Volatilitatea pieţelor financiare din ultimele două săptămâni ar trebui să reprezinte un "foarte bine-venit «wake-up call» pentru investitorii cu poftă de randamente", care au dus evaluările bursiere la niveluri record sub influenţa injecţiilor de lichiditate "ample şi previzibile" ale băncilor centrale, consideră Mohamed El-Erian, consilier economic principal la Allianz şi fost CEO la fondul de investiţii Pimco.
Într-un articol publicat în Financial Times, El-Erian notează: "Nu doar că injecţiile de lichiditate se dovedesc din ce în ce mai puţin potente în a trece peste o revenire economică din ce în ce mai slabă şi peste un sprijin fiscal mai puţin eficient, dar nici nu există modalităţi uşoare de protejare a portofoliilor în faţa unor valuri de vânzări (sell-off - eng) masive. Asta din cauza naturii adânc distorsionate a pieţelor din ziua de azi. Bondurile guvernamentale şi aurul, principalele două unelte folosite pentru mitigarea riscului, au oferit recent foarte puţină protecţie investitorilor care au căutat să se diversifice".
Acesta adaugă că evoluţia cu suişuri şi coborâşuri abrupte din pieţele bursiere din ultima perioadă se combină cu mai multe semnale ce indică fluctuaţii viitoare majore în pieţele de derivate: "nu mai este deloc clar dacă aceasta este o «corecţie sănătoasă pe termen scurt» care curăţă pieţele de poziţiile ce implică risc excesiv şi care întăreşte fundaţia pentru căştiguri ulterioare".
Erian susţine că "mai multe persoane se preocupă de faptul că este posibil să fi început un proces de ajustare mai sinistru care va trage în jos preţurile activelor" mai aproape de fundamentalele economice.
"După un raliu remarcabil care a rezultat într-o serie de noi recorduri pentru indicii Nasdaq şi S&P 500, investitorii au avut de-a face cu o situaţie de dezorganizare şi incertitudine. Poziţionarea portofoliilor în anticiparea volatilităţii s-a extins acum dincolo de piaţa opţiunilor pe acţiuni pentru a include majoritatea segmentelor de piaţă. Mulţi arată cu degetul către alegerile prezidenţiale americane şi incertitudinea economică drept motoare ce antrenează volatilitatea. Aici sunt incluse deciziile din Franţa, Marea Britanie şi alte ţări europene de a întoarce calea redeschiderii economice în contextul îngrijorărilor privind un al doilea val Covid-19. Cu toate astea, principala cauză constă mai degrabă într-o schimbare subtilă a principalului motor a ceea ce este încă o performanţă remarcabilă din punct de vedere istoric a pieţei de acţiuni - lichiditatea şi condiţionarea investitorilor pe care a generat-o", spune El-Erian.
Acesta adaugă: "Fiind de-a lungul timpului alinate de sprijinul amplu şi previzibil al marilor bănci centrale, pieţele au beneficiat de o influenţă adiţională care au supraalimentat performanţa pe timpul verii. Noi modalităţi de a investi au încurajat investitorii mici să pună mai mulţi bani în piaţă. Printre acestea se numără interfeţele oferite de exemplu de firma de brokeraj Robinhood şi fracţionalizarea din ce în ce mai largă a deţinerii de acţiuni - inclusiv oportunitatea de a cumpăra un coş de acţiuni pentru 5 doar dolari. Impactul acestor influenţe la nivelul pieţei s-a mai diminuat în săptămânile recente dar investitorii de retail încă sunt capabili să mişte o acţiune sau alta. Schimbarea le-a oferit mai mult curaj investitorilor mai «bearish» care şi-au dorit să conteste evaluările ridicate. În acelaşi timp, comunicarea orală a Rezervei Federale a Statelor Unite a inclus unele fraze nespecifice şi tulburătoare despre perspectiva economică şi răspunsul politicii (monetare). Nici nu este de mirare că entuziasmul iniţial al pieţei pentru o declaraţie de presă foarte «dovish» după ultima şedinţă de politică monetară a lăsat loc pentru puţin discomfort ulterior în privinţa eficacităţii stimulentelor băncii centrale".
Potrivit fostului CEO al Pimco, investitorii nu ar trebui să se aştepte la o îmbunătăţire semnificativă a fundamentalelor corporate şi economice în Europa şi Statele Unite deoarece datele economice recente "confirmă că ceea ce a început ca o revenire în formă de V continuă acum într-un ritm mult mai scăzut". Totodată, spune Mohamed El-Erian, investitorii nu ar trebui nici să se aştepte ca membrii Congresului american să vină în sprijinul economiei cu un nou pachet fiscal.
"Ceea ce a fost iniţial un răspuns fiscal impresionant care a avut la bază trei noţiuni - «all in», «orice este necesar» şi «whole of government» - se dovedeşte dificil de susţinut şi asta nu doar din cauza polarizării politice. Alte ţări îşi pierd din flexibilitatea politicilor economice pe fondul încetinirii creşterii economice, majorării datoriilor, precum şi pe fondul faptului că împărţirea poverii (burdensharing - eng) devine mult mai complicată", arată analistul, care adaugă că, în lunile următoare, va deveni foarte important pentru investitori dacă Fed-ul va prelua din nou naraţiunea din pieţe şi dacă noi inflowuri în piaţă se vor materializa.
De asemenea, de importanţă va fi dacă traderii vor continua să nu ia în considerare "o listă lungă de incertitudini economici şi politice" şi să continue să aibă încredere în evaluările ridicate, care, "din punct de vedere istoric, sunt nesustenabile", după cum conchide El-Erian.