MODIFICĂRILE CODULUI FISCAL AU PRIMIT AVIZ NEGATIV DIN PARTEA CES Mediul de afaceri, sindicatele şi unii parlamentari resping noile propuneri fiscale

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 noiembrie 2017

Mediul de afaceri, sindicatele şi unii parlamentari resping noile propuneri fiscale

Florin Jianu, CNIPMMR: "Pentru 90% dintre IMM-uri, transferul contribuţiilor de la angajator la angajat va însemna costuri salariale suplimentare"

Eugen Teodorovici, senator: "Îmi doresc ca Guvernul să nu mai aprobe prin OUG modificarea Codului Fiscal"

Virgil Popescu, deputat: "Nu înţeleg ce doreşte acest Guvern!"

Consiliul Economic şi Social (CES) a dat, vineri, aviz negativ pentru proiectul de modificare a Codului Fiscal, prin ordonanţă de urgenţă, iar şedinţa extraordinară a Guvernului în care urmau să fie dezbătute noile prevederi, programată, iniţial, pentru ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute, a fost amânată pentru astăzi.

Modificările fiscale propuse de Guvern sunt respinse de oamenii de afaceri, de sindicate, dar şi de unii parlamentari.

Florin Jianu: "Pentru 2018, ne propunem adoptarea Legii prevenirii"

Mediul de afaceri din ţara noastră are nevoie, printre altele, de o reorganizare, de debirocratizare şi de parteneriate public-private, a declarat, vineri, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în cadrul evenimentului "Topul Naţional al Firmelor Private din România".

Domnia sa a mai spus că nu este dificil ca ţara noastră să se plaseze pe un loc bun la nivel global, în ceea ce priveşte uşurinţa de a face afaceri.

Potrivit preşedintelui Consiliului IMM-urilor, printre obiectivele CNIPMMR pentru anul viitor, se numără: antreprenoriatul, în special în contextul în care ţara noastră va deţine preşedinţia UE, de la 1 ianuarie 2019; modificarea Legii parteneriatului public-privat; adoptarea Legii prevenirii şi adoptarea Legii debirocratizării.

"Legea prevenirii ar trebui să aibă acelaşi focus, din partea guvernanţilor, aşa cum au alte legi de care nu avem atâta nevoie, şi mă refer la modificările Codului Fiscal. Această lege trebuie să fie destinată, eminamente, mediului privat, pentru că nu văd cum ar putea fi aplicată şi în mediul public", a precizat domnul Jianu.

Preşedintele CNIPMMR a făcut menţiuni şi în ceea ce priveşte trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, adăugând: "Pentru 90% dintre IMM-uri, transferul acestor contribuţii va însemna costuri salariale suplimentare. Aşadar, salariile nu vor creşte, ci dimpotrivă".

Bogdan Iuliu Hossu: "Tendinţa de sărăcire este în creştere, deşi economia duduie"

Măsurile fiscale propuse de Guvern nu fac decât să întărească regimul sclavagist în România, bulversând în acelaşi timp şi mediul economic, ne-a declarat Bogdan Iuliu Hossu, preşedinte CNS Cartel Alfa.

Domnia sa a afirmat: "Întreaga povară a întreţinerii sistemelor publice de sănătate şi pensii este pusă pe umerii angajaţilor. Probabil că ne-am obişnuit cu ideea că suntem la coada Europei şi nu ni se mai par atât de grave realităţile statistice. Dar ele sunt extrem de grave. Aproape un sfert din salariaţi (persoane care muncesc) nu se pot întreţine din veniturile din muncă. Şi această tendinţă de sărăcire este în creştere, într-o ţară în care economia duduie".

Domnia sa a adăugat: "Este clar că este nevoie de măsuri pentru a reechilibra lucrurile şi a distribui mai echitabil rezultatele economice. Or, guvernul ce face? După ce a promis cetăţenilor bunăstare, tot de la ei taie şi lasă angajaţii fără protecţie şi fără drepturi în faţa angajatorilor. Au renunţat la scutirea de impozit a veniturilor mici, dar scad impozitul celor cu venituri mari, în condiţiile în care inegalitatea de venituri este, din nou, cea mai mare din Europa".

Cei 20% lucrători care câştigă cel mai bine au venituri de peste opt ori mai mari decât cincimea de la bază, ne-a mai explicat sursa citată.

De asemenea, preşedintele de sindicat a mai semnalat că, prin aceste măsuri fiscale, guvernul scuteşte de la plata contribuţiilor pentru sănătate întregi categorii sociale: "Este foarte bine, suntem de acord, dar în acelaşi timp, guvernul are obligaţia să prevadă transferul acestor sume în bugetele fondurilor din alte surse, aşa cum se întâmplă în prezent, prin reţinerea de către instituţiile plătitoare, dar nu este prevăzut acest lucru. Efectele sunt că va scădea numărul de servicii publice gratuite, numărul de medicamente compensate etc. pentru toată lumea".

În eventualitatea în care, după un timp, Guvernul va decide să mărească contribuţia pentru sănătate sau pentru pensie, sigurul care va suporta costul acestei creşteri va fi salariatul, a conchis domnia sa.

Eugen Teodorovici: "Guvernanţii trebuie să aibă poziţii ferme şi la cel mai înalt nivel"

Senatorul Eugen Teodorovici a afirmat, vineri, că modificările pe care guvernanţii le propun la Codul Fiscal ar trebui să fie discutate şi aprobate în Parlament, prin lege, subliniind că ar trebui ca aceştia să ia hotărâri în interesul naţional.

Domnia sa a precizat: "Eu n-am lucrat la programul de guvernare, nu am fost atât de calificat. Îmi doresc ca astăzi (n.r. vineri), în Guvern, să nu se aprobe prin Ordonanţă de Urgenţă modificarea Codului Fiscal. (...) De ce să fac 0% impozitul pe dividende, când avem 5%? Vreo ţară din Europa are 0%? Niciuna. A cerut cineva din piaţă ca acesta să fie 0%? Nimeni".

În opinia domnului Teodorovici, ţara noastră se mai confruntă cu o altă mare problemă, cea a forţei de muncă.

În acest context, senatorul a adus în discuţie exemplul Poloniei, care a încheiat un acord bilateral cu Ucraina, prin care două milioane de cetăţeni ucraineni vin în Polonia ca să lucreze şi a sugerat că şi România ar putea încheia un astfel de acord cu Republica Moldova.

Potrivit sursei citate, în următorii trei ani de zile, ţara noastră poate atrage 23 de miliarde de euro din fonduri europene, adică toţi banii, dar piaţa internă nu poate susţine o astfel de infuzie deoarece nu dispune de suficientă forţă de muncă. În opinia lui Eugen Teodorovici, ţara noastră are nevoie de o schimbare de paradigmă.

Senatorul Eugen Teodorovici s-a arătat îngrijorat de situaţia din ţara noastră, punând accentul pe concurenţa neloială, venită din partea Europei şi subliniind că noi concurăm cu noi înşine, pierzând din vedere interesul naţional.

Mediul privat trebuie încurajat şi stimulat să se dezvolte şi să nu scadă salariul sub nivelul salariului minim.

Totul este un business, de la armată şi sănătate, până la oricare alt sector. Guvernanţii trebuie să aibă poziţii ferme şi la cel mai înalt nivel, precum Consiliul de Miniştri ai Europei, spre exemplu, a conchis domnia sa.

Virgil Popescu: "Nu este normal ca statul să se protejeze de el însuşi"

Nu trebuie ca statul să se protejeze de el însuşi, acest lucru nu este normal, a afirmat, vineri, deputatul Virgil Popescu, vice-preşedintele Comisiei de Industrie.

"I-aş spune premierului să nu mai modifice Codul Fiscal. Parcă nu se doreşte ca mediul de afaceri autohton să se dezvolte. În piaţă se dau doar semnale care descurajează investiţiile. Anul acesta, investiţiile au scăzut cu 40%, iar încasările la bugetul de stat, şi mai ales colectarea de TVA, au scăzut de asemenea cu 25%, ceea ce este ciudat pentru că avem o creştere economică bazată pe consum", a adăugat domnia sa.

Deputatul Virgil Popescu a subliniat: "Nu înţeleg ce doreşte acest Guvern! Vă rog, domnule Tudose, vă rog, să nu mai aprobaţi, astăzi, încă o modificare a Codului Fiscal!".

Hans Klemm: "Pe mine m-ar îngrijora că Republica Moldova este înaintea României"

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm a vorbit, vineri, despre un raport realizat şi publicat recent de Banca Mondială.

Potrivit acestui raport, Republica Moldova se plasează în faţa ţării noastre, în ceea ce priveşte climatul de business, a spus domnia sa, adăugând că acesta este un fapt îngrijorător.

Hans Klemm a spus: "Spre surprinderea mea, în raportul publicat acum câteva zile de Banca Mondială, Republica Moldova este puţin mai sus decât România în ceea ce priveşte abilitatea ţării şi a companiilor de a face afaceri aici şi a se bucura de un mediu favorabil. Faptul că Republica Moldova are o poziţie mai bună decât România este un lucru care pe mine m-ar îngrijora".

Potrivit domniei sale, întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă o sursă de inovare şi de dezvoltare a mediului de afaceri, fiind coloana vertebrală a economiei.

Mediul de afaceri din România are nevoie de stabilitate şi de predictibilitate, a conchis sursa citată.

Ovidiu Nicolescu: "Doar doi din zece întreprinzători de la noi consideră că mediul de afaceri este favorizant"

O economie este funcţională doar atunci când are întreprinzători şi manageri puternici, a afirmat, vineri, Ovidiu Nicolescu, preşedintele de onoare al CNIPMMR.

Mediul de afaceri ridică, în continuare probleme, a mai spus domnia sa, subliniind că doar doi din zece dintre întreprinzătorii de la noi consideră că mediul de afaceri este unul favorizant.

"Pentru a avea un mediu de afaceri sănătos trebuie să se efectueze studii de impact şi teste IMM, pentru că întreprinzătorii au nevoie de predictibilitate", a adăugat domnul Nicolescu.

Alexandru Petrescu: "Este un fapt extrem de trist că doar şapte din zece IMM-uri din această ţară sunt bancabile"

Este important să concentrăm activitatea şi să creăm scrisori de garanţie customizate pentru fiecare sector de activitate în parte, a declarat, vineri, Alexandru Petrescu, directorul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Domnia sa a adăugat: "Este un fapt extrem de trist că doar şapte din zece IMM-uri din această ţară sunt bancabile".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb