MONEDA NAŢIONALĂ - ÎN CĂDERE LIBERĂ Mihai Ionescu: "Oamenii de afaceri sunt deranjaţi de mascarada politică"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 iunie 2017

Mihai Ionescu: "Oamenii de afaceri sunt deranjaţi de mascarada politică"

Adrian Mitroi: "De la începutul săptămânii viitoare vom vedea moneda naţională la fel ca până acum"

Moneda naţională se află într-o cădere liberă de câteva zile, de când a izbucnit conflictul politic în PSD.

Un euro a urcat, ieri, la 4,5872 lei, de la 4,5667 lei miercuri şi 4,5661 marţi, în timp ce dolarul american a valorat, ieri, 4,1082 lei, de la 4,0752 lei cu o zi înainte, respectiv 4,0743 cu două zile în urmă. Şi faţă de francul elveţian (CHF) leul a pierdut teren, un CHF valorând, ieri, 4,2164 lei, în urcare de la 4,2029 miercuri.

Cotaţia leului faţă de moneda europeană se află la cel mai slab nivel din ultimii cinci ani.

Evoluţia cursului de schimb din ultimele zile are loc pe un fond emoţional, este de părere Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), care consideră că nivelul cursului va reveni la stabilitatea cu care ne-am obişnuit.

În acelaşi timp, însă, domnia sa ne-a declarat: "Important este ca această mizerie pe care ne-o oferă politicienii să se termine cât mai repede. Dacă se prelungeşte circul politic, atunci ne putem aştepta la orice fel de reacţie din partea străinilor, a cursului de schimb şi a altor zone care pot fi influenţate în sens negativ de evenimentele de pe scena politică. Exportatorii îşi văd de treabă şi de contracte, dar sunt deranjaţi de această mascaradă politică ce a condus la instabilitatea Guvernului şi care va avea efecte cel puţin pe trei planuri - va pune presiune pe cursul de schimb, va altera relaţiile cu partenerii străini, la care aceştia se vor uita cu mare îngrijorare, şi va conduce la un blocaj în rândul instituţiilor publice, care nu vor şti cu cine şi ce să lucreze".

Deprecierea de ieri a leului va fi istorie astăzi, iar de la începutul săptămânii viitoare vom vedea moneda naţională la fel ca până acum este de părere Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE).

Domnia sa a menţionat, citat de Agerpres: "Volatilitatea este o manifestare a unei economii funcţionale expuse atât intern, cât şi extern. Este foarte firească. Business-urile vulnerabile pe rata de schimb sunt business-uri a căror marjă este pusă sub presiune acum, care vor găsi alte debuşee".

Domnul Mitroi a subliniat că ţara noastră are nevoie de o creştere economică dublă faţă de cea mondială, să stea constant peste 5%, "dar, cu deficit de infrastructură, leadership şi forţă de muncă, exact asta nu facem".

În acelaşi timp, specialistul a mai menţionat: "Este interesant «vântul rece» care bate dinspre America, de creştere a dobânzilor. (...) Pe piaţă este un recul de risc dat de FED - o bancă centrală îngrijorată de ceea ce va face cu bilanţul acela mare de titluri de stat. Pe lângă faptul că el scade natural, trebuie şi vândut. Efectul acesta este marcat prin dobânzi mai mari pe dolari şi o economie care performează, fiind suficient de solidă. (...) Decizia FED de ieri (n.r. joi) a transmis, aşa, un mesaj rece peste pieţele financiare internaţionale".

Adrian Mitroi susţine că dobânda de politică monetară de peste 1% a FED înseamnă împrumuturi mai scumpe în dolari şi o economie americană puternică, iar când economia americană este puternică, celelalte economii sunt mai slabe.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Eu ma astept sa apara atacuri la...da...Mugurel care nu tine leul. Sotul lui Gorghiu ar putea da un interviu de exemplu, iar din nou, prin care sa ne arate cum e haos si degringolada in BNR cu modelele lor econometrice invechite si cum nu stie sa tina o moneda in frau. Apoi sa apara in alt interviu in care sa ne spuna cum acelasi Mugurel tine moneda in frau in loc s-o lase libera in bataia cererii si ofertei libere si cum denatureaza piata valutara. Parerea mea.

    1. Mai domnule "iar din nou", deocamdata te vad pe tine ca vorbesti despre Isar, la un articol cu care Isar nu are de a face si nici nu este pomenit.

      Ti se pare ca ai comentat articolul acesta?

    Manole (Isarescu pt cei care încă nu știu ) este vinovat 100% de fluctuația leului ,pt ca numai niște retardați mintali ar putea sa gândească ca politica de la București este de vina pt fluctuația monedei noastre !

    Pai cine controlează moneda ?!? Grindeanu sau isarescu ?! Hai dreaq sa fim serioși ! Pai cu ocazia asta Manole mai face si el niște bani pe fluctuația controlată de el a monedei ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb