA TAVARISCI ! 

      Nu convine adevărul?

      Anonimul greșește numai la titulatura de imperialism american. Ai putea crede că e vorba de....Cuba. de exemplu! Corect este imperialismul jidano-american.Jidano-america fiind primul din fruntea statelor teroriste. 

      6 ian 2012 "Why do we ignore the civilians killed in American wars?"

       

      Autor: John Tirman, executive director and principal research scientist at the MIT Center for International Studies 

       

      "The major wars the United States has fought since the surrender of Japan in 1945 — in Korea, Indochina, Iraq and Afghanistan — have produced colossal carnage. For most of them, we do not have an accurate sense of how many people died, but a conservative estimate is at least 6 million civilians and soldiers." 

       

      --- Războaiele din Coreea, Indochina, Irak și Afganistan: 6 milioane 

       

       

      "The war in Vietnam and the spillover conflicts in Laos and Cambodia were even more lethal. These numbers are also hard to pin down, although by several scholarly estimates, Vietnamese military and civilian deaths ranged from 1.5 million to 3.8 million, with the U.S.-led campaign in Cambodia resulting in 600,000 to 800,000 deaths, and Laotian war mortality estimated at about 1 million." 

       

      --- Războaiele din Vietnam, Laos și Cambodgia, între 3.3 mil și 5.6 mil. 

      A se observa că articolul citat din Washington Post nu include alte măceluri mai recente din Orientul Mijlociu. Fără acestea, până acum avem cam 12 milioane. 

      Pentru cei blagosloviți de harul american, iată traducerea titlului articolului.

      "DE CE IGNORĂM CIVILII OMORÂȚI ÎN RĂZBOAIELE AMERICANE?" 

      Mai au pana sa-i ajunga pe rusi... Ca sa nu mai spun ca America este cu adevarat tara tuturor posibilitatilor. Adica oricine poate scrie orice... Eu nu cred o iota. Si Rosenbergii erau americani, nu? Si Lee Harvey Oswalld era american, nu? Niste tradatori. Mare lucru ca un nenorocit platit de rusi sa spuna ca americanii n-au ajuns pe luna sau ca au omorat 6 milioane. Bla, bla... Uita-te la Corea de Nord si vezi ca era bine daca americanii castigau razboiul de acolo...

      Ba eu cred că i-au depășit pe sovietici. Exemplele tale sunt de americani care nu au ajuns să scrie în Washington Post și care nu sunt directori la MIT. Nu vrei să nu mai aberezi în exemple? Nu ai verificat cine este autorul? La MIT (una dintre cele mai prestigioase universități din lume), biografia lui arată așa. Nu mai traduc... este tătic adevărat ... ai ce învăța de la el, mai mult decât de la oricine din România care scrie cărți, chestiuni prin ziare sau apariții la TV. Crede-mă.

       

      JOHN TIRMAN is the Executive Director and a Principal Research Scientist at MIT's Center for International Studies. 

      Tirman is author, or coauthor and editor, of twelve books on international affairs, including, most recently, The Deaths of Others: The Fate of Civilians in America’s Wars (Oxford University Press, 2011). Earlier work includes The Fallacy of Star Wars (1984), the first important critique of strategic defense, and Spoils of War: The Human Cost of America's Arms Trade (1997). In addition, he has published more than 100 articles in periodicals such as the The Nation, Boston Globe, New York Times, Washington Post, Esquire, Wall Street Journal, and Boston Review. Before coming to MIT in 2004, he was program director of the Social Science Research Council. From 1986 to 1999, Tirman was executive director of the Winston Foundation for World Peace, a leading funder of work to prevent nuclear war and promote non-violent resolution of conflict. In 1999-2000, Tirman was Fulbright Senior Scholar in Cyprus and produced an educational Web site on the conflict. He is a trustee of the Institute for War & Peace Reporting, and chair of the International Civil Society Action Network. 

      A venit falsificatorul de mesaje Cristi C. Pashol, votca, gavarisci?

      Ce ligature are tovarasu cu articolul ca a aparut POSTACUL ROSU imediat ce i s-a parut ca este vorba de Maica Rossia.

      Gura pacatosului adevar graieste... "MIT, una din cele mai prestigioase universitati din lume...". Intelegi prietene de ce Rusia se lupta cu morile de vant?

      In ce priveste propaganda ta ieftina si rosie, nu are succes in Romania. Pe noi nu ne pacalesti. Nu credem o vorba din ce spun rusii. Suntem caliti in secolele din urma si ne cunoastem marfa. 

      Iar daca va doare atat de tare ce fac "imperialistii de americani", de ce nu renuntati la dolar, in tranzactii? La "blestematul de dolar"... Exportati petrol pe ruble!

      P.S. Tezaurul a fost furat cumva de americani? 

      Observ ca te preocupa cati civili au omorat americanii in Afganistan. Te referi, probabil la civilii ramasi, dupa milioanele de afgani ucisi de rusi in cei 8 ani de razboi din anii '80.

      John Tirman este un autor american de formatie stangista. A-l cita ca fiind o sursa credibila este neserios. Este simpatizant al Partidului Comunist din Statele Unite, acelasi partid care in anii '50 a organizat ample manifestari de strada pentru a ne convinge ca albul este negru si ca Julius Rosenberg este Alba ca Zapada. Noroc ca presedintele Eisenhower citise povestea. Si mai mare noroc, pentru noi, ca americanii, pentru ca au trecut 50 de ani de la evenimente, au declasificat dosarul. Tirman nu-si ascunde preferintele pentru celebrul comunist britanic Alasdair McIntore si nu mai putin cunoscutul comunist american Murray Levin.

      Institutul de cercetare a lui Tirman este de fapt un Think Tank finantat cu banii comunistilor americani si, nu m-ar mira, rusi. Altceva nu poti cita? 

      Care Rusie dobitocule? Era vorba de colonii in care americanii au varsat sange.

      Nu există nicio dovadă în sprijinul tâmpeniilor pe care le-ai scris la 2.11. Absolut niciuna. Trimite un citat dintr-un articol care îl critică pe Tirman pentru afinități comuniste. Măcar UNUL SINGUR. Nu ai!

       

      Dar demența rusofobilor se manifestă în felul acesta. Ori de câte ori se arată zecile de milioane de morți din cauza imperialismului american, tâmpiții pro-americani ca tine sar de fund în sus și spun că oricine care nu gândește ca ei este comunist. Naziști nenorociți ce sunteți. 

       

      Măi prost informatule. Nu există Partid Comunist în America, prostovanule. Nu au decât vreo 300 (TREI SUTE) de membri. Nu mii.... ci trei sute ... măi incompetentule. Dai cu piatra în ce nu corespunde tâmpeniilor îndoctrinate în capul tău. Și spui prostii fără nicio acoperire în realitate.... unde paștele mamei ei ai învățat? În WC-ul din curte? 

       

      "MacIntyre began his career as a Marxist, but in the late 1950s, he started working to develop a Marxist ethics that could rationally justify the moral condemnation of Stalinism. That project eventually led him to reject Marxism along with every other form of “modern liberal individualism” and to propose Aristotle’s ethics as a more effective way to renew moral agency and practical rationality through small-scale moral formation within communities." 

       

      Ce concluzii tragi? Că MacIntype a renunțat să mai fie comunist cam prin anii 60-70, pentru că în 1980 a publicat o carte pe această temă. La fel și în cazul lui Murray Levin. Niciunul dintre cei doi nu mai apreciau comunismul, marxismul, în anii 70, când Tirman îi avea profesori în univ. În anii 50, Tirman abia se năștea ... nu avea când să fie comunist. 

       

      În ceea ce privește popularitatea lui Levin (spuneai că Tirman îl admira).... Iată ce se întâmpla în anii 60 și are legătură cu mișcarea pentru creșterea libertăților civile din America. Eliminarea discriminării rasiale din America prin Civil Rights Act of 1964 și the Voting Rights Act of 1965. Ai o perspectivă foarte nazistă și deformată asupra realității. 

       

      "He was already a legend at Boston University, as one of the most popular teachers in its history. Every year he taught the required introductory course in American Politics to a thousand students, who crowded into Hayden Hall to hear him lecture. He was a colorful speaker—a giant of a man, bearded, formidable in appearance—who expressed his ideas with utter confidence. For students just out of traditional high schools, most of them the sons and daughters of upper middle-class business and professional parents, Murray Levin’s scathing critique of American political institutions came as a shock. It was a rough awakening from the self-congratulation of orthodox political science, which could find flaws in the system but fundamentally saw this country as “the city on the hill”—the democratic hope of the world. His students came away from his course shaken but open-eyed. His teaching would be remembered by tens of thousands of students, over his thirty-five years of teaching, as the high point of their political education. 

       

      Murray had no illusions about the totalitarian states, left and right, but he did not make the jump in logic that concluded that this country represented the only viable alternative. Many American liberals climbed on the anti-Communist bandwagon of the fifties (identifying Marxism with Stalinism), proclaimed “the end of ideology,” and raced for a safe haven in “the vital center.” Murray, like C. Wright Mills, saw “the city on the hill” as corrupted by racism, economic inequality, imperialist adventures." 

       

      Ar trebui să te preocupe pe tine. Cele 600 de mii - 1 milion de civili, victime ale războiului ruso-american din Afganistan, ar trebui împărțite la doi. Dar chiar și dacă îi lăsăm pe toți în vina rușilor, vorbim de mai puțin de 1 milion la 15 milioane de victime ale războaielor americane. Te simți bine, pro-american prostănac? Îți curge sângele pe bot, în jos către bărbie și gât? Îi simți mirosul ușor sărat?

      Stai liniștit că ai plătit și vei mai plăti americanilor de 10 ori valoarea de azi a tezaurului.

       

      Să începem cu Bechtel. Să continuăm cu achiziția de rahaturi zburătoare la mâna a doua de la americani, la preț de noi nouțe. Continuăm cu scutul lui pește de la Caracal, din căruța cu proști. Și apoi vom da pe rachete patrioate pe care și o rachetă second hand rusească le depășește. 

       

      Multe miliarde de dolari îți va fura americanul. Bolnavule, în timp ce România are deficit de cont curent de 8 miliarde de € în 2015, Rusia a avut excedent 150 miliarde €. Știi ce valoare are Tezaurul care te freacă pe tine la cap? Vreo 2-3 miliarde €. Adică cât a produs Rusia în 3 săptămâni din 2015. Dacă sughite, cu toată criza petrolului prin care trece, Rusia produce mai multă valoare decât tezaurul după care plângi. Dacă mai este în Rusia, dacă a luat calea occidentului cum spun unii, dacă a fost furat de comuniștii români cum spun alții, nici nu mai contează. Rusia ar fi putut demult compensa ceva. Dar cu proști ca tine, nici eu nu v-aș da tezaurul înapoi. 

       

      Iar exportul Rusiei a început să ocolească dolarul. Rusia și China schimbă în ruble și yuani. Rusia nu mai folosește SWIFT pentru tranzacțiile interne, au propriul sistem de decontare. China are propriul sistem. Țările BRICS vor interconecta aceste două sistem și se vor alătura. 

      Păcat că nu crezi o vorbă din ce spun vocile independente occidentale. Păcat că trăiești într-o lume în care ți se dictează ce să crezi prin propagandă occidentală mincinoasă iar dizidenții care spun adevărul sunt făcuți comuniști și sunt terfeliți și batjocoriți. Să fii liniștit ... dar să nu te miri dacă bombele unor nefericiți din coloniile pe care americanii le-au decimat îți vor cădea în cap. Ai fi surprins dacă ai știi că restul lumii, majoritatea ei, se uită la tine și ai tăi ca la niște caricaturi egocentrice, narcisiste și dopate cu iluzii de superioritate discriminatorie față de restul de 80% din populația planetei. 

      Am fost chemat la capataiul pacientului identificat ca Cristi C. Se zbate pe jos cu incontinenta si are spume la gura. Urla ceva despre americani total incoerent. Cauza este consumul excesiv de samagon. Tratament recomandat la Rostov-pe-Don in spitalul Militiei de raion.

      Dle doctor Malone, după cum spune frumoasa Adele (o stângistă, suporteră a Labour Party),

       

      "Hello from the outside 

      At least I can say that I've tried". 

       

      Ziceți, băi fasciștilor, vă place Adele? La îndemnul ei, vă mai spun hello dar și să îmi repar două scăpări nefericite. M-a luat valul. Deși poate părea o formulare artistică, livrescă, nu am vrut să sugerez că mirosul ar fi sărat. Și apoi am scăpat și un i în coada unui verb la infinitiv, pe la finalul apoteotic al unui comentariu. 

       

      Nu vă plac stângiștii? Ce să vă fac. Frankin D Roosevelt este CEL MAI BUN PREȘEDINTE american din ISTORIE. Dreptaciul vostru, al fasciștilor, George W. Bush este cel mai prost președinte (criminal) american din istorie. 

      Franklin D. Roosevelt: "They are unanimous in their hate for me—and I welcome their hatred". Hai fasciștilor, spumegați de ură. Este binevenită. 

      Cel mai bun presedinte american ramane Thomas Jefferson. Apoi, probabil Groover Cleveland, Tedy Rosevelt si cel mai respectat presedinte postbelic, da cel cu Rusia este imperiul raului, Ronald Reagan.Franklin Roosevelt nu se numara printre alesi. Prea l-a pupat undeva pe Stalin

      Prefer "sa-mi fure" cum zici americanul decat rusul. Rusii au furat un secol. Cu totul. Iar tezaurul l-au furat rusii in 1917, cand romanii nici nu stiau ce-i ala comunism. Daca nu erau evenimentele de la Tatar-Bunar romanii n-ar fi cunoscut expresia comunism pana la ocupatia sovietica. Returnati-l celor apartinatori de drept, celor 20 milioane de semeni "prosti ca mine". Mai ales pentru ca puteti (3 saptamani nu inseamna mult). Abia pe urma puteti deveni credibili. Abia pe urma propaganda rusa ar avea sanse de succes in Romania. Pana atunci iti incasezi salariul de trol inutil,pentru ca nu esti eficient. In ce priveste simpatiile domnului Tirman, intreaba-l direct. Desi ma indoiesc ca-ti va raspunde onest pentru ca nu te cunoaste.

      Au adunat unii clasamente făcute de liberali (stângiști) și conservatori (dreptaci).

       

      Rank: Liberals (n=190) Conservatives (n=50) 

      1 Franklin D. Roosevelt - Abraham Lincoln 

      2 Abraham Lincoln - George Washington 

      3 George Washington - Franklin D. Roosevelt 

      4 Thomas Jefferson - Thomas Jefferson 

      5 Theodore Roosevelt - Theodore Roosevelt 

       

      Jefferson a avut o minte foarte bună și idei călăuzitoare, chiar și pentru tânărul țar Alexander I cu care a corespondat, și mai este chiar și azi, dar nu prea s-a văzut în scoruri pe tabela de marcaj. Pare un clasament strâns între Roosevelt și Lincoln. Mă rog, treaba lor. Oricum, Lincoln a rămas în memoria americanilor pentru politica stângistă (sau liberală, după denumirea de azi) de eliberare a sclavilor. Nu îmi spune că se definea drept conservator ... termenii aveau o altă accepțiune atunci. 

      Pleacă cu Reagan de aici. 

      Atunci MINȚI. Dacă nu poți da nici măcar un citat ... (hai mă, că se poate ... în lumea științifică, rivalitățile dau naștere calomniilor, atacurilor mincinoase ... se știe ... chiar nu există cineva care să fi spus așa ceva despre John Tirman?)

      Atunci înseamnă CĂ ARE DREPTATE. 

      Ce să mă fac ... dacă vii de pe băncile școlii cu prostiile astea în cap. Verifică elementele următoare:

      - Tezaurul a fost trimis în custodie, pe inventar, nu furat. La Imperiul Rus. 

      - După Revoluția Rusă, comuniștii au fost dispuși să dea tezaurul înapoi către România în schimbul recunoașterii regimului de la Moscova. 

      - România a refuzat acest lucru. Ba chiar, telegramele oficiale o indică, recomanda, spera și poate chiar ajuta guvernele occidentale să submineze regimul sovietic. 

      - Prin anii 20, ministrul Take Ionescu refuză de frica pierderii propriilor averi (și pe cele ale industriașilor care îi era în spate) orice contact cu reprezentanții sovietici, care erau dispuși să întoarcă tezaurul contra recunoașterii regimului și a semnării unui tratat. S-a scris o carte în România despre Take Ionescu - acolo se găsesc aceste informații. 

      - Prin anii 30, sovieticii fac o ultimă, ULTIMĂ încercare de a mai returna tezaurul. Vor de la România un tratat de neutralitate prin care aceasta să se angajeze să nu atace URSS indiferent de ce se întâmplă în regiune. Era perioada de creștere a ostilităților către WW2. România refuză, cu ochii către occidentalii care ne-au trădat de oricâte ori au avut ocazia. 

      Așa s-a pierdut tezaurul tău scump. Nicio țară zdravănă la cap nu returnează 3 mld € către un vecin care refuză să scrie pe o hârtie că nu îl va ataca. De ce ai vrea să îi dai bani ca acesta să își cumpere arme și să te omoare? 

      calomniatorule

      Măi românilor! Voi nu începeți să aveți, așa, niscaiva remușcări legate de ostilitatea din conversația dintre noi, marcată de tușe aspre de limbaj?

       

      Eu mărturisesc că da. Cu excepția cuvintelor nedemne de noblețea noastră și a unor mici scăpări ale mele de exprimare necorectate în timp util, îmi mențin toate punctele de vedere exprimate. 

      Doctore, discuția cu ei este obositoare, au multe idei fixe. În loc de Rostov, aș vrea o trimitere la Sankt Petersburg și Veliki Novgorod. Foarte interesante orașe. 

      Esti penibil si pueril. Ma bucur ca exista asa troll ca tine. Efectul postarilor tale este exact invers celui scontat de sefii tai de la Petersburg. Da-i inainte si explica-ne de ce nu returneaza Rusia acum tezaurul. Ca doar exista un trata de neagresiune si buna vecinatate de 24 de ani. Plus inca 41 de ani inainte de 89. Umple-te de ridicol. Eventual ameninta-ne, precum vicepremierul Rusiei cu un TU-129 sau precum alti rusi cu arma nucleara suprema a Rusiei, Satan.

      P.S. Daca n-ai invatat in primii 7 ani, iti spun eu: datoriile se returneaza intotdeauna, chiar si dusmaniilor. Restul tine de optiuni. 

      Iar tu ești doar un român, așa cum te-au programat organele de stat (prin învățământul dogmatic).

       

      Iți spun foarte sincer că nu știu de ce astăzi este întreruptă negocierea problemei tezaurului. Poate este și partea românească de vină, te-ai întrebat asta, măi penibilule? 

       

      Bursa, 6 ian 2015: "Mihai Răzvan Ungureanu, recent uns consilier personal al noului preşedinte al României, Klaus Iohannis, pe perioada cât a fost ministru de Externe, a sabotat prin acte oficiale interne activitatea Comisiei pentru recuperarea Tezaurului României de la Moscova. 

      În acelaşi timp, a întreprins toate demersurile posibile pentru transmiterea ilegală a Tezaurului Moştenirii Gojdu către Ungaria.  

      Mai mult, Emil Boc, premierul fostului preşedinte Traian Băsescu, a scos complet problema Tezaurului românesc confiscat de ruşi din Programul său de Guvernare, după alegerile parlamentare din 2008.  

      Aceste informaţii dramatice sunt cuprinse în volumul lui Ioan Scurtu, "Tezaurul României de la Moscova", recent apărut la Editura Enciclopedică (Bucureşti, 2014). " 

       

       

      Referitor la anii de pruncie, măi, nu vrei tu să îi lași în pace. Eu îi am, absolviți summa cum laude. Dar îți sugerez să îți îmbunătățești cunoștințele referitoare la relațiile internaționale ca să nu mai fii penibil. Datoriile se pot SUSPENDA atunci când cele două țări sunt în relații de inamiciție. Și este chiar legal să faci asta în timpul războiului. 

       

      Iată cum face SUA. Păi dacă așa face SUA, cine ești tu să contești practica internațională? Sau nu este SUA farul dreptății și al democrației, justiției, echității internaționale? 

       

      18 ian 2016: "The United States is to repay Iran a $400 million debt and $1.3 billion in interest dating to the Islamic revolution, Secretary of State John Kerry said Sunday. 

       

      The repayment, which settles a suit brought under an international legal tribunal, is separate from the tens of billions of dollars in frozen foreign accounts that Iran can now access after the end of nuclear sanctions. 

       

      But the timing of the announcement, one day after the implementation of the Iran nuclear accord, will be seen as pointing to a broader clearing of the decks between the old foes. 

       

      "For the United States, the settlement could save us billions of dollars that could have been pursued by Iran. There was no benefit to the United States in dragging this out," Obama said." 

      O traducere sumară. SUA datora Iranului miliarde de $ aflate în fonduri pe teritoriul american, confiscate odată cu declanșarea revoluției islamice în Iran din 1979, care l-a detronat pe Șahul Reza, marioneta pusă de americani. Iranienii au dat SUA în judecată în 1981, la un tribunal internațional... s-au înțeles prin negociere directă, în afara curții. Poți să calculezi câți ani sunt din 1981 până în 2016? Sunt sigur că SUA ar mai fi putut amâna sine die acel proces ... doar încheierea procesului de negociere a tratatului nuclear cu Iranul a deblocat fondurile, Tezaurul iranian. 

      În caz că îți pui întrebări de ce România nu vrea Tezaurul înapoi, îți fac un rezumat pentru a înțelege și tu (nu trebuie să îmi mulțumești):

       

      În 2013, Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a propus părţii ruse, în vizita oficială la Moscova, reluarea lucrărilor comisiei mixte privind problemele istorice, inclusiv cea a Tezaurului, primind deschidere pentru fixarea unei date clare a viitoare reuniuni a comisiei. 

       

      "El a mai precizat că "din păcate" după 2006 această comisie nu a mai avut reuniuni oficiale." 

       

      Hai să vedem ce s-a întâmplat până în 2006. Ne uităm la ce spune dl Scurtu, reprezentantul României în acea comisie. 

       

      Prof. Ioan Scurtu: "În Regulamentul de funcționare, adoptat în mai 2004, se prevedea: „Comisia are ca obiect de activitate studierea – în cadrul chestiunilor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale – cu prioritate a problemei Tezaurului românesc”, și „După soluționarea problemei Tezaurului românesc, Comisia va putea studia și alte probleme izvorâte din istoria relațiilor bilaterale la inițiativa oricăreia dintre părți, pe baza de înțelegere reciprocă.” 

       

      Se făcea astfel un important pas înainte pe calea plasării Tezaurului în fruntea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale. 

       

      Prima sesiune a Comisiei Comune s-a desfășurat la București în zilele de 19-21 octombrie 2004. Nu poate fi exclusă ipoteza că în 2003 – 2004, președintele Vladimir Putin să fi urmărit restituirea, chiar parțială, a Tezaurului românesc, pentru a demonstra decizia Federației Ruse de a rezolva chestiunile litigioase pe care le avea cu România, iar pe de altă parte pentru a folosi această atitudine ca un argument în negocierile cu Japonia vizând retrocedarea tezaurului rusesc. 

       

      Așa se poate explica faptul că Aleksandr Ciubarian a acceptat fără nici o rezervă înscrierea în Regulamentul de funcționare a Comisiei Comune a abordării cu prioritate a problemei Tezaurului românesc. De asemenea, întrebarea (confidențială) pe care Ciubarian a adresat-o în octombrie 2004 copreședintelui român cu prilejul primei întruniri a Comisei Comune: „Ce ar putea fi semnificativ de restituit din Tezaurul românesc?” Întrebarea sugera ideea că Federația Rusă avea în vedere restituirea a ceva „semnificativ” din acest Tezaur. 

       

      Următoarele sesiuni ale Comisiei Comune s-au desfășurat la Moscova. Cea de-a doua în intervalul 21-22 iunie 2005, cea de-a treia între 4 și 6 aprilie 2006. 

       

      În activitatea Comisiei Comune factorul politic a jucat rolul decisiv. „Temperatura” politică existentă în relațiile dintre România și Federația Rusă s-a transmis și acestei Comisii. Partea rusă, binevoitoare și relativ deschisă la început, a devenit tot mai rigidă și necooperantă." 

       

       

      Să reținem două lucruri: 

      - Rușii încep cu o atitudine pozitivă. Au, la rândul lor, un tezaur de recuperat de la Japonia. În timpul revoluției bolșevice, "albii" au trimis către Japonia aur în peste 22 de lăzi pentru a obține armament. Amiralul Alexander Kolchak a trimis acest aur al țarului dar nu a primit niciun fel de echipament militar. Rușii au găsit niște dovezi ale acestui transfer care s-ar adăposti în Banca Tokyo Mitsubishi. 

       

      - Atitudinea devine tot mai rigidă și necooperantă la final de 2005, început de 2006. Oare ce s-a întâmplat atunci? 

       

      Sep 2005: "Marea Neagra, lac rusesc' 

      "In septembrie 2005, aflat in Statele Unite, presedintele Traian Basescu a sustinut un discurs la Universitatea Standford, in care a apreciat ca Federatia Rusa trateaza Marea Neagra ca pe un "lac rusesc", deoarece nu doreste internationalizarea problemelor din zona. Presedintele a propus si o serie de solutii pentru zona Marii Negre, anume internationalizarea acesteia, asa cum s-a intimplat cu Marea Mediterana, afirmind: "S-a vazut cum vecinii nostri puternici de la Marea Neagra au generat conflicte care apoi au fost inghetate, tot prin interventia lor"" 

       

      Păi este foarte clar. Venit la putere, băsescu distruge relațiile diplomatice ruso-române. Acum înțelegem afirmațiile dlui Scurtu ce spune că slugile lui băsescu, MRU și Boc, subminează activitatea comisiei româno-ruse. 

       

       

      Ai priceput care este tâlcul poveștii? Organele de stat nu vor tezaurul. Pentru ele, "tezaurul pe care rușii nu vor să ni-l dea" este un motiv de propagandă rusofobă MULT mai valoros ca tezaurul în sine. Înțelegi, dle român, cum stă treaba? Nu mai asculta tu toată propaganda organelor de stat din România și o să devii mult mai înțelept. Acum înțelegi și de ce organele de stat nu au privit cu ochi buni inițiativa lui Corlățean din 2013, cu care am început comentariul, de a redeschide problema tezaurului din Rusia. L-au subminat din toate unghiurile și l-au executat imediat cum au putut. 

      Faptul este: CEI DE LA BUTOANE DIN ROMÂNIA NU VOR TEZAURUL ÎNAPOI. 

      Bati campii cu "Scurtu" si scurtaturi. Probabil il cunosti. V-ati intalnit pe hol la Petersburg. Gogosi din astea cu cat de mult se "forteaza" Rusia nu tin.

      Iti spun eu cum sa faci, trimiteti tezaurul prin curier. Noteaza adresa: Guvernul Romaniei, Piata Victoriei nr. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania. Cu recipisa de primire. Ca sa fiti acoperiti. In rest e gargara ruseasca. 

      Restul este prostie din partea ta. Auzi, nu ești binevenit prin România. Prostia ta ne doare pe toți.

      Lasa ca esti tu binevenit in Rusia. Si nici macar nu doare pe nimeni.

    Nu toate intamplarile sunt miracole. dar de la 50 incolo incepi sa te gandesti. Va citesc de mult si imi placeti tot mai tare. Tineti drumul drept!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb