Marile competiţii devin şi mai mari, aşa au decis noile conduceri al UEFA şi FIFA. Industria fotbalistică vrea să se extindă în speranţa creşterii câştigurilor. Planurile de expansiune ale lui Platini şi Blatter, foştii şefi ai celor două foruri, sunt continuate de Ceferin şi Infantino, noii conducători ai acestora. Faza finală a Campionatului European a devenit deja mai mare (de la 16 la 24 de echipe) şi există planuri de expansiune, iar din 2026 la turneul final al Campionatului Mondial vor participa 42 de echipe. Ultima decizie a FIFA, de creştere a numărului de echipe, pare să fie scânteia care va produce marea ruptură în fotbalul mondial. Cluburile puternice sunt nemulţumite de mai mult timp de deciziile UEFA, legate de formatul cupelor europene, şi de cele ale FIFA, care le obligă să permită - de mai multe ori pe an - jucătorilor să participe la acţiunile echipelor naţionale. Cluburile europene sunt nemulţumite că astfel de turnee extinse îi obosesc pe jucători, îi expun la accidentări şi supra-aglomerează calendarul competiţional. Întreaga discuţie are mai puţine tangenţe cu componenta sportivă şi sunt axate în special pe latura financiară.
Conducerea Asociaţiei Europene a Cluburilor (ECA), din care fac parte 220 de cluburi de pe continent din 53 de asociaţii naţionale, se va întâlni la finele acestei luni şi va discuta pe marginea acestei decizii, urmând să fie propusă şi o formă de protest. Karl-Heinz Rummenigge, preşedintele ECA, consideră că în luarea deciziei componenta politică a primat: "Este o decizie care a fost luată din motive politice mai degrabă decât din motive sportive şi este regretabil. Repetăm că nu suntem în favoarea extinderii Mondialului. Nu vedem de ce ar trebui schimbat actualul sistem cu 32 de echipe care a dovedit că este cea mai bună formulă. Se pune întrebarea de ce trebuie acţionat în grabă când mai sunt 9 ani înainte de a pune în aplicare un nou format, fără a implica părţile (printre care cluburile) ce vor fi afectate de această schimbare. Vom analiza amănunţit consecinţele şi vom evoca acest subiect la viitoarea întâlnire a conducerii noastre, la sfârşitul lui ianuarie". Se vorbeşte chiar de boicotarea unor acţiuni ale echipelor naţionale, chiar şi cu riscul suspendării fotbaliştilor. O poziţie tranşantă a avut şi Javier Tebas, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal din Spania, care îl acuză pe Infantino că se comportă la fel ca Blatter în ceea ce priveşte luarea deciziilor: "Metoda folosită nu este acceptabilă. Acum două luni, Gianni Infantino a venit să discute cu Asociaţia mondială a ligilor. Ne-a asigurat că ne va consulta legat de subiectele susceptibile să vizeze fotbalul profesionist. Nu a făcut-o. Nu aşa se procedează. Infantino se comportă ca Blatter, care lua singur deciziile, fără să-i pese de nimeni". O altă nemulţumire este legată şi de faptul că în 2022 (Qatar) turneul final se va desfăşura în lunile noiembrie şi decembrie, fapt ce va bulversa complet calendarul competiţional intern şi internaţional, iar acest lucru se va răsfrânge asupra încasărilor cluburilor.
Pe de altă parte, federaţiile naţionale din Africa au întâmpinat cu entuziasm anunţul în speranţa că vor primi mai multe locuri la turneul final al CM. Preşedintele FIFA, Gianni Infantino a anunţat că numărul de locuri suplimentare alocate fiecărei confederaţii nu a fost încă hotărât, acest lucru urmând să se petreacă în perioada următoare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2017, 08:23)
Se va sparge bula, prea multi bani pentru un spectacol pe care il diluează prin aceste decizii de creștere a nr de echipe.