Războiul dintre preşedintele Băsescu şi "Mogulii" pe care i-a atact violent cu exact patru ani în urmă se apropie de final, o parte din combatanţi au ieşit temporar de pe scena publică, iar şeful statului intră în ultimul an de mandat. Dan Voiculescu, Dinu Patriciu şi Sorin Ovidiu Vîntu au reprezentat principalele ţinte ale preşedintelui în ultima campania electorală pentru fotoliul de la Cotroceni. "Nimeni nu a câştigat niciodată un război cu presa", se aude adesea prin redacţii sau în direct în studiourile TV. Nu se pomeneşte nimic de războaiele cu patronii de presă. La nivelul declaraţiilor, contrele au tot continuat, însă vizibilitatea unora dintre moguli a devenit tot mai mică.
În octombrie 2009, Traian Băsescu se lansa în mai multe atacuri dure la adresa patronilor de presă pe care îi considera ostili: "Face Voiculescu din deget şi se prezintă în pas alergător şi Iliescu, şi Hrebenciuc, şi Crin Antonescu, şi Radu Stroe, la firmă la el, la Grivco. Face Patriciu din deget şi dă fuguţa şi Adrian Năstase, şi Meleşcanu, şi turnătorul Roşca Stănescu, de bună seamă. Cred că această putere politică îşi face iluzii că va guverna România (...) Oare cum o reuşi să spună «noi vrem respect» şi în faţa celor de la FNI? Cum i-o fi domnului Vîntu să meargă la FNI şi să spună: noi vrem respect? De unde vrei, măi Vîntule, respect? (...) Cât de important s-o crede un Vîntu, un Voiculescu sau chiar şi un Patriciu să gândească că ei trebuie să controleze decizia politică? Sunt oameni deformaţi". Nici replicile acestora, multiplicate în sute de emisiuni sau articole din presa scrisă nu au fost mai prejos, o bună bucată de timp, inclusiv în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2009, atenţia publicului fiind ocupată exclusiv cu acest război. Ulterior, lucrurile au evoluat nu tocmai favorabil pentru "moguli" atât din punct de vedere economic, cât şi din cel al justiţiei. Fără a face conexiuni bazate pe presupuneri, legate de ţinte sau influenţe, este o certitudine că Dinu Patriciu şi Sorin Ovidiu Vîntu nu mai pot fi plasaţi în categoria "moguli de presă", iar Dan Voiculescu a început să aibă tot mai multe probleme cu justiţia.
Dinu Patriciu a vândut trustul Adevărul lui Cristian Burci, în 2012, iar acum grijile sale sunt legate mai mult de procesul de divorţ şi de partajarea averii. De altfel, în 2012, Patriciu a avut dificultăţi financiare enorme atât cu Adevărul Holding SRL, cât şi cu firma Mic.ro Retail SRL care a intrat în faliment, pe lista creditorilor aflându-se la vremea respectivă peste 1.200 de societăţi şi persoane fizice şi aproximativ 5.000 de salariaţi neplătiţi. Pe de altă parte, în aprilie anul acesta, Traian Băsescu a câştigat definitiv, la Curtea de Apel Bucureşti, procesul în care l-a dat în judecată pe Dinu Patriciu pentru "minciună şi trucarea unor filmări", după mediatizarea unor imagini în care preşedintele părea că loveşte un copil la un miting electoral din 2004.
Legăturile lui Sorin Ovidiu Vîntu cu trustul Realitatea au fost rupte în 2011, când copii săi au vândut toate acţiunile lui Elan Schwartzenberg. Ulterior au apărut informaţii că acţiunile s-ar fi întors la fiica lui Vîntu, după care au apărut alţi acţionari la postul TV, Cozmin Guşă şi Maricel Păcurariu. Pentru Sorin Ovidiu Vîntu, acţionariatul Realitatea TV pare a fi însă ultima grijă având în vedere problemele pe care le-a avut în justiţie, inclusiv condamnări definitive cu executare, acuzaţiile fiind din cele mai diverse, de la şantaj la favorizarea infractorului.
Fondatorul Intact Media Group, Dan Voiculescu, a avut o toamnă foarte grea. Săptămâna trecută a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), decizia Tribunalului Bucureşti nefiind definitivă. Săptămâna aceasta, Dan Voiculescu, fiica sa, Camelia, directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, fostul şef ANAF, Şerban Pop şi George Matiescu, director general Intact Publishing au fost trimişi în judecată în dosarul privind şantajarea administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei.
Între timp, tabloul mass-media din ţara noastră a suferit modificări majore, multe instituţii de presă au dispărut, altele, mai puţine, au apărut, termenul de "mogul" este tot mai puţin folosit, iar presa autohtonă pare mult mai slăbită, cel puţin din punct de vedere numeric.
Dan Voiculescu a revenit la una dintre ideile sale puse în aplicare fără succes de două ori până acum: suspendarea preşedintelui. Fondatorul PC susţine că preşedintele Traian Băsescu a încălcat Constituţia când a discutat cu procurorul general Tiberiu Niţu pe tema schimbării lui Lucian Papici din funcţia deţinută la DNA, şi consideră că ar fi normal ca majoritatea să iniţieze o nouă suspendare: "Traian Băsescu a încălcat din nou, grav, Constituţia, încercând să influenţeze direct Justiţia din România. El a declarat public că a avut o discuţie telefonică cu procurorul Tiberiu Niţu pe marginea revocării lui Lucian Papici de la DNA, intervenind în favoarea acestuia. (...) În aceste condiţii grave, în care Băsescu însuşi îşi admite intervenţiile pe lângă procurori, ar fi firesc ca majoritatea parlamentară să iniţieze o nouă procedură de suspendare a preşedintelui pentru încălcarea gravă a Constituţiei". Potrivit lui Voiculescu, abdicând de la prevederile articolului 1 alineat 4 din Constituţie, care consacră separaţia puterilor în stat, Traian Băsescu a încălcat Legea supremă.
1. wow
(mesaj trimis de daniel în data de 07.10.2013, 01:34)
Iarasi se vrea suspendarea presedintelui? In ultimul an si jumatate am vazut doar un razboi surd intre presedinte si USL. Nu ar strica ca cei din USL sa mai si realizeze ceva din ceea ce au promis in campania electorala. Stiu, au mintit. Dar chiar nimic nu fac ... ma refer la vre-o hotarare buna. Ca ineptii am vazut destule ...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2013, 07:53)
Toti 4 se fac vinovati pentru decredibilizarea presei din Romania si pentru declinul in care aceasta se afla. Au facut un rau imens!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2013, 09:37)
sa inteleg ca de moguli media e vorba aia ii deranjeaza pe basinescu...dar de mogulii lui gold corp.? care au incalcat legile patriei de 1000 X pana acum?nu? nimic?de mogulii exxon?s.a.m.d.